ΣΕΒΑΣ Νάξου: Αγώνες στίβου στη μνήμη των αθλητών Δημήτρη Περιστεράκη και Γιώργου Παπαβασιλείου

Newsroom
20/09/2020 16:24
 
 
 

 

Ο ΣΕΒΑΣ Νάξου διοργανώνει Αγώνες Στίβου Διαχρονικών Αθλητών για να τιμηθεί η μνήμη δύο μεγάλων αθλητών, του Δημήτρη Περιστεράκη και του Γιώργου Παπαβασιλείου.

Οι αγώνες τελούν υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Ελλήνων Βετεράνων Αθλητών Στίβου (ΟΕΒΑΣ) και σε συνεργασία με το Δήμο Νάξου και μικρών Κυκλάδων και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Λίγα λόγια για τους μεγάλους αθλητές

Δημήτρης Περιστεράκης

Πρωταθλητής, Σημαιοφόρος της ΑΕΚ, 6ος Βαλκανιονίκης, 3ος Πανελληνιονίκης, αποτελεσματικός προπονητής, διαχρονική η προσφορά του στον αθλητισμό. Άνθρωπος της προσφοράς με πολλά μετάλλια και διακρίσεις όχι μόνο στην ΑΕΚ αλλά και στη Νάξο.

Ο Δημήτρης Περιστεράκης διακρίθηκε στον κλασικό αθλητισμό. Αποτελούσε τον βασικό ακοντιστή της ΑΕΚ για 15 χρόνια, από το 1953 έως το 1968. Το 1953 ήταν 2ος Πανελληνιονίκης στον Ακοντισμό ενώ μέχρι το 1959 έμπαινε πάντοτε στην εξάδα των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων, με συμμετοχές σε διεθνείς αγώνες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διετέλεσε για χρόνια κριτής του ΣΕΓΑΣ, συμμετέχοντας με αυτήν την ιδιότητα σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις του στίβου ως τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Διετέλεσε κατά σειρά ετών πρόεδρος της Επιτροπής Σταδίου με σημαντικότερη πρωτοβουλία εκτός των άλλων, να γίνει ο Στίβος 400μ αντί 350μ. Αγωνίστηκε με σθένος για την υλοποίηση της ιδέας του Κλειστού Αθλητικού Κέντρου και έτσι μετά την περάτωση των αθλητικών εγκαταστάσεων, το κλειστό Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Νάξου, ονομάστηκε το 2009 προς τιμή του «Δημήτριος Περιστεράκης». Το 2017 τον τίμησε η ΑΕΚ σε εκδήλωση που έγινε στη Νάξο στο Θεατρικό Μουσείο «Ιακ. Καμπανέλλης»

Γιώργος Παπαβασιλείου

Μια μεγάλη μορφή του κλασικού αθλητισμού της Ελλάδας, υπηρέτησε τον Στίβο ως προπονητής, ως μέλος ΔΣ της ΑΕΚ αλλά και του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ. Πολύ καλός φίλος της Νάξου, και αρωγός των ΜΑΝΔΗΛΑΡΕΙΩΝ για μια δεκαετία με τη συμμετοχή των μεγάλων ονομάτων της ΑΕΚ και όχι μόνο.

Ο Γιώργος Παπαβασιλείου αγωνίστηκε με τα χρώματα του ΑΡΗ και της ΑΕΚ είχε προσωποποιήσει το αγώνισμα των 3.000μ στηπλ (φυσικά εμπόδια) και είχε το προσωνύμιο «αέρινος» για τον τρόπο που περνούσε τα εμπόδια.

Είχε καταρρίψει 12 φορές το πανελλήνιο ρεκόρ. Κατέκτησε 11 πρωταθλήματα (ανδρών), στέφθηκε 7 φορές Βαλκανιονίκης και δύο χάλκινος, κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στους Μεσογειακούς (1955, 1959), πήρε την 8η θέση στους Πανευρωπαϊκούς του 1958. Μετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης (1956, 8.55.6) και της Ρώμης (1960, 8.51.2).Εκτός από το αγώνισμα των στηπλ αγωνιζόταν και στα 5.000μ όπου είχε καταρρίψει τρεις φορές το πανελλήνιο ρεκόρ, 14.41.2 το 1955, 14.35.8 το το 1956 και 14.34.4 το 1958 αγώνισμα στο οποίο στέφθηκε και επτά φορές Πανελληνιονίκης. Στο ίδιο αγώνισμα κατέκτησε δύο ασημένια και δύο χάλκινα Βαλκανικά μετάλλια. Το 1955 αναδείχθηκε από τον ΠΣΑΤ κορυφαίος Έλληνας αθλητής.

Διεξαγωγή αγώνων

Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο Δημοτικό Στάδιο Νάξου με ώρα έναρξης στις 16:00 το απόγευμα της 26ης Σεπτεμβρίου 2020.

Παράλληλα θα διεξαχθούν αγωνίσματα αναπτυξιακών ηλικιών 80μ , 1000μ , Μήκος.
Αγόρια και κορίτσια 2006 έως 2008.

ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΑΝΔΡΩΝ – ΓΥΝΑΙΚΩΝ

ΔΡΟΜΟΙ: 100μ, 800μ, 5000μ, Δυναμικό Βάδισμα 3000μ.
ΑΛΜΑΤΑ: Μήκος, Ύψος
ΡΙΨΕΙΣ: Δίσκος, Σφαίρα, Ακόντιο

Πρόγραμμα αγώνων

Πληροφορίες αγώνων

– Οι Αγώνες απευθύνονται σε αθλητές και αθλήτριες 35 ετών έως 105 ετών .
– Η τελική κατάταξη των αθλητών, θα υπολογίζεται ανά πενταετία. π.χ. 35-39…40-44…κτλ
– Ο κάθε αθλητής /τρια αγωνίζεται με δική του ευθύνη.
– Όλοι οι αθλητές θα πρέπει να έχουν κάνει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, πριν τη συμμετοχή τους.
– Οι αθλητές/τριες έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν σε δύο αγωνίσματα.
– Θα απονεμηθούν μετάλλια και διπλώματα σε όλους τους συμμετέχοντες και κύπελλο στον πρώτο αθλητή.

