Τραγικές ελλείψεις εκπαιδευτικών στην Αμοργό – Μη κάλυψη μεταφοράς μαθήτριας ΑΜΕΑ από και προς το Γυμνάσιο

Newsroom
20/09/2019 02:47
 
 
 

 

Τις τραγικές ελλείψεις σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης στην Αμοργό και την εγκληματική αδιαφορία για τη κάλυψη συνοδού και ειδικής μεταφοράς από και προς το Γυμνάσιο μαθήτριας ΑΜΕΑ, υπογραμμίζει με έγγραφο της στο Υπουργείο Παιδείας, η Επιτροπή Παιδείας του δήμου Αμοργού.

Η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Αμοργού, κατανοώντας τη δίκαιη ανησυχία των γονιών κι όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, υπερασπιζόμενη ως οφείλει τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των μαθητών, απαιτεί από το Υπ. Παιδείας, την Περιφερική Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου και κάθε αρμόδια υπηρεσία το αυτονόητο που δεν είναι άλλο από την άμεση κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών, καθώς και την ειδική μεταφορά μαθήτριας ΑΜΕΑ από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Τα κενά

Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των αποσπασμένων εκπαιδευτικών τα κενά στα σχολεία του νησιού έχουν ως εξής:

Γυμνάσιο Αμοργού και Λυκειακές τάξεις

ΠΕ02 Φιλόλογος 29 ώρες
ΠΕ4 Φυσικά 16 ώρες
ΠΕ01 Θεολόγος 11 ώρες
ΠΕ11 Γυμναστής 11 ώρες
ΠΕ03 Μαθηματικά 10 ώρες
ΠΕ08 Καλλιτεχνικά 10 ώρες
ΠΕ79 Μουσική 8 ώρες
ΠΕ08 Γαλλικά 8 ώρες

Συνολικά το Γυμνάσιο οι τάξεις Γενικού Λυκείου έχουν 103 κενές ώρες.

Σημειώνεται δε ότι εκπαιδευτικοί των ειδικοτήτων ΠΕ08, ΠΕ79 και ΠΕ08 εκτός από τις από τις 26 ώρες που αφορούν Γυμνάσιο και Λυκειακές τάξεις θα μπορούσαν να καλύψουν και κενά που αφορούν σχολεία της Α/θμιας.

ΕΠΑΛ Αμοργού

Στο ΕΠΑΛ Αμοργού για την φετινή σχολική περίοδο θα λειτουργήσουν όλοι οι τομείς της Β΄ τάξης κι όλες οι ειδικότητες στην Γ΄ τάξη. Αυτό σημαίνει δύο καθηγητές ειδικοτήτων, ένας για τη Β κι ένας για τη Γ τάξη.

Οι ώρες ειδικότητας στη Β΄ είναι 22 και στη Γ΄ 23.
Τομέας Γεωπονίας 45 κενές ώρες
Τομέας Πληροφορικής 45 κενές ώρες
Τομέας Οικονομίας & Διοίκησης 45 κενές ώρες
Τομέας Ηλεκτρολογίας 37 κενές ώρες
Επιπροσθέτως στα μαθήματα γενικής παιδείας του ΕΠΑΛ Αμοργού οι θέσεις μαθηματικού και φιλόλογου δεν έχουν καλυφθεί.

«Τραγική η κατάσταση»

Είναι προφανές ότι η κατάσταση των σχολείων της Β/θμιας στην Αμοργό είναι τραγική. Ωστόσο και τα σχολεία της Α/θμιας παρουσιάζουν αρκετές ελλείψεις, σε δασκάλους, ειδικότητες.
Σημειωτέον το αίτημα με το Α.Π.:326/19-6-2019 προς την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων της διεύθυνσης του σχολείου καθώς και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων προκειμένου να λειτουργήσει το Δημοτικό σχολείο Καταπόλων ως πενταθέσιο με ολοήμερο για το σχολικό έτος 2019-20 δεν έχει απαντηθεί ακόμη.

Όπως αναφέρει επίσης χαρακτηριστικά η Επιτροπή Παιδείας του δήμου Αμοργού:

Είναι πασιφανές, ότι προσβάλλεται κατάφορα η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων στην Αμοργό, προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια κι ανησυχία της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά κι όλης της Αμοργιανής κοινωνίας, για τη διαρκή υπονόμευση του δημόσιου δικαιώματος των παιδιών στην μόρφωση.

