Είναι αλήθεια ότι…

Newsroom
01/05/2024 12:42
 
 
 

 

Είναι αλήθεια ότι…

– και να θέλεις ν’ αγιάσεις δεν σ’ αφήνει το δημαρχολόι μεγαλοβδομαδιάτικα;

– σήμερα, μέρα της ματωμένης εργατικής Πρωτομαγιάς, η πλειοψηφία της Δημοτικής Επιτροπής θα χαρατσώσει τα λαϊκά νοικοκυριά (αυτά θα το νιώσουν περισσότερο, αμφιβάλλετε;) με τα θηριώδη δημοτικά τέλη, που θα καλύψουν τη δημαρχιακή ανικανότητα;

– την αγιασμένη μέρα αυτή διάλεξαν να χαρατσώσουν βάναυσα τον ναξιακό λαό οι τοπικοί άρχοντες και μεγιστάνοι; Τι ανάγκη έχουν αυτοί. Αλλά και τι τραγική ειρωνεία! Η σημειολογία της αναλγησίας. Να πληρώσουν τα σπασμένα της απρονοησίας τους οι αφελείς καταναλωτές… των ανέξοδων προεκλογικών υποσχέσεών τους.

– ανεπαισθήτως, που θα έλεγε ο Καβάφης μάς άλλαξαν μεγαλοβδομαδιάτικα τον αδόξαστο; Ανεπαισθήτως και κυνικά γι’ αυτούς με τα φουσκωμένα πορτοφόλια, όπως θα έλεγε ο Μητσοτάκης, αλλά αισθητά για τη φτωχή και άφραγκη ή μάλλον ά-ευρη τσέπη πολλών.

– το κατάλληλο timing για να περάσουν επικοινωνιακά… α-τελώς και λάου-λάου τη φορομπηχτική και… τελο-μπηχτική πολιτική τους; Ανταποδοτική, τη λένε κατ’ ευφημισμό. Παραλογισμός!

– είναι η σύγχρονη γλώσσα (ο λεκτικός… μπακαλιάρος, για να εξηγούμαστε) που θαρρούν πως μιλούν και προσπαθούν να παραμυθιάσουν τον εαυτό τους; Μόνο, όμως, ένας αστοιχείωτος, αδιάβαστος, τραυλίζει μέτρα αντιλαϊκά που προκύπτουν από την απρονόητη και νηπιώδη πολιτική του σκέψη;

– ο δήμαρχος με τον αντ’ αυτού Μαυρομμάτη (ξέχασε τον έχοντα τα εκλογικά πρωτεία… αρχιερωσύνης Μπέη) άκουσαν χθες το βράδυ-προσοχή, δεν έψαλαν- το τροπάρι της υμνογράφου Κασσιανής στην εκκλησία του Αγίου Νικοδήμου. Ίσως επειδή ήταν εκεί ο Μητροπολίτης, που αναφέρθηκε στο κήρυγμά του και στους ομοφυλόφυλους, με αφορμή την μεταμεληθείσα πόρνη.

Είναι αλήθεια ότι…

– είδατε τον… πασχαλινό διάκοσμο του Δήμου στους κεντρικούς χωραΐτικους δρόμους; Χάσατε. Ζωγραφισμένα σε κόντρα πλακέ στους στύλους κοτοπουλάκια, κουνελάκια, γουρουνάκια, καραβάκια, λαμπάδες, με εορταστικές κορδελίτσες. Πιο κιτς, πεθαίνεις. Αντιαισθητικό θέαμα, αντάξιο των εμπνευστών του.

– η αποθέωση της κιτσαρίας είναι το κατασκεύασμα που έχει στηθεί δίπλα στον Άγιο Νικόδημο;

– περίσσεψε υλικό από τις Απόκριες και ήθελαν να το αξιοποιήσουν τσάτρα-πάτρα;

– είναι γνωστό ποιος πλήρωσε τον λογαριασμό; Εμείς, βέβαια, αλλά ποιος ωφελήθηκε; Ή μήπως, κατά το σύνθημα της προσφιλούς Amazon, «spent less, smile more»;

– ζούμε στον μικρόκοσμό μας, δήμαρχε; Πάντως, όχι σε Grotta, σε… σπήλαιο.

