Συνέντευξη του Αν. Υπουργού Αθλητισμού Γ. Βρούτση στο The Leader

Newsroom.
07/06/2024 15:01
 
 
 

Συνέντευξη στο The Leader και τον Χρήστο Μυτιλινιό παραχώρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, μετά τις μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού στα πιο δημοφιλή αθλήματα, το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.

Ο κ. Βρούτσης έκανε λόγο για «ανεπανάληπτες στιγμές» στον ελληνικό αθλητισμό, μίλησε για την καταπολέμηση του χουλιγκανισμού στη χώρα μας, για την αύξηση στην χρηματοδότηση των Εθνικών Αθλητικών Εγκαταστάσεων και τη μεταμόρφωση του ΟΑΚΑ, ενώ έστειλε και το δικό του μήνυμα μέσω του The Leader για τον ελληνικό αθλητισμό, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε τον αθλητισμό, είναι η μήτρα του Ολυμπισμού, των Ολυμπιακών Αγώνων και των Αξιών τους».

Μεγάλες στιγμές για τον ελληνικό αθλητισμό με πανευρωπαϊκές διακρίσεις στα δύο πιο δημοφιλή αθλήματα. Τι πιστεύετε για το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ στην Ελλάδα; Πόσο δρόμο έχουμε πράγματι για να φτάσουμε σε επιθυμητά επίπεδα;

«Πραγματικά, οι στιγμές που ζούμε, και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, είναι ανεπανάληπτες.

Ξέρω και αναγνωρίζω πως το μπάσκετ έχει διαχρονικά μία δυναμική στη χώρα, όμως μέσω όσων συμβαίνουν φέτος, τόσο με την επανεμφάνιση δύο εκπροσώπων μας στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, το Final 4 της Ευρωλίγκας, όσο με την «θρυλική» κατάκτηση του Conference League από τον Ολυμπιακό, η χώρα ζει στιγμές 2004!

Είκοσι χρόνια μετά τον θρίαμβο της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου στα γήπεδα της Πορτογαλίας . η Ελλάδα κάνει ξανά την Ευρώπη να παραμιλάει!

Δεν είμαι υπερβολικός. Ας μην ξεχνάμε ότι η Κ19 του Ολυμπιακού κατέκτησε το Champions League. Είναι σπουδαίο ότι φαίνεται πως έρχονται νέα ταλέντα για να στελεχώσουν και τις Εθνικές μας ομάδες.

Ομάδες όπως ο Ολυμπιακός αλλά και ο πρωταθλητής ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός και πολλές ΠΑΕ, ασχολούνται συστηματικά με τις ακαδημίες τους και αυτό είναι το ζητούμενο! Να δημιουργούμε όλες εκείνες τις συνθήκες, όπου με τις κατάλληλες επενδύσεις θα καταφέρουμε στο μέλλον να αξιοποιήσουμε τις διακρίσεις.

Το 2004 με την κατάκτηση του Euro η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε, αλλά μην ξεχνάμε ότι είχαμε και μία μακρά περίοδο οικονομικής κρίσης και αυτά όλα μετράνε.

Πιστεύω πολύ στις ελληνικές προοπτικές σε όλα τα αθλήματα, γιατί όχι και στο ποδόσφαιρο. Ειδικά τώρα που έχουμε πολύ ανταγωνιστικά πρωταθλήματα, και αυτός ο υγιής ανταγωνισμός μόνο θετικά λειτουργεί για τις ομάδες μας.

Είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον».

Βρούτσης στο The Leader: Θέλουμε στα γήπεδα τις οικογένειες και τις παρέες
Ο χουλιγκανισμός είναι ένα φαινόμενο το οποίο η δική σας κυβέρνηση φαίνεται πως έχει βάλει στόχο. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων; Από πότε θα εφαρμόζεται καθ’ ολοκληρίαν το εισιτήριο μέσω Gov;

«Η ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και τον ίδιον τον Πρωθυπουργό είναι να διασφαλίσει την έννομη τάξη προασπίζοντας την ασφάλεια των πολιτών της χώρας και καταπολεμώντας τη μάστιγα των χούλιγκανς.