– Οι δηλώσεις συμμετοχής θα αποστέλλονται μέχρι τις 23/09/2020 στο e-mail: sevasnaxou@hotmail.com με τα πλήρη στοιχεία των αθλητών, ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φύλο, αγώνισμα, σύλλογος, τηλέφωνο, αλλά και στη γραμματεία του Σταδίου μισή ώρα πριν την έναρξη του αγωνίσματος.

– Οι αθλητές/τριες καλούνται να έχουν μαζί τους την αθλητική τους ταυτότητα, διαφορετικά να επιδεικνύουν την αστυνομική τους ταυτότητα.
– Στα αγωνίσματα των δρόμων θα υπάρχει ηλεκτρονική χρονομέτρηση (photo-finish) , εφόσον ανταποκριθεί ο ΣΕΓΑΣ στο αίτημά μας.
– Στους αγώνες θα βρίσκονται επίσημοι κριτές.
– Όλοι οι παρευρισκόμενοι στον χώρο του σταδίου καλούνται να κάνουν χρήση αντισηπτικού να κρατούν αποστάσεις 1,5 μ και να έχουν μαζί τους μάσκα.
– Στον αγωνιστικό χώρο του Σταδίου επιτρέπεται να είναι παρόντες μόνο οι αθλητές, οι κριτές και οι βοηθοί-εθελοντές.
– Μετά τους αγώνες θα ακολουθήσει τιμητική εκδήλωση σε εξωτερικό χώρο.

Μέτρα υγειονομικού πρωτοκόλλου ΣΕΓΑΣ-ΓΓΑ

Η Οργανωτική Επιτροπή θα τηρήσει όλα τα υγειονομικά μέτρα, που προβλέπει το Πρωτόκολλο που κατήρτισε ο ΣΕΓΑΣ και η ΓΓΑ, για την ασφαλέστερη συμμετοχή των αθλητών, κριτών και βοηθητικού προσωπικού στους αγώνες.

Η συμμετοχή των αθλητών/τριών θα επιτρέπεται μόνον εφόσον προσκομίσουν στην γραμματεία του αγώνα, συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο το έντυπο για τον covid-19, σύμφωνα με την οποία πληρούν τα κριτήρια για την ασφαλή συμμετοχή τους στους αγώνες.

Για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να τo προσκομίσουν, θα υπάρχουν διαθέσιμες φόρμες και στη Γραμματεία.

Στη γραμματεία του αγώνα οι αθλητές/τριες θα παραλαμβάνουν τον αριθμό τους και θα παραδίδουν την Υπεύθυνη Δήλωση τηρώντας τις αποστάσεις του 1,5μ σε όλα τα επίπεδα και φορώντας την προστατευτική τους μάσκα.

Το προσωπικό της γραμματείας καθώς και οι κριτές θα φορούν προστατευτικές μάσκες και όπου χρειάζεται θα χρησιμοποιούν γάντια μιας χρήσης.

Στους χώρους διεξαγωγής των αγωνισμάτων αλλά και στην γραμματεία θα υπάρχει αντισηπτικό για τους κριτές, αλλά και τους συμμετέχοντες αθλητές. Θα προσδιοριστεί συγκεκριμένος κλειστός χώρος, που θα βρίσκεται σε απόσταση από τους υπόλοιπους χώρους, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για την περίπτωση που παρουσιαστεί ύποπτο κρούσμα.

Για την αποφυγή συνωστισμού κατά τη διάρκεια της εκκίνησης , οι δρομείς στο αγώνισμα των 100μ θα κατανεμηθούν ανά τρεις στους διαδρόμους (1-3-5 ή 2-4-6). Για τα δρομικά αγωνίσματα των 800μ και 5000μ θα ληφθεί μέριμνα, ώστε να τηρηθούν οι αποστάσεις κατά την εκκίνηση. Συνιστάται στους συμμετέχοντες αθλητές να φορούν την προστατευτική μάσκα μέχρι την έναρξη της αθλητικής τους δραστηριότητας. Όλοι οι συμμετέχοντες αθλητές/τριες οφείλουν να έχουν μαζί τους μία μικρή ατομική πετσέτα χειρός.

Οι αθλητές φροντίζουν, ώστε τα προσωπικά τους αντικείμενα, ο ρουχισμός και το σακίδιό τους να βρίσκονται σε ικανή απόσταση, τουλάχιστον 1,5μ από τα αντίστοιχα των συναθλητών τους.

Οι απονομές θα γίνουν τηρώντας απόλυτα τους κανόνες απόστασης και περιορισμού επαφών, με απομακρυσμένες θέσεις βάθρων και χρήση γαντιών.

Στους χώρους πλησίον της διεξαγωγής των αγωνισμάτων θα απαγορεύεται η προσέγγιση σε πρόσωπα, που δεν έχουν συγκεκριμένη αρμοδιότητα.

Για την ενημέρωση των αθλητών σχετικά με τους κανόνες του υγειονομικού πρωτοκόλλου, θα υπάρχουν ειδικές σημάνσεις και θα γίνονται τακτικές ενημερώσεις με οδηγίες και συστάσεις της Οργανωτικής Επιτροπής κατά τη διάρκεια των αγώνων.

 

(Visited 182 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*