Η Μικρή Λουλού στο Δημοτικό Συμβούλιο (Χριστουγεννιάτικο ανάγνωσμα)

Newsroom
28/12/2022 23:08
 
 
 

 

Η μικρή Λουλού εισέβαλε ορμητικά στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης, πριν από την ημερήσια διάταξη.

«Δεν είμαστε εδώ να παίξουμε παιδικά παιχνίδια. Τη Μικρή Λουλού εγώ δεν θα την παίξω», είπε με το αυστηρό, στρατιωτικό, ύφος του ο Φώτης.

Ο ένας δημοτικός σύμβουλος κοίταζε τον άλλο.

-Μα ποια είναι αυτή η Λουλού; Και μάλιστα η Μικρή; Δεν την ανάφερε τυχαία ο Φώτης. Αυτός σχεδόν πάντα ξέρει τι λέει, γιατί το λέει και σε ποιον το λέει. Αλλά εδώ δεν έχουμε γυναίκες δημοτικούς συμβούλους. Γιατί δεν ανάφερε ένα άλλο παιδικό παιχνίδι για αγόρια; π.χ. Thomas and Friends, Spider- man, Peterpan, Star wars, Batman, Gormiti, Jurassic World, Spinner Mad, Pinypon Action κλπ., είπε ψιθυριστά ο ξενοδόχος Βαγγέλης, με την άψογη αγγλική προφορά του, στον παρακαθήμενο έτερο Βαγγέλη. Ο τελευταίος τσαντίστηκε. Δε θέλει, βέβαια, και πολύ.

-Ελληνικά ονόματα για αγόρια δεν υπάρχουν; Ο μικρός πρίγκηπας, Το ναυτάκι, Ο κύριος απίθανος κλπ.; Και για τα κορίτσια: Η Χιονάτη, η Κοκκινοσκουφίτσα, η Δούκισσα…

-Η Barbie..

-Άσε τα αγγλικά συνέχεια ρε Βαγγέλη. Εδώ είναι Δημοτικό Συμβούλιο, δεν είναι ξενοδοχείο ή Λονδίνο.

-Δεν είναι αυτό το πρόβλημα, Βαγγέλη μου. Προσπαθώ να εξηγήσω την επιλογή τού Φώτη σε κοριτσίστικο παιχνίδι και να δω τι κρύβει αυτή η επιλογή. Το είπε τυχαία; Έβλεπε μόνος ή με τα παιδιά του τη Μικρή Λουλού και τι είναι πια αυτό το παιχνίδι, γιατί εγώ μόνο αυτά που έχω κατεβάσει στο κινητό μου ξέρω και παίζω. Το ίδιο και τα παιδιά μου στη digital εποχή μας.

-Πάλι οι αγγλικούρες…Κλείσε το μικρόφωνο γιατί έχει αγριέψει ο πρόεδρος, όπως τον κόβεις. Και μπορεί αυτά που λέμε να καταγράφονται και στα πρακτικά.

Στο μεταξύ, πάτησε το κινητό και έψαξε στο πολύξερο google:
Η Μικρή Λουλού (Little Lulu), όπως είναι το παρατσούκλι της Λούλ

ου Μόπετ, είναι ένα χαριτωμένο και πανέξυπνο κοριτσάκι με κατσαρές μπούκλες (στο κατσαρές κοντοστάθηκε), που είναι αρχηγός μιας παρέας κοριτσιών της γειτονιάς της. Μια ηρωΐδα των κόμικς, που γεννήθηκε από το πενάκι της αμερικανίδας σκιτσογράφου Μάρτζορι Χέντερσον Μπιούελ. Μπλέκει συχνά σε απίθανες γκάφες και ξέφρενες παρεξηγήσεις, που όμως έχουν πάντα αίσιο τέλος. O πιο στενός φίλος της είναι ο Τάμπι Τόμπκινς, που συχνά της κάνει το βίο αβίωτο, αλλά βρίσκεται πάντα στο πλευρό της, όταν χρειαστεί τη βοήθειά του.

Η Μικρή Λουλού έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά στον Τύπο στις 23 Φεβρουαρίου 1935 και στον κινηματογράφο στις 24 Δεκεμβρίου 1943 στην ταινία κινουμένων σχεδίων Eggs Don’t Bounce και άρχισε να γίνεται γνωστή σε παναμερικανικό επίπεδο. Αλλά η μεγάλη επιτυχία, που την καθιέρωσε ως μια από τις κλασικές φιγούρες στο χώρο των κόμικς και των κινουμένων σχεδίων, ήλθε από το 1945 και μετά, όταν οι περιπέτειές της άρχισαν να κυκλοφορούν σε βιβλία. Στην Ελλάδα η Μικρή Λουλού έγινε γνωστή αρχικά μέσα από τις σελίδες των εφημερίδων και στη συνέχεια από την τηλεόραση, όπου προβάλλονται ακόμη και σήμερα οι ταινίες κινουμένων σχεδίων της.

