Εξαγγελίες…

Newsroom
06/02/2022 22:48
 
 
 

 

«Άγγελος εξάγγελος μας ήρθε από μακριά
γερμένος πάνω σ’ ένα δεκανίκι
δεν ήξερε καθόλου μα καθόλου να μιλά
και είχε γλώσσα μόνο για να γλείφει…»
Διονύσης Σαββόπουλος

Γενικά έχω μια αποστροφή και απέχθεια στις εξαγγελίες. Τις πολιτικές, τις δημοτικές, τις συνδικαλιστικές, τις ερωτικές… Η λέξη έχει κακοποιηθεί.

Εδώ, όμως, γέλασα με τη ψυχή μου. Γιατί η λέξη δεν έμοιαζε μόνο με φθαρμένο ρούχο, αλλά ήταν παράταιρη, κούφια, τσίγκινη, κενή περιεχομένου. Με ναρκισσιστικό ύφος βγήκαν οι πρωθιερείς του δημαρχιακού Γραφείου της Νάξου να «εξαγγείλουν» μια ημερομηνία τέλεσης συνεδρίου. Λες και άκουγα ένα κόμμα να αναγγέλλει περήφανα την ημερομηνία του συνεδρίου του!

Κακοποιούν, λοιπόν, πάλι την ελληνική γλώσσα ο προθάλαμος του Γραφείου του Λιανού και οι εξωδημοτικοί βαστάζοι του. «Εξαγγέλλουν» βαρύγδουπα -άκου «εξαγγέλλουν»- ένα συνέδριο που θα γίνει σε ενάμιση χρόνο.

Το ακούς εσύ που πληρώνεις δύο ευρώ τη βενζίνη στον Κορρέ, στον Σάββα και στους λοιπούς, χάρη στην κρατική φοροληστεία; Το ακούς εσύ που οι λογαριασμοί της ΔΕΗ σε γονατίζουν; Το ακούς ναξιώτη αγρότη που στενάζεις για να βγάλεις πέρα την παραγωγή σου; Το ακούς ναξιώτη επαγγελματία που σε λιάνισε (κυριολεκτικά) η κρίση, οικονομική και υγειονομική; Το ακούς ναξιώτη καταναλωτή που βλέπεις τα αγαθά στο σούπερ μάρκετ να σκαρφαλώνουν στα ράφια και να μην τα φτάνεις; Το ακούς δημότη που φορολογείσαι από έναν δήμο που δε σέβεται το φόρο σου; Το ακούς εσύ που πίστεψες ότι θα αξιοποιήσει πόρους για το δημόσιο καλό η λιανική διοίκηση; Το ξέρεις ότι είμαστε ουραγοί στις Κυκλάδες, ενώ τα μεγάλα προβλήματα του νησιού βρίσκονται στην «άρμη»; {Έχουμε χρόνο να τα πούμε αυτά με ονόματα, αριθμούς και ευκαιρίες (προσοχή: όχι εταιρείες), που πετάνε σαν γλάροι πάνω από τα κεφάλια μας}. Το ξέρεις εσύ που βλέπεις τις ανισότητες να μεγαλώνουν στη Χώρα και στα χωριά;

Ο δήμαρχος, η αντικάμαρα, οι γνωστοί υποβολείς και οι άγγελοι-εξάγγελοί του δε χαμπαριάζουν από αυτά. Άλλωστε δεν ήταν στις προεκλογικές …εξαγγελίες της πλειοψηφίας η αντιμετώπιση έκτακτων γεγονότων που πλήττουν και το λαό της Νάξου! Άσε που και τα άλλα, τα πάγια, έχουν μείνει σε επίπεδο …εξαγγελιών. Προσέξτε, εξαγγέλλεται η…οργάνωση! Όχι η πραγματοποίηση συνεδρίου!
Μάλιστα, «ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καλεί τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν σε αυτό, να προετοιμάζουν από τώρα» τις εισηγήσεις τους! Για να προλάβουν, φυσικά! Σπεύδετε ταχέως και όχι βραδέως. Και όχι συνωστισμοί! Οι καιροί είναι επίφοβοι.

Τότε, ποιος ζει και ποιος πεθαίνει. Τη λεζάντα μας να κάνουμε τώρα.

Το Ζ (επίκαιρο λόγω Σαρτζετάκη) συνέδριο θα γίνει στο τιμημένο και περίλαμπρο Γλινάδο και θα είναι πρώτης τάξεως καλοκαιρινή ατραξιόν του δήμου των ξενοδόχων, των Μαυρομμάτηδων και Παντελιάδων, η οποία σκοπεύει να «αβαντάρει» το εκλογικό φθινόπωρο, τρισήμιση μήνες πριν από τη δημοτική εκλογική μάχη. Έτσι πιστεύει. «Μαλακτικό το φως του Οκτωβρίου./Το πίνω. Αργά αργά», όπως γράφει η Δημουλά.

Εδώ γεννιέται, όμως, το μεγάλο πρόβλημα της δημοκρατίας στον δήμο, αντανάκλαση και των γενικότερων δημοκρατικών προβλημάτων που ταλανίζουν τη χώρα της μητσοτακικής καμαρίλας.

Ποιος αποφάσισε την ημερομηνία του συνεδρίου;
Ποιοι παίρνουν τις αποφάσεις και πώς;
Μετέχει σε αυτές θεσμικά η δημοτική αντιπολίτευση, ο επιστημονικός κόσμος της Νάξου, η κοινωνία;
Ποιο είναι το θεσμικό και δεοντολογικό πλαίσιο λειτουργίας και εμπέδωσης πολιτιστικών δράσεων;

Άσε που μέσω της Οικονομικής Επιτροπής παρακάμπτουν το δημοκρατικότερο και αντιπροσωπευτικότερο όργανο του δήμου, το δημοτικό συμβούλιο.

Για ποια δημοκρατία όμως να μιλήσει κανείς σε ένα δημοτικό συμβούλιο μειωμένων προσδοκιών και αντιδημοκρατικών αντιλήψεων και συμπεριφορών;

«Δεν έφταιγαν οι ίδιοι, τόσοι ήτανε», θα έλεγε ο μέγας Μανόλης Αναγνωστάκης. Και δεν θα είχε άδικο.

Όχεντρα

(Visited 542 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*