Απαιτείται λοιπόν άμεσα επικαιροποίηση των λειτουργικών κενών και Β΄ φάση προσλήψεων χωρίς να περιμένουμε τα τέλη Σεπτεμβρίου»!

Μη κάλυψη ειδικής μεταφοράς μαθήτριας ΑΜΕΑ από και προς το Γυμνάσιο Αμοργού

Πέραν των παραπάνω ή μη κάλυψη ειδικής μεταφοράς μαθήτριας ΑΜΕΑ από και προς το Γυμνάσιο Αμοργού, η οποία μετακινείται μόνο με ειδικό αμαξίδιο και την ευθύνη έχει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, θέτει σε κατάσταση απελπισίας τους γονείς της. Καταρρακώνει την ψυχολογία της εφήβου. Προκαλεί την οργή όλων των κατοίκων της Αμοργού.

Η Α.Γ. μαθήτρια της Α’ Γυμνασίου κατοικεί σε απόσταση 25χιλιόμετρων από το Γυμνάσιο Αμοργό. Παρόλο που όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες γνωρίζουν, ο νόμος προβλέπει ειδική κάλυψη για την μεταφορά της, αδιαφορούν παντελώς. Σημειώνεται δε ότι ο σύνοδος που ορίστηκε δεν παρουσιάστηκε εντός πέντε ημερών που ορίζει ο νόμος για ανάληψη υπηρεσίας.

Πέραν τούτου για ευνόητους λόγους, μια έφηβη που πρέπει να συνοδεύεται ακόμη και στις τουαλέτες, θα ήταν καλό να συνοδεύεται από γυναίκα κι αν αυτό δεν το προβλέπει ο νόμος, το προβλέπει η κοινή λογική. Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο σημείο αφορά όλα τα παιδιά ΑΜΕΑ και τους συνοδούς τους, είναι αναγκαίο να επαναπροσδιοριστεί ο νόμος προς όφελος των παιδιών.

Επισημαίνεται ότι, ο δήμος Αμοργού έχει φροντίσει για την προσβασιμότητα σε όλους τους χώρους του Γυμνασίου. Εντούτοις το ειδικό θρανίο θα παραμένει άδειο με ευθύνη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

«Ζήτημα παιδείας και πολιτισμού ο σεβασμός στην διαφορετικότητα»

Για μας είναι ζήτημα παιδείας και πολιτισμού ο σεβασμός στην διαφορετικότητα. Επανειλημμένως στην Αμοργό έχουν γίνει διαλέξεις και εκδηλώσεις εκπαιδεύοντας τους πάντες προς αυτή την κατεύθυνση, εδραιώνοντας τη συνειδησιακή και κοινωνική ευθύνη, που στην προκειμένη εκλείπει από κάποιους αρμόδιους.

Αυτό το ένα παιδί ΑΜΕΑ , όπως και κάθε παιδί αποτελεί πλούτο για την Αμοργό. Είναι επιεικώς ανεπίτρεπτη και προσβλητική για κάθε ανθρώπινη υπόσταση η αδιαφορία κι ο εμπαιγμός των αρμοδίων.
Η καλύτερη επένδυση για το μέλλον ενός τόπου είναι τα παιδιά. Δεν πρόκειται λοιπόν να δεχτούμε καμία έκπτωση στα μορφωτικά και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα τους.

Επιπροσθέτως μεγαλοστομίες πολιτικών εκπροσώπων στα ΜΜΕ περί «περήφανων ακριτών», τη στιγμή που τα σχολεία στην Αμοργό αδυνατούν να λειτουργήσουν, μόνο ως υποκριτικές τις εκλαμβάνουμε.

Κανένας κάτοικος της νησιωτικής Ελλάδας δεν μπορεί να είναι περήφανος, όταν καταπατούνται συνταγματικά δικαιώματα των παιδιών για ελεύθερη και δωρεάν παιδεία και κυρίως όταν η εγκληματική αδιαφορία των αρμοδίων εξοστρακίζει ΑΜΕΑ από τα σχολεία.

Οι προφορικές διαβεβαιώσεις αδυνατούν να κατευνάσουν την έντονη δυσαρέσκεια των κατοίκων του νησιού μας.

Απαιτείται λοιπόν άμεση λύση των παραπάνω θεμάτων, καθώς και πλήρη έγγραφη ενημέρωση μας για τις ενέργειας σας.

(Visited 517 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*