-Ο μη ξενοδόχος Βαγγέλης, που λαθροδιάβαζε, έμεινε εμβρόντητος.

-Αυτή η αναφορά του Φώτη, αν μπει στα πρακτικά, θα μας εκθέσει όλους. Είναι σαν να παίζουμε όλοι τη Μικρή Λουλού. Πώς τη λέμε στα αγγλικά;

-Little Lulu. Μα είναι η πρώτη φορά που θα εκτεθούμε;

Η βαρυσήμαντη αναφορά στη Μικρή Λουλού είχε και σίκουελ. Επειδή ο Φώτης διάβασε στα μάτια των συμβούλων μια εύλογη απορία ποια είναι αυτή η…Λουλού (αν και λόγω ηλικίας έπρεπε να την ξέρουν) αποφάσισε να ενημερώσει σε προσεχές προσυμβούλιο τους δικούς του, έτσι ώστε να είναι επαρκώς εφοδιασμένοι σε τυχόν προεκλογικές ερωτήσεις του κομματικού-παραταξιακού τους ακροατηρίου.

Επίσης, βρήκε τον τρόπο και την ευκαιρία να παραγγείλει χριστουγεννιάτικες κάρτες με τη Μικρή Λουλού και να τις αφήσει με τις τυπικές ευχές στις θυρίδες των δημοτικών συμβούλων.

Επειδή είδα κλεφτά κάποιες από αυτές στον προθάλαμο του Συμβουλίου, μου έκανε εντύπωση η χρησιμοποίηση πολλών γλωσσών για το όνομα της ηρωΐδας μας, ανάλογα με τον παραλήπτη, και προσπάθησα να αποκωδικοποιήσω-όσο μπορεί κανείς να μπει στη σκέψη ενός βαθυστόχαστου ανθρώπου- τον αποστολέα.

Για παράδειγμα, ο Βαγγέλης ο ξενοδόχος έλαβε ευχές από την αγγλίδα Λουλού (Little Lulu), ο Βαγγέλης της οδοποιΐας από τη γερμανίδα (Kleine Lulu), ο Νίκος των Οικονομικών από την ολλανδέζα (Lieve Lulu)-άραγε λόγω των ολλανδικών αστείων του Αριστείδη Πρωτοπαπαδάκη;- ο Μανώλης από τη γιαπωνέζα (リトル ルル – Ritoru Ruru), ο Μπέης από την κορεάτισσα (리틀 루루 – Liteul Lulu), η Βούλα από τη βουλγάρα (Малката Лулу – Malkata Lulu), ο Δημήτρης από την τουρκάλα (Küçük Lulu), ο Νίκος της καθημερινότητας από την ιταλίδα (La piccola Lulú), ο Ηλίας της παιδείας και των Λάτιν από την ισπανίδα (La pequeña Lulú), ο ευγενής Λεονάρδος από τη γαλλίδα (Petite Lulu), ο Βασίλης από την ουκρανέζα (Маленька Лулу – Malenʹkа Lulu) και ο Γιάννης από τη ρωσίδα (Малышка Лулу – Malish’ka Lulu).

Πολυεθνική, όπως βλέπετε, η Λουλού, πολυεθνικές και οι ευχές της. Είδες ότι ενώνει ο Φώτης, μεμψίμοιροι της αντιπολίτευσης; Τώρα τον δικαιολογώ που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του. Που ξέρει μόνο τη γραμματική ερμηνεία των νόμων. Που εκτελεί (κυριολεκτικά και μεταφορικά) το καθήκον του. Που δεν ασκεί τον πολιτικό, διαπαραταξιακό, συμβιβαστικό και συναινετικό ρόλο του.

Ύστερα και από αυτή τη large χειρονομία αγάπης, κάθε παρεξήγηση λύθηκε. Μάλιστα ο Τάμπι σκέπτεται να προτείνει στο επόμενο Δημοτικό συμβούλιο να προβάλλεται στην αρχή κάθε συνεδρίασης ένα επεισόδιο καρτούν με τη Μικρή Λουλού! Έτσι θα ξεκινά χαρωπά και θα συνεχίζονται χωρίς αντεγκλήσεις οι εργασίες του Σώματος. Εξάλλου, αίσιο τέλος έχουν πάντα και τα επεισόδια της Μικρής Λουλούς!

Όχεντρα

(Visited 279 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*