Ο τρύγος των σταφυλιών και ο τρύγος των ψήφων

νησιά των Κυκλάδων, κάλπη, εκλογές
Newsroom
23/08/2023 01:56
 
 
 

 

Ο Δημήτρης κάλεσε εσπευσμένα στο Γραφείο του πρωΐ- πρωΐ το επιτελείο του, μη εξαιρουμένου του προσληφθέντος για γηπεδικές αρμοδιότητες και υποδυόμενου στην ουσία το ρόλο… συμβούλου επικοινωνίας- νάχαμε να λέγαμε- σε ραδιοσταθμό, που υπηρετεί τη ΝΔ, όπως αποκάλυψε δημόσια «δημοσιογράφος» του.

-Διάβασα ότι θα είναι σημαντικά μειωμένη, μέχρι 50% η παραγωγή σταφυλιών και στο νησί μας, είπε ανήσυχα στην ομήγυρη.

-Ναι, αρχηγέ, είναι γενικό το φαινόμενο, πετάχτηκε ο Νίκος που είναι γνώστης, λόγω συζύγου και υιού.

-Δεν έχει δημοτικές αιτίες και προεκτάσεις, αν αυτό σε ενδιαφέρει, υποτονθόρυσε ο παριστάνων τον κουλτουριάρη, μακρυμάλλης διοπτροφόρος παρα-σύμβουλος. Εξάλλου, έχει ξαμπελίσει όλη η Νάξος…

– Μήπως πρέπει να καλέσουμε τη δημοτική επιτροπή πρωτογενούς τομέα του Δήμου, για να δούμε τι θα πει;

-Μα αυτή, Δημήτρη, από το 2015 που συστήθηκε με πρόταση της παράταξης του Βασ. Βρούτση και το 2020 που… επανασυστήθηκε, κοιμάται ύπνο βαθύ, κάτω από μια… αροχλάδα στο Γλινάδο, απάντησε ο έχων μνήμη ελέφαντα Φώτης…

-Η ζέστη, πάντως και η υγρασία, λόγω των βροχών του Ιούνη, έφεραν περονόσπορο στ’ αμπέλια, συμπλήρωσε ο Νίκος, με τεχνογνωσία λόγω γυναίκας και υιού.

-Βρε άσε τ’ αμπέλια, Νίκο, δεν έχουμε εμείς αμπερουργούς ψηφοφόρους. Ξεχνάς ότι σε 50 σκάρτα μερούλες έχουμε εκλογές; ύψωσε τη φωνή του ο… άχαστος Μανώλης.

-Έλα πάππο μου να σου δείξω τ’ αμπελοχώραφά σου! Λες και δεν το ξέρω. Την εξής παροιμία, όμως, τη νοάς; «Τ’ αμπέλι θέλει αμπελουργούς και το καράβι ναύτες».

-Εμείς αμπελουργό έχουμε, παρεμβαίνει ο Μάκης. Ναύτες, όμως;

-Γι’ αυτό να τρέχετε, όπως εγώ. Κοτζάμ αρχηγός και πιέζω προσωπικά για να γίνει η αγουρίδα μέλι. Βάζω υποψήφιους που δεν το ξέρουν, αλλά δεν μπορούν και να αντιδράσουν, γιατί τους βαστώ από πολλές μεριές. Επισκέπτομαι σπίτια, ακόμη και στα χωριά, και πιέζω, με όμηρο κάποιο ή κάποια υπάλληλο που λέω ότι κινδυνεύει η θέση τους, αν αλλάξει η δημοτική εξουσία. Μπαρούφες. Και τάζω, τάζω, τάζω… Τζάμπα είναι. Έπαθε κανείς τίποτα από το τάξιμο στη νεότερη ελληνική Ιστορία, από τις πρώτες εκλογές του 1835; Ας κερδίσω τις κυριολεκτικά επερχόμενες και ας πάει και το παλιάμπελο.

-Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι και τον Αύγουστο σταφύλι. Ο τρύγος γίνεται τώρα. Έχει δίκιο ο Δημήτρης, αναφώνησε ο Βαγγέλης του τουρισμού και λοιπών γενικών καθηκόντων. Σε 11 μέρες καταθέτουμε υποψηφιότητες.