Τον περασμένο Φεβρουάριο φέραμε στη Βουλή τον Ν 5085 για την οπαδική βία, οι διατάξεις του οποίου πέρασαν από τη Βουλή με ευρεία συναίνεση.

Πλέον, 4 μήνες μετά την ψήφισή του, είναι κοινώς αποδεκτό ότι κάτι αλλάζει στα γήπεδά μας. Οι άμεσα εκτελεστέες κυρώσεις, αυτοματοποιημένα και χωρίς δυνατότητα παρέκκλισης των κείμενων διατάξεων, αναίρεσαν το αίσθημα ατιμωρησίας, που δυστυχώς είχαν καλλιεργήσει και τα όργανα του ποδοσφαίρου με την πολιτική των ήπιων και εν τέλει ανεφάρμοστων ποινών.

Αναγκαστήκαμε να επιβάλουμε διοικητικές κυρώσεις σε όσους παρανομούν. Εμείς ως Κυβέρνηση σεβόμαστε το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και τις υπερκείμενες αρχές της FIFA και της UEFA, όμως είμαστε υπόλογοι απέναντι στους πολίτες της χώρας όταν δημιουργούνται συνθήκες αποσταθεροποίησης απειλητικές ακόμα και για τη ζωή των φιλάθλων στα γήπεδα.

Θέλουμε στα γήπεδα τις οικογένειες και τις παρέες, και θα παραδώσουμε τα γήπεδά μας ελεύθερα από κάθε παθογενή συμπεριφορά.

Πλέον έχουμε ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην Ευρώπη σε ηλεκτρονικό σύστημα εποπτείας, διατηρούμε το αυστηρότερο ποινικό πλαίσιο στην Ευρώπη , καθώς έχουμε τις αυστηρότερες ποινές σε αδικήματα αθλητικής βίας (ιδιώνυμο) , ενώ ήδη λειτουργεί η ταυτοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου και της εφαρμογής gov.gr.

Απλά δώσαμε ένα περιθώριο κάποιων μηνών να ισχύει και το παλαιότερο σύστημα μέχρι να ξεκινήσει η νέα περίοδος που πλέον όλοι θα είναι απόλυτα εναρμονισμένοι με τα νέα μέτρα».

Βρούτσης: Στόχος μας είναι να περιορίσουμε τα εγκληματικά φαινόμενα και να θωρακίσουμε τα γήπεδα

⦁ Ακούγεται μία κριτική ότι τα θύματα του χουλιγκανισμού είναι έξω από τα γήπεδα κυρίως και όχι μέσα σε αυτά, οπότε τα μέτρα με τις κάμερες και τα εισιτήρια μέσω Gov είναι ανεπαρκή. Τι απαντάτε;

«Η βία είναι ένα γενικότερο κοινωνικό φαινόμενο, πολύπλοκο ως προς την πάταξή της. Δεν διατείνομαι ότι ως Υπουργός Αθλητισμού θα εξαλείψω τα φαινόμενα βίας εν γένει.

Η βία δεν έχει αμιγώς αθλητικά χαρακτηριστικά, όμως εκκολάπτεται σε συγκεκριμένους παραβατικούς θύλακες εντός των Συνδέσμων των οργανωμένων οπαδών των ομάδων. Εκεί παρεμβαίνουμε και με τις διατάξεις για το ξεκαθάρισμα και την υγιή λειτουργία των Λεσχών.

Στόχος μας είναι να περιορίσουμε τα εγκληματικά φαινόμενα και να θωρακίσουμε τα γήπεδα, και μέχρι στιγμής εφαρμογή των μέτρων δείχνει αλλαγή της εικόνας».

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια υπάρχει μία πολύ σημαντική αύξηση στην χρηματοδότηση των Εθνικών Αθλητικών Εγκαταστάσεων, ενώ ήδη το ΟΑΚΑ μετά την προσωρινή αναστολή λειτουργίας μεταμορφώνεται με έργα πνοής που θα δώσουν νέα ώθηση και στον κλασσικό αθλητισμό.

«Πράγματι, τα 17 ΕΑΚ ανά την επικράτεια, η καρδιά του ελληνικού αθλητισμού, επιχορηγούνται πλέον με 31,95 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 20,995 εκατομμύρια ευρώ το 2023, ήτοι με 10,955 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα.