-σήμερα το βράδυ ψάλλεται στις Εκκλησίες ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης; Στην υμνολογία κυριαρχούν τα γεγονότα της νίψεως των ποδών των αποστόλων από τον Χριστό, του Μυστικού Δείπνου, της προσευχής του Κυρίου προς τον πατέρα του στην Γεθσημανή πριν από την σύλληψή του και την προδοσία από τον Ιούδα. Το βασικό τροπάριο της ημέρας, το «Ότε οι ένδοξοι μαθηταί», αποδίδεται στον Ρωμανό τον Μελωδό.

– είδατε πότε αποφάσισαν να ταλαιπωρήσουν τον κόσμο με το χαίνον επί πολύ καιρό κρηπίδωμα της παραλίας; Το τι βρισιά πέφτει, από τους έτσι κι αλλιώς ταλαιπωρούμενους επισκέπτες από την άθλια λιμενική υποδομή, δεν φαντάζεστε.

– με ποιες υποδομές το νησί μας θα συνεχίσει να είναι ελκυστικός προορισμός; Είναι αυτό που λέμε επί το λαϊκότερο «πού πας ρε Καραμήτρο;»

– με αυτά και αυτά που είδε, έγινε ανεφταόρατη η… Κόρη του Γιαλού;

Είναι αλήθεια ότι…

– επιλεκτικά δίνει συνεντεύξεις ο Δημαρχούλης μας; Φοβάται από μια ελεύθερη συζήτηση; Μία συνέντευξη τύπου για παράδειγμα. Τις ερωτήσεις για τα πραγματικά προβλήματα, την ανεπάρκειά του, την ένδεια επιχειρημάτων; Τη σύγκρουση λόγων και έργων;

– δεν αρμόζει στον θεσμικό του ρόλο η …σύγχρονη αντίληψη των αποκλεισμών κάποιων «ενοχλητικών» Μέσων; Σε ποια δεκαετία του παρελθόντος ζει και σε ποια χώρα; Déjà vu κανονικό.

– «επικίνδυνα κοντά σε οριακό σημείο» βρίσκεται η ελευθερία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση – κόλαφο της Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών για την Ευρώπη (Liberties);

– στη Σλοβακία, ο λαϊκιστής πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο, «διέκοψε κάθε επικοινωνία» με τέσσερα μέσα ενημέρωσης που κατηγορούνται ότι «επιδεικνύουν ανοιχτά εχθρικές συμπεριφορές»; Τι μας θυμίζει, άραγε;

– για τον υπερ-τουρισμό, ο οποίος έχει επόμενο στόχο το νησί μας, δεν μιλά σοβαρά κανείς;

– έχει συνολική εικόνα και σχέδιο ο Δήμος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον τουρισμό, τη γεωργία, το real estate, τον κατασκευαστικό κλάδο, τα έργα υποδομών, τις μεταφορές, το εμπόριο, την εκπαίδευση, τις ιατρικές υπηρεσίες κ.λπ.; Μερικά master plan τέλος πάντων;

– πετούν οι ευκαιρίες σαν τα αποδημητικά πουλιά;

– ο τουρισμός είναι πολυπαραγοντικός και αβέβαιος τομέας της οικονομίας; Ειδικά, αν έχεις αντίληψη της αρπαχτής. Τον Μάιο και τον Ιούνιο υπάρχει πτώση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, αν και τα στοιχεία είναι δύσκολο να είναι ακριβή και από όλους παραδεκτά.

– αρνητικό ρόλο θα παίξουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά το κύριο ζήτημα είναι η ακρίβεια; Κοστίζει λιγότερο το να πάει κανείς σε έναν χλιδάτο προορισμό όπως το Ντουμπάι από το να… διακοπεύσει στη Νάξο!

