Με ευθύνη ΥΠΕΣ η καθυστέρηση του επιδόματος των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα νησιά

Newsroom
03/04/2023 09:17
 
 
 

 

Να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαδικασίες για τη χορήγηση του χρηματικού επιδόματος στους εκπαιδευτικούς των νησιών, το οποίο έχει καθυστερήσει με ευθύνη του ΥΠΕΣ, ζητά η ΕΛΜΕ Πειραιά, ενώ προαναγγέλλει παρέμβαση στο ΥΠΕΣ την Τετάρτη 3 Απριλίου.

Η σχετική ανακοίνωση

Είναι γνωστός ο Γολγοθάς της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα νησιά, με μισθούς 737 ευρώ για τους νεοδιόριστους ή 880 ευρώ για 10 μήνες για τους αναπληρωτές. Το ήδη μεγάλο από τη γενικότερη ακρίβεια κόστος διαβίωσης επιβαρύνεται από τις υψηλές τιμές σε τουριστικούς προορισμούς, τα δυσεύρετα και δυσβάσταχτα ενοίκια, τους λογαριασμούς ενέργειας και τα έξοδα μετακίνησης από και προς τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

Μέχρι την περσινή χρονιά δίνονταν από ορισμένους νησιωτικούς Δήμους ένα -πενιχρό και αυτό- «επίδομα διαβίωσης» της τάξης των 200€ (το ποσό διαφοροποιούνταν ανάλογα με τον Δήμο).

Ωστόσο, με την τροποποίηση που έγινε πέρσι στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο (άρθρο 88, ν. 5003/2022) η υπόθεση της καταβολής του επιδόματος διαβίωσης έχει γίνει ιδιαίτερα περίπλοκη. Συγκεκριμένα, πλέον για τον καθορισμό του ύψους του ποσού ανά Δήμο απαιτείται έκδοση ΚΥΑ από τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών. Η ΚΥΑ θα καθορίζει “το ύψος της παροχής σε χρήμα και προσδιορίζεται η δαπάνη ανά Δήμο”.

Ωστόσο, η ΚΥΑ ακόμα δεν έχει εκδοθεί, οι Δήμοι επικαλούνται το γεγονός αυτό και σαν αποτέλεσμα, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στα νησιά δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ, από την αρχή της σχολικής χρονιάς!

Επιπλέον, είναι φανερό ότι το νέο πλαίσιο θα λειτουργήσει περιοριστικά, σύμφωνα με την πολιτική του δημοσιονομικού ελέγχου και τη λογική του κόστους-οφέλους. Δηλαδή, θα μπει ένας ακόμα “κόφτης”, στη δυνατότητα των Δήμων να καθορίζουν το ύψος του χρηματικού βοηθήματος!

Ως ΕΛΜΕ Πειραιά, το σωματείο των εκπαιδευτικών μιας περιοχής που περιλαμβάνει τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα, απαιτούμε:

ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΎΝ ΑΜΕΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ στους ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
• Αυξήσεις στους μισθούς
• Δωρεάν μετακίνηση των εκπαιδευτικών από και προς τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους
• Με ευθύνη του κράτους δωρεάν σίτιση και στέγαση σε νεοδιόριστους και αναπληρωτές

(Visited 79 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*