Κεντρική πολιτική του υπουργείου αθλητισμού αποτελεί η εξασφάλιση ασφαλών, σύγχρονων και βιώσιμων αθλητικών εγκαταστάσεων και σ’ αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει αποκλειστικά να δρομολογηθεί η αξιοποίηση των νέων πόρων.

Με την Περιφέρεια Αττικής και τον Περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά, υπογράψαμε πρόσφατα το τεράστιο έργο για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΚΑ ύψους 5,7 εκατ. ευρώ που θα καταστήσει το εμβληματικό μας Στάδιο ξανά απολύτως λειτουργικό και για διεθνείς αγώνες στίβου.

Έχουμε χρέος, με απόλυτη διαφάνεια, να οδηγήσουμε τον Αθλητισμό μας στη νέα εποχή και όλοι μαζί, με συνέργειες και αφοσίωση στη αποστολή μας, να αποδώσουμε στον Έλληνα πολίτη αυτό που του αξίζει. Σύγχρονα, ασφαλή και αναβαθμισμένα αθλητικά κέντρα».

Ποιο είναι το ίδιο σας μήνυμα για τον ελληνικό αθλητισμό, προς τους Έλληνες αθλητές, καθώς και τους νέους που ονειρεύονται να γίνουν αθλητές στην Ελλάδα και πόσο βοηθάει στην κινητροδότηση όλων να ασχοληθούν με τον αθλητισμό η τεράστια μεταρρύθμιση του «e-Kouros» που παρουσιάσατε πρόσφατα.

«Το λέω διαρκώς, όπου και να βρεθώ για να ακουστεί σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό: Η Ελλάδα είναι η χώρα που γέννησε τον αθλητισμό, είναι η μήτρα του Ολυμπισμού, των Ολυμπιακών Αγώνων και των Αξιών τους.

Οφείλουμε ως απόγονοι των Ελλήνων που χάρισαν στην ανθρωπότητα το Ολυμπιακό κίνημα να σταθούμε αντάξιοί τους, να σηκώσουμε τον αθλητισμό ψηλά, να προασπίσουμε τις αξίες του και να γίνουμε πρωτοστάτες στην θωράκιση της αθλητικής κοινότητας.

Δυστυχώς, κατέχουμε μία θλιβερή πρωτιά, την χειρότερη θέση στην Ευρώπη στην άθληση για τον πληθυσμό και πρέπει να την ανατρέψουμε. Είναι ήδη ο πρώτος και μεγαλύτερος στόχος του Υπουργείου Αθλητισμού.

Σε αυτήν την προσπάθειά μας συστρατευόμαστε με το σύνολο των Δήμων της χώρας για την προώθηση των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους και δίνουμε κίνητρα στον κάθε έναν και στην κάθε μία πολίτη αυτής της χώρας να αθληθεί.

Πολύτιμο εργαλείο μας σε αυτήν την προσπάθεια είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα «e-kouros» με την οποία καταγράψαμε για πρώτη φορά, όλα τα μετρήσιμα στοιχεία του αθλητισμού σε όλες τις περιοχές της χώρας, έχοντας πλέον σαφή και ξεκάθαρη εικόνα για το πού πρέπει να παρέμβουμε.

Κάθε ένας και κάθε μία πολίτης της χώρας έχει πλέον τη δυνατότητα να δει ιδιοίς όμμασι σε ζωντανό χρόνο, οτιδήποτε σχετίζεται με τον Αθλητισμό: από τα σωματεία ανα Δήμο και περιφέρεια, τα αθλήματα, τους αθλητές, τις εγκαταστάσεις! Κάθε χρόνο το “e-kouros” θα εμπλουτίζεται με ακόμα περισσότερα στοιχεία ενώ σύντομα θα υπάρχει και στο κινητό όλων μας με την εφαρμογή “My Kouros App”.

Προς το παρόν όποιος θέλει να δει τα στοιχεία μπορεί να έχει πρόσβαση μέσω από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Αθλητισμού https://minsports.gov.gr/e-kouros/

Προχωράμε για την Ελλάδα του μέλλοντος και ο αθλητισμός είναι σημαντικός τομέας για την ευζωία των πολιτών της».

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 24 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*