VIDEO: Ζωντάνεψαν μνήμες στην εκδήλωση του ΓΕΛ Νάξου για το Πολυτεχνείο (φώτος)

 
 
 

 gel.politehnio.18 6

Την 45η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου τίμησε το Γενικό Λύκειο Νάξου με εκδήλωση που πραγματοποίησε την Παρασκευή το πρωί.

Προσκαλεσμένος στην εκδήλωση ο Γεωπόνος Βαγγέλης Κουκουζής ο οποίος έζησε όλα τα γεγονότα από κοντά αφού συμμετείχε στην κατάληψη της Νομικής το Φλεβάρη και του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973.

gel.politehnio.18 1

Αρχικά ο διευθυντής του σχολείου Ματθαίος Χατζηπέτρος αναφέρθηκε στη χούντα των συνταγματαρχών και τόνισε την αξία και τη σημασία της δημοκρατίας και της ελευθερίας. 

«Οι φοιτητές αγωνίστηκαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία στη χώρα μας» είπε και συνδέοντας το χθες με το σήμερα τόνισε ότι «και σήμερα υπάρχουν νεοφασιστικά κόμματα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Έχουμε όλοι μας καθήκον να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας. Το καθεστώς του φασισμού είναι απάνθρωπο και θα πρέπει με κάθε τρόπο να απομακρύνουμε τέτοια φαινόμενα» τόνισε.

gel.politehnio.18 3

Κατά την εκδήλωση οι μαθητές τραγούδησαν και διάβασαν αποσπάσματα από ποιήματα, βιβλία και δημοσιεύματα για τα γεγονότα του 1973 και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ενώ παράλληλα προβλήθηκαν και σχετικά βίντεο.

Στη συνέχεια ο κ. Κουκουζής κατέθεσε τις προσωπικές μαρτυρίες του για τα όσα έζησε στην κατάληψη της Νομικής το Φεβρουάριο του 1973 κι αργότερα στο Πολυτεχνείο.

«Συμμετείχα στα γεγονότα από την πρώτη έως την τελευταία στιγμή» είπε και μετέφερε στην κατάμεστη από μαθητές αίθουσα του αμφιθεάτρου το κλίμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

«Οι φυλακές ήταν γεμάτες κρατούμενους και η Γυάρος εξόριστους. Δεν υπήρχε ουσιαστική αντίσταση. Η πρώτη οργανωμένη συνέλευση των φοιτητών έγινε το Φεβρουάριο στη Νομική σχολή. Πολύ γρήγορα μαζεύτηκαν 100.000 κόσμος. Υπήρχε αναβρασμός», σημείωσε ο κ. Κουκουζής και στη συνέχεια, με παραστατικό τρόπο αναφέρθηκε στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. 

«Είχαμε συγκέντρωση στη Νομική ήταν Τετάρτη 14 Νοεμβρίου που μας κάλεσαν στο Πολυτεχνείο, κι εμείς τραγουδώντας το «Πότε θα κάνει ξαστεριά» πήγαμε. Μπήκαμε μέσα, είμασταν περίπου 400 με 500 άτομα και μείναμε εκεί. Δεν υπήρχε οργάνωση… Φτιάξαμε επιτροπές και στήσαμε το ραδιοφωνικό σταθμό μέσα από τον οποίο μας άκουγε όλη η Αθήνα. Η συμπαράσταση του κόσμου ήταν καταπληκτική… μας έφερναν φαγητό φάρμακα και τσιγάρα. Ο κόσμος ήθελε ελευθερία αλλά φοβόταν. Την Παρασκευή άρχισαν τα δύσκολα…».

Ο κ. Κουκουζής μίλησε για τα «δύσκολα» της Παρασκευής και του Σαββάτου με τους εκατοντάδες τραυματίες, τους νεκρούς και τη «γιγάντωση» του κόσμου που ξεχύθηκε στους δρόμους για να στηρίξει τους φοιτητές.

«Το Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία είναι ένα παγκόσμιο σύνθημα. Εύχομαι η δική σας γενιά να είναι περισσότερο μαχητική και τυχερή και λιγότερο προδομένη» είπε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κουκουζής.

{youtube}j5QCz4N7sxo{/youtube}

gel.politehnio.18 2gel.politehnio.18 4gel.politehnio.18 5

(Visited 46 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*