Δημοτικό σχολείο Φιλωτίου Νάξου: Πρωτότυπες περιβαλλοντικές δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Το πλαστικό μου κι εγώ»

Newsroom
31/05/2023 20:30
 
 
 

 

Μία ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε το Δημοτικό σχολείο Φιλωτίου Νάξου η οποία είναι σε εξέλιξη και αφορά την περιβαλλοντική συνείδηση τόσο των παιδιών όσο και των μεγάλων. Τα παιδιά του σχολείου με τη στήριξη και τη βοήθεια του Διευθυντή του σχολείου Άρη Γρατσία, των εκπαιδευτικών αλλά και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων προχώρησαν σε δράσεις για τον περιορισμό του πλαστικού αλλά και τη δημιουργική ανακύκλωση του.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συμμετοχής του σχολείου στο πρόγραμμα «Το πλαστικό μου & εγώ» που αφορά στη ρύπανση από πλαστικό στις Κυκλάδες. Μάλιστα την Παρασκευή 2 Ιουνίου το σχολείο της Νάξου θα το επισκεφτεί η υπεύθυνη του προγράμματος Άννα Μαρία Βλάσση ώστε να  πραγματοποιήσει μαζί με τα παιδιά ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες δράσεις.

Όπως αναφέρουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους «φέτος στο πλαίσιο της Φιλαναγνωσίας ενημερωθήκαμε για το πώς το πλαστικό επηρεάζει τη ζωή μας και το περιβάλλον. Χάρη στο πλαστικό βελτιώθηκαν πολλά πράγματα στην επιστήμη και στην καθημερινότητά μας. Όμως η συνεχής υπερκατανάλωση του πλαστικού απειλεί τη ζωή στον πλανήτη. Από τα βιβλία που διαβάσαμε, από video που είδαμε στο διαδίκτυο, ευαισθητοποιηθήκαμε πολύ, καταλάβαμε ότι η μόλυνση από πλαστικό μάς αφορά όλους και αποφασίσαμε να ασχοληθούμε σοβαρά με το θέμα».

Η σχολική κοινότητα ζήτησε από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων να τους φτιάξουν πάνινες τσάντες με το σύνθημά “Ήρθε η ώρα για το περιβάλλον» με σκοπό την κατάργηση της πλαστικής σακούλας στο σχολείο και ευρύτερα στο χωριό της Νάξου.

“Κάναμε πολλές δράσεις στο σχολείο μας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε προκειμένου να επικοινωνήσουμε το πρόβλημα στην τοπική κοινωνία, αλλά και γενικότερα στην κοινωνία του νησιού μας. Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα «Το πλαστικό μου & εγώ» που αφορά στη ρύπανση από πλαστικό στις Κυκλάδες (Ίδρυμα για την Προστασία και την Ανάδειξη των Κυκλάδων Cyclades Preservation Fund -CPF) και στις 2 Ιουνίου θα έρθει η υπεύθυνη του προγράμματος Άννα Μαρία Βλάσση να πραγματοποιήσουμε μαζί δράσεις» σημειώνουν οι μαθητές του σχολείου.

Τα παιδιά όλων των τάξεων ζωγράφισαν σχετικά με το θέμα και φιλοδοξούν ότι τα έργα τους θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο του Δημαρχείου, με σκοπό να στείλουν το μήνυμά τους παντού.

«Τυπώσαμε και ενημερωτικό φυλλάδιο μεταφρασμένο και στα αγγλικά και θα το αναρτήσουμε στη σελίδα του σχολείου μας με σκοπό να ενωθεί η φωνή μας και η αγωνία μας με όλο τον κόσμο της Νάξου και όχι μόνο…» λένε οι μικροί μαθητές.

Στο σχολείο ήδη έχει ξεκινήσει η κατασκευή υδροβιότοπου με πλαστικά μπουκάλια ενώ τα παιδιά ετοιμάζονται να φυτέψουν λουλούδια σε πλαστικά μπουκάλια για να ομορφύνουν το χώρο του σχολείου.

Ημερήσια εκδρομή με επισκέψεις στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Νάξου και στο δημαρχείο

Στην ημερήσια εκδρομή του Δημοτικού σχολείου Φιλωτίου στις 26 Μαΐου οι μικροί μαθητές επισκέφτηκαν το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (Κ.Δ.Α.Υ) Νάξου, όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαλογή-χειροδιαλογή απορριμμάτων και να πληροφορηθούν για τη διαδικασία της ανακύκλωσης για όλα τα υλικά/είδη που μπορούν να ανακυκλωθούν, λαμβάνοντας σημαντικές πληροφορίες για την καθημερινή ζωή.

Στη συνέχεια οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Φιλωτίου επισκέφτηκαν το δημαρχείο όπου συναντήθηκαν με το δήμαρχο Δημήτρη Λιανό, προκειμένου να του επικοινωνήσουν τον σοβαρό κίνδυνο που αντιμετωπίζει ο πλανήτης από την πλαστική ρύπανση.

«Καθίσαμε στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου όπου έγινε μια ξεχωριστή συνεδρίαση» σημειώνουν οι μαθητές και προσθέτουν ότι «καταθέσαμε τις απόψεις, προτάσεις, ιδέες αλλά και τους προβληματισμούς μας στον δήμαρχο, ο οποίος μας άκουσε με μεγάλη προσοχή και μάλιστα κράτησε και σημειώσεις».

«Ο κ. Λιανός, εμφανίστηκε πολύ ικανοποιημένος από την επίσκεψή μας και σημείωσε ότι η εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων δίνει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς την ευκαιρία να ασχοληθούν με ένα πολύ σημαντικό σύγχρονο θέμα, την ανακύκλωση και την προώθηση της σημασίας της».

Η ευαισθητοποίηση και τα κίνητρα των παιδιών είναι αξιοσημείωτα, με αποτέλεσμα μία διαφορετική στάση απέναντι στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Έτσι φαίνεται στην πράξη ότι ο ρόλος του σχολείου δεν είναι μόνο η μετάδοση γνώσεων, αλλά και η σύνδεσή του με την ίδια τη ζωή (δηλαδή το περιβάλλον, τη φύση), την κοινωνία στο σύνολό της και τα ζητήματα που την επηρεάζουν.

«Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Δημήτρη Λιανό για τη φιλοξενία, την ενημέρωση και τον χρόνο που μας αφιέρωσε. Ελπίζουμε η φωνή μας να ακουστεί και να υλοποιηθούν οι προτάσεις μας. Ήταν μια πολύ σημαντική εμπειρία για όλους μας!» καταλήγουν τα παιδιά του σχολείου.

(φώτος: Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου Νάξου)

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 470 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*