– σπιρομέτρηση χρειάζεται ο Δήμαρχος για να πάρει ανάσα από την… «κατάθλιψη» ή συσ-πειρωμέτρηση;

Είναι αλήθεια ότι…

– δεν είναι νόμιμο και τουλάχιστον ηθικό να πληρώνονται με υπερωρίες ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες του δημάρχου; Εξάλλου, παχυλά αμείβονται, χωρίς να έχουν ωράριο και υποχρέωση εργασίας, με χτύπημα κάρτας παρουσίας. Από την τσέπη του μπορεί να πληρώνει όποιον/α θέλει, όχι όμως μαϊμού «επαγγελματίες» και ανεξέλεγκτες δουλειές από την τσέπη των δημοτών.

– είναι σωστή η παραχώρηση του «Ιάκωβος Καμπανέλλης» στον Μενέλαο Χαραλαμπίδη, έγκριτο ιστορικό της δεκαετίας του 1940, για την παρουσίαση του εξαίρετου νέου βιβλίου του, με τίτλο «Οι δωσίλογοι»; Ολόσωστη.

– δεν αναφέρεται στη Νάξο και τον νομό, αλλά, όποιος αναδιφήσει στο αρχείο των δωσιλόγων στη Σύρο θα βρει και τα δικά μας φιντάνια και μπουμπούκια που λίγα δεν ξέφυγαν από την μάχαιραν της δικαιοσύνης για ποικίλους λόγους;

– η εύκολη κοπή δένδρων στο …πράσινο νησί μας πρέπει να γίνεται σε εξαιρετικές συνθήκες για πολλούς λόγους; Τελευταία, στον χώρο των εργατικών κατοικιών, ένας… ξερός κορμός, ένας ευκάλυπτος και μια κυανόφιλη ακακία καταδικάστηκαν σε… θάνατο, επειδή, λέει, είχαν ανασηκώσει τα μπετά και η εικόνα δεν ήταν καθόλου καλαίσθητη! Σωστά. Σε μια καταπράσινη και καλαίσθητη πόλη, όπως η δική μας, η λύση είναι η κοπή δένδρων!

– δεν έχουν διαβάσει, ως παιδιά, το ποίημα «Η κατάρα του πεύκου» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, γραμμένο το 1920;

– έχει απόλυτο δίκιο ο Κασσελάκης, λέγοντας ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να συνδυάζει τιμές τροφίμων Γαλλίας, ενοίκια Γερμανίας και μισθούς Βουλγαρίας; Δεν βγαίνει η εξίσωση.

– η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ των 27 με αποδοχές κατώτερες από τα προ κρίσης επίπεδα του 2008;

– έχουμε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ; Η μείωσή της δεν οφείλεται σε ανάλογη αύξηση της απασχόλησης. Επιτυγχάνεται κυρίως με μερική απασχόληση, φυγή των νέων στο εξωτερικό (brain drain), απογοήτευση και απόσυρση από την αγορά εργασίας.

– η ελληνική οικονομία ακόμα και σήμερα είναι περίπου 19% μικρότερη από ό,τι το 2007 – παρά την ισχυρή ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία –, ενώ η οικονομία της ΕΕ στο σύνολό της έχει αυξηθεί κατά 17%.

– μας το θύμισαν οι Financial Times την προηγούμενη Πέμπτη σε εκτενές άρθρο τους, ότι δηλαδή το εισόδημά μας έχει πέσει στον πάτο της Ευρώπης;

– το άρθρο ασχολείται με το αντιφατικό της ελληνικής οικονομίας, που καταγράφει σε πολλούς δείκτες ισχυρή ανάκαμψη από τις μεγαλύτερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ίδια στιγμή εμφανίζει εισοδήματα φτώχειας; Η απάντηση είναι απλή και την έδωσε η πιο έγκριτη διεθνώς οικονομική εφημερίδα: η έκταση της οικονομικής ζημιάς που υπέστη η χώρα μπορεί να συγκριθεί μόνο με τη Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ στη δεκαετία του 1930!

– πήγατε σήμερα να προϋπαντήσετε τον Μάη στη ναξιακή φύση; Οι παπαρούνες και τα χαμομήλια κεντούν τα ζωγραφικά μοτίβα τους και το μυρωμένο αεράκι τσ΄ Αξάς ανοίγει την όρεξη για το λιπαρό πασχαλινό τραπέζι.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 390 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*