Νάξος: Ο Δήμος και η Δημοκρατία σε καιρούς πανδημίας (Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος και τα επτά πέπλα της Σαλώμης)

Newsroom
15/09/2021 20:48
 
 
 

 

Οι πολίτες στην πολυεθνική καλοκαιρινή πιάτσα της ευνοημένης παραλίας της Χώρας, αλλά προπάντων στις γειτονιές και στους δημόσιους χώρους της πόλης, στις ασύδοτες παραλίες και στα αφημένα στην τύχη τους και στην AirBnb χωριά της Απάνω Νάξου και στα μικρονήσια μας, φωναχτά ψιθυριστά ή σιωπηλά αναρωτιούνται: Υπάρχει Δήμος; Και πού ζάρει; Πού βόσκει;

Υπάρχουν πολλά ζητήματα δημοκρατικής παρεκτροπής του Δήμου, που πρέπει να αναδειχτούν σε όλη τους την έκταση. Να πέσει ο πέπλος της αδιαφάνειας. Και θα πέσει.

Κάποια υπολείμματα της παραδοσιακής άσκησης της δημοτικής εξουσίας έχουν θεριέψει. Τα συντηρεί και το άλλοθι του κορωνοϊού, που είναι ο καλύτερος συνήγορος των παρεκβάσεων, των αναβολών, των ευνοιών, των εξυπηρετήσεων ημετέρων, των ανίκανων, των πολιτικάντηδων. Τα συντηρεί η κυβερνώσα αντιπολίτευση και οι δουλείες της ή η υποκειμενική ή/και αντικειμενική αδυναμία της να παίξει τον σημαίνοντα ρόλο της.

«Διαύγεια» …κολυμπήθρα του Σιλωάμ

Η υποβαθμισμένη «Διαύγεια» έχει γίνει κολυμπήθρα του Σιλωάμ. Αλλά και ποιοι ανατρέχουν σε αυτήν για να μάθουν τι γίνεται; Γιατί ο Δήμος δεν ενημερώνει έγκυρα-όσο γίνεται για τους ασκούντες εξουσία και τους διαχειριστές και διεκπεραιωτές συμφερόντων- και τακτικά για ό,τι συμβαίνει εξωτερικά και στο εσωτερικό του, παρά μόνο προβάλλει επιλεκτικά εκείνο που νομίζει ότι τον ευνοεί πολιτικά και δημοτικά; Χάριν παραδείγματος, ποιοι είναι οι σύμβουλοι του Δήμου και πώς διορίστηκαν; Πόσο αμείβονται, πού δουλεύουν και τι ακριβώς πρόσφεραν και προσφέρουν; Ποιος τους αξιολογεί; Ξέρει κανείς; Δεν είναι θέμα εμπιστευτικό. Τέτοια εμπιστευτικά θέματα αφορούν μόνο στην ασφάλεια και τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα σε μια δημοκρατική διοίκηση και κοινωνία.

Είναι θέμα διαφάνειας ο τρόπος επιλογής των συνεργατών για τη σωστή λειτουργία ενός Δήμου αξιοκρατίας, ορθής αξιολόγησης και υπέρβασης των κομματικών και προσωπικών τειχών. Είναι θέμα διαχείρισης του δημοτικού χρήματος, δηλαδή των φόρων και τελών των δημοτών μας. Όπως στην κεντρική πολιτική κονίστρα, οι αποτυχημένοι πολιτευτές και οι κομματικοί ακόλουθοι αμείβονται προνομιακά για την αποτυχία τους, έτσι συμβαίνει και με τη διοίκηση Λιανού, που κέρδισε στις επαναληπτικές εκλογές της 2ας Ιουνίου 2019 και έχει δυο χρόνια μπροστά του να επιτελέσει μακάρια το δημοφιλές έργο της. Είναι αλήθεια, όμως, ότι η ΟΝΝΕΔ έχει καιρό να τον επισκεφθεί. Δημοσίως, τουλάχιστον. Να τα γράφουμε όλα.

Αναπαραγωγή ανακοινώσεων

Και η τοπική δημοσιογραφία δεν σκάβει συνήθως κάτω από την επιφάνεια των επίσημων δημοτικών ανακοινώσεων, αλλά αρκείται στην εκφώνησή τους για διάφορους ενδιαφέροντες λόγους. Και η υποχρέωση του Δήμου να ενημερώνει τακτικά τον Τύπο με συναντήσεις όλων των Μέσων και δημόσιο διάλογο υπνώττει για διάφορους, εξίσου ενδιαφέροντες, λόγους. Έτσι, η έγκυρη, υπεύθυνη, ολοκληρωμένη, πειστική και έγκαιρη ενημέρωση του πολίτη είναι κάτι σπάνιο στο νησί μας, όπως η καρέτα-καρέτα. Το ίδιο και ο αυστηρός έλεγχος. Και δε χρειάζεται ένας Ιωάννης Πρόδρομος για να άρει τα επτά πέπλα της Σαλώμης! Όσο και αν οι αριστοφανικοί δημοπίθηκοι καραδοκούν.

Επιχώριος

(Visited 470 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*