-Μα για άλλο πράγμα μαζευτήκαμε εδώ κι εσείς το ρίξατε στην …αμπελοφιλο-σοφία των εκλογών; ρωτά ο αρχηγός που είναι στον …κόσμο του.

-Λες να την πάθουμε, όπως τ’ αμπέλια φέτος; Και σε 4-5 μήνες λήγει η σύμβασή μου λέει ο Γιάννης που παίζει μπάλα σε δύο γήπεδα. Γι’ αυτό μάζευε κι ας είναι και ρώγες. Εγώ την αδελφή μου την έσπρωξα στο σωστό ψηφοδέλτιο, στη σωστή πλευρά της εξουσίας. Ο αδελφός και συνάδελφος καραΠάνος δεν ήθελε. Πιέζεται, όμως, και είναι σε δίλημμα ακόμη.

-Δίκιο έχει ο συμβασιούχος Γιάννης. Αλλιώς θα πάμε σαν το σκυλί στ’ αμπέλι, όπως λένε στον Δαμαριώνα, συμφωνεί η λιγομίλητη Sophie.

-Το άλλο το διαβάσατε; αλλάζει θέμα ο Φώτης. 5%-10% θα αυξηθούν τα εισιτήρια της ακτοπλοΐας από τις αρχές του 2024, λόγω των δικαιωμάτων ρύπων, με τους οποίους θα επιβαρυνθούν οι εταιρείες. Κακώς, Δημήτρη, δικαιολόγησες τις προάλλες στο Δημοτικό Συμβούλιο τις αυξήσεις των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, λόγω του νόμου και της ιδεολογίας της ανεξέλεγκτης οικονομίας της αγοράς.

-Επιμένω σε αυτό. Αλλά μπορώ να βάλω το …αφεντικό να συμβάλει στην έγκριση μειωμένων αθλητικών εισιτηρίων, ειδικά στο Δήμο μας που είναι ο πιο πολυνησιακός.

-Πού το σκέφτηκες αυτό, ρε Δημήτρη; Ώρες-ώρες με εκπλήσσεις με το IQ σου. Ξεπερνάς και τη δική μου ευρηματικότητα, λέει ο πολύς η άλλως μετριόρφων Φώτης.

-Και τώρα, τους ζυγούς λύσατε. Πάμε για κανένα κρασί στον Χάρη στις Εγκαρές ή στην Πλατιά της Βούλας στη Γαλήνη, να γαληνέψουμε λίγο, προτείνει ο Δημήτρης. «Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου». Το έχω ακούσει στην εκκλησία. Ευαγγέλιο ή Απόστολος;

-Όχι, Ψαλμοί του Δαυίδ, διορθώνει ο ταπεινός Φώτης, μέλος και του Μητροπολιτικού Συμβουλίου. Ευτυχώς και δεν σ’ ακούει ο Καλλίνικος που παρεπιδημεί στην Πάρο για τη γιορτή του Αγίου Αρσενίου.

-Καλή ιδέα οι Εγκαρές, γιατί από την άλλη μεριά, στα Λιβαδοχώρια, έχουν αγριέψει οι Αγερσανιώτες, συναινεί ο έτερος Βαγγέλης. Πάμε να λιανοραγουδήσουμε πριν σκάσει η εκλογική αυγή. (Τι ωραία που τα λέω ο….).

-Εξάλλου «έχομεν εξουσίαν φαγείν καὶ πιείν», είπε κάποιος που δεν πρόλαβα να δω. «Τίς ποιμαίνει ποίμνην και εκ του γάλακτος της ποίμνης ουκ εσθίει;».

-Απόστολος Παύλος, Α΄ προς Κορινθίους. Αυτό το ξέρω. «Νυν υπέρ πάντων αγών», όπως μαθαίναμε στο Γυμνάσιο. Ο Ευριπίδης το έγραψε; αμφιβάλλει πάλι ο Δημήτρης.

-Ο Αισχύλος (Πέρσαι)…αγεωγράφητε, πετάχτηκε ο διοπτροφόρος παρα-σύμβουλος και έκλεισε ευτράπελα τη συζήτηση για τον τρύγο των αμπελιών που κατέληξε σε τρύγο ψήφων.

Όχεντρα

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 565 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*