Λαϊκή Συσπείρωση: Ανέτοιμα τα δημοτικά σχολεία της Χώρας Νάξου να υποδεχτούν τους μαθητές

Newsroom
12/09/2020 20:44
 
 
 

 

Κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με τον επικεφαλής δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Κορρέ, επισκέφθηκε την Παρασκευή τα τέσσερα δημοτικά σχολεία της Χώρας Νάξου προκειμένου να διαπιστώσουν, αν τα σχολεία είναι έτοιμα για το άνοιγμα τους τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Λαϊκή Συσπείρωση, τα σχολεία δεν είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές αφού δεν έχουν γίνει απολυμάνσεις όλων των χώρων των σχολείων, δεν είναι καθαρά όπως θα έπρεπε, ενώ δεν έχουν παραλειφθεί μάσκες και λοιπά μέσα ατομικής προστασίας που εξήγγειλε το υπουργείο.

Αναλυτικά η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρει:

Οι διαβεβαιώσεις της Δημοτικής Αρχής, ότι είναι όλα έτοιμα για το άνοιγμα των σχολείων, στη συνάντηση που είχαμε τη Δευτέρα 7 Σεπτέμβρη με το Δήμαρχο και τον πρόεδρο της επιτροπής παιδείας για να ενημερωθούμε σχετικά, αποδείχθηκαν λόγια του αέρα.

Διαπιστώσαμε:

* Προληπτική απολύμανση όλων των σχολικών χώρων για τον Covid-19 δεν έχει γίνει ή θα γίνει επιλεκτικά μόνο στους ανοιχτούς σχολικούς χώρους.

* Ο καθαρισμός των σχολικών αιθουσών και λοιπών σχολικών χώρων ξεκίνησε την Παρασκευή 11/9, αφού οι καθαρίστριες κλήθηκαν να υπογράψουν σύμβαση μόλις την προηγούμενη μέρα και για να ολοκληρωθεί θα πρέπει να υπερβούν τον εαυτό τους και τα όρια αντοχής τους δουλεύοντας και το Σαββατοκύριακο για να γίνει ουσιαστική δουλειά.

Καθαριότητα

* Ο αριθμός των καθαριστριών που προσλήφθηκαν είναι ίδιος με πέρυσι, που δεν είχαμε κατάσταση πανδημίας, και πιο συγκεκριμένα: 40 καθαρίστριες με 3/ωρη απασχόληση, μόνο 3 πλήρους απασχόλησης μαζί με 9 μόνιμες για 70 σχολικές μονάδες (ΑΔΑ: 9Τ3ΩΩΚΗ-ΝΟΧ).

Με αυτόν τον αριθμό εργαζομένων, η καθαριότητα των σχολείων και των εγκαταστάσεών τους δεν καλύπτονταν επαρκώς ούτε τα