Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών: «Κάτω απ’ την Πορτάρα και στη Νάξο το προσοντολόγιο θα το κάψω» (video+φώτος)

 
 
 

ekpaideytikoi 14 1 2019 5

Με κεντρικό σύνθημα «κάτω απ’ την Πορτάρα και στη Νάξο το προσοντολόγιο θα το κάψω», οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα το μεσημέρι στην πλατεία Πρωτοδικείου Νάξου και πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους του νησιού με στάσεις σε σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες.

Οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας βαθμίδας, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις εναντίον του νέου συστήματος προσλήψεων απήχαν σήμερα από τα καθήκοντά τους. Συγκεκριμένα η ΔΟΕ (δάσκαλοι δημοτικών) πραγματοποίησε 24ωρη απεργία, ενώ η ΟΛΜΕ (καθηγητές γυμνασίων και λυκείων) πραγματοποίησε τρίωρη στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 14.00.

ekpaideytikoi 14 1 2019 7

Οι εκπαιδευτικοί ζητούν την απόσυρση του νέου νομοσχεδίου για το σύστημα διορισμών, ενώ ζητούν να ληφθεί η προϋπηρεσία και το πτυχίο ως τα βασικά κριτήρια.

Οι εκπαιδευτικοί της Νάξου με πανό και συνθήματα όπως «μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, όχι στην παιδεία των περικοπών», «αγώνας διαρκείας είναι η απάντηση στον υπουργό παιδείας» αλλά και «κάντε ωρομίσθιο τον Υπουργό Παιδείας και στείλτε τον να εργαστεί στους Φούρνους Ικαρίας» κατέληξαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ όπου διάβασαν στα μέλη της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Νάξου που βρίσκονταν εκεί τις θέσεις και τα αιτήματα που διεκδικούν.

ekpaideytikoi 14 1 2019 1

Σημειώνεται ότι η συζήτηση και ψηφοφορία του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί τελικά την Πέμπτη.

{youtube}w4FHup5coaU{/youtube}

Οι θέσεις και τα αιτήματα των εκπαιδευτικών της Νάξου

ekpaideytikoi 14 1 2019 2

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία 10 χρόνια λόγω μνημονίων δεν έγινε κανένας μόνιμος διορισμός εκπαιδευτικών με αποτέλεσμα τα οργανικά κενά να τα καλύπτουν αναπληρωτές με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ενώ δεν έγινε κανένας γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ τα τελευταία 10 χρόνια.

Η κυβέρνηση μετά τον δήθεν διάλογο, μέσα στις γιορτές και με κλειστά σχολεία, προχωρά στην ψήφιση του σχεδίου Διορισμών – προσοντολογίου τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019. Έρχεται τώρα το Υπουργείο Παιδείας να βάλει σε διαβούλευση το νέο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών που θα ψηφιστεί τη Δευτέρα και δεν είναι τίποτα αλλά παρά ένα εμπόδιο προς χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Απαξιώνει την προϋπηρεσία χιλιάδων αναπληρωτών που τα τελευταία 10 χρόνια κρατάνε ανοιχτά τα σχολεία αναπληρώνοντας κάθε φορά τον εαυτό τους και δημιουργεί τις συνθήκες για έναν επικίνδυνο για τον κλάδο των εκπαιδευτικών κυνηγητό ακαδημαϊκών προσόντων καθώς δεν διστάζει να διασπάσει σε πολλές ομάδες τους εκπαιδευτικούς καθώς οδηγεί στον μεταξύ τους διαχωρισμό.

Το νομοσχέδιο για τον τρόπο διορισμού και πρόσληψης αναπληρωτών που προωθεί η κυβέρνηση αποτελεί τη μεγαλύτερη ανατροπή δικαιωμάτων των αναπληρωτών και αδιόριστων εκπαιδευτικών από την εποχή κατάργησης της επετηρίδας. Απαξιώνει πλήρως το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Οδηγεί σε ανακατάταξη των πινάκων και σε χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών. Ανοίγει το δρόμο στο να μετατρέψει το σχολείο σε ένα χώρο ανελέητου ανταγωνισμού προσόντων όπου αργά ή γρήγορα θα επιδιώξουν να το επεκτείνουν σε όλο το σώμα των εκπαιδευτικών, αναπληρωτών και μόνιμων και να το συνδέσουν με την αξιολόγηση.

Χάσαμε την ουσία απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο συνάδελφοι που δεν είναι άλλη από τους μόνιμους διορισμούς τώρα. Απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο η μόνη απάντηση είναι ο αγώνας διαρκείας μέχρι τη δικαίωση των αιτημάτων που χρόνια βρίσκονται στο προσκήνιο και καθορίζουν με διαφορετικά κάθε φορά τρόπο το λεγόμενο σύστημα διορισμών.

Διεκδικούμε

• Μαζικούς μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών αποκλειστικά με την προϋπηρεσία και την ημερομηνία λήψης πτυχίου.

• Διορισμών όλων των αναπληρωτών τώρα.

• Καμία απόλυση.

• Κανένα προσοντολόγιο, καμία περικοπή στην προϋπηρεσία.

ekpaideytikoi 14 1 2019 3

ekpaideytikoi 14 1 2019 6

(Visited 24 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*