Ο Εμίρης του Ντουμπάι και η Νάξος…

Καρναβάλι Νάξου 2024
Newsroom
22/03/2024 19:55
 
 
 

 

Την περασμένη Τρίτη το πρωί χτυπά το πορτοκαλί τηλέφωνο του Δημαρχείου. Άγνωστος αριθμός. Δεν είναι το αφεντικό του Αθλητισμού, αλλά μήπως κάποιος άλλος υπουργός; Μήπως το Μαξίμου;

Φορά τη γελαστή, γλυκομορφάζουσα όψη του.

-Παρακαλώ, παρακαλώ.

-Δημήτρη, καλημέρα. Είμαι ο Εμίρης Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, κυβερνήτης του Ντουμπάι και πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων…

Ο Δημήτρης πετάγεται σαν φουσκωμένο μπαλόνι όρθιος, κρατώντας το τηλέφωνο με το τρεμάμενο δεξί χέρι.

-Υψηλότατε, Σαμπάχ ιλχέιρ.

-Μπα, μιλάς αραβικά; Sabah el kheir!

-Έμαθα το αραβικό καλημέρα και λίγες λέξεις ακόμα, πριν υποδυθώ τον καρναβαλίστικο ρόλο μου.

Κοντοστάθηκε. Λες να είναι ο Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης από την «Ελληνοφρένεια» του ραδιοσταθμού ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ; σκέφθηκε προς στιγμή. Τόσα και τόσα έχουμε ακούσει για τις φάρσες του.

-Με ακούς Δημήτρη; Γιατί σιωπάς; Είδα ότι στο Καρναβάλι της περασμένης Κυριακής είχες ντυθεί Εμίρης των επτά Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και αυτό με τιμά ιδιαίτερα…

-Πού το είδες;

– Viral έχεις γίνει, δεν σου το είπαν;

-Καλά, δεν προλαβαίνω να δω τα viral μου. Και αυτοί οι συμβουλοδημοσιογράφοι μου, για πέταμα είναι.

-Πώς σου ήρθε η ιδέα να με υποδυθείς;

-Δεν ήταν δική μου. Έχω ειδικούς για τις Απόκριες. Μασκαράδες να δεις.

-Μόνο που έκανες ένα σοβαρό λάθος.

-Ποιο είναι αυτό Μοχάμεντ; Μου επιτρέπεις να σου μιλώ στον ενικό, αφού κι εσύ μου έδωσες αυτό το δικαίωμα.

-Βέβαια, βέβαια. Κι εσύ, Εμίρης είσαι στον τόπο σου. Λοιπόν, ξέρεις ότι είμαι πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς επίσης και κυβερνήτης του Ντουμπάι. Δεν ξέρεις, όμως, ότι είμαι Εμίρης και όχι Σεΐχης. Ο Εμίρης είναι ο ηγεμόνας, ο διοικητής και γενικά αποτελεί τίτλο υψηλού διοικητικού αξιώματος.

-Και ο Σεΐχης;

-Ο Σεΐχης είναι ένας τίτλος ευγένειας στην αραβική γλώσσα, που κυριολεκτικά σημαίνει γέροντας και μπορεί να είναι αρχηγός, σημαντικό πρόσωπο μιας φυλής.

-Τι μαθαίνει κανείς, άμα συζητά με σεΐχηδες, συγγνώμη εμίρηδες.

-Δεν είδα επίσης τα χρήματα της χώρας μου που σκορπούσες, αν ήταν αληθινά ή ψεύτικα. Δεν διέκρινα αν ήταν των 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 και 1000 ντιρχάμ. Εκείνο που πρόλαβα να μάθω για σένα από τον Μητσοτάκη, που ήταν ινκόγκνιτο στην όαση Σίβα της Αιγύπτου, είναι ότι είσαι πολύ λαρτζ εκεί που πρέπει, γιου νόου. Ξέρεις, με ένα δολάριο ΗΠΑ παίρνεις 3,7 ντιρχάμ περίπου.

-Τι μαθαίνει κανείς, άμα συζητά με σεΐχηδες, συγγνώμη εμίρηδες. Πάντως ήταν ψεύτικα. Απόκριες είχαμε. Θα σου εξηγήσω άλλη φορά.

-Λέω κι εγώ. Δεν μπορεί κανείς να σκορπά έτσι δημόσια το νόμισμα μιας άλλης χώρας ούτε της δικής του, φαντάζομαι. Μια και πιάσαμε την κουβέντα, πόσα χρόνια διοικείς τον Δήμο;

-Ουσιαστικά 14, Υψηλότατε. Δήμαρχος και αντιδήμαρχος.

-Μοχάμεντ, είπαμε.

-Μοχάμεντ, συγγνώμη. Εσείς ξέρω ότι είσαστε, συγγνώμη, εσύ ξέρω ότι είσαι 18 χρόνια Κυβερνήτης. Το έμαθα πριν ανέβω στο αποκριάτικο άρμα. Έτσι; Σωστά;

-Μια και γνωριστήκαμε, έστω και τηλεφωνικά, θέλω να σας δώσω την τεχνογνωσία μας για την έρευνα υδρογονανθράκων. Αποκλειστικά στη Νάξο. Αλλά και να δούμε, μήπως κτίσουμε κανένα ουρανοξύστη στο νησί.

-Δεν θα είχα αντίρρηση, Μοχάμεντ, να γίνουμε μεγάλο επιχειρηματικό κέντρο και τουριστικός προορισμός, όπως εσείς, αλλά τα δικά μας νησιά είναι κάτι άλλο και προστατεύονται ειδικά. Είναι και κάποιοι κουζουλοί οικολόγοι εδώ… Τους παραμυθιάζω ότι είμαι κι εγώ, αλλά με τα δικά σου χνώτα ταιριάζω περισσότερο. Είδες που μου βγήκε την Κυριακή.

-Καλά, σκέψου το. Η αρχή έγινε. Η βελτίωση στο επιχειρηματικό περιβάλλον της Νάξου θα οδηγήσει σε άνοδο του εγχώριου και του κατά κεφαλήν πραγματικού εισοδήματός της, των συνολικών επενδύσεων και των ξένων άμεσων επενδύσεων, στην περίπτωσή μας από τα Εμιράτα.

-Πριν κλείσουμε, Μοχάμεντ, να ξέρεις πως σε ζηλεύω. Δεν ντύθηκα τυχαία σεΐχης, συγγνώμη, εμίρης. Θέλω να σου μοιάσω σε πολλά και έβγαλα τη ψυχή μου με τη μασκαράτα. Αλήθεια, πόσες γυναίκες έχει το χαρέμι σου;

-Έχω έξι γυναίκες και 23 με 30 παιδιά. Υπ’ όψιν, ότι στο χαρέμι μου είναι και μια Ελληνίδα από τη Σπάρτη, η Ζωή Γρηγοράκου.

-Έτσι εξηγείται το ότι μιλάς καλά Ελληνικά.

-Θα θελα, όμως, νάχω και μια Ναξιώτισσα, που έμαθα ότι είναι όμορφες γυναίκες. Εσύ στο άρμα σου είχες δυο άντρες, δεν είχες όπως έπρεπε πολλές γυναίκες. Εδώ με πρόδωσες. Ήταν αυτοί που σου έβαλαν την ιδέα, ε; Τάμαθα όλα. Καλημέρα!

-Τι μαθαίνει κανείς, άμα συζητά με σεΐχηδες, συγγνώμη με εμιρηδες! Salam alaykum!

Όχεντρα

(Visited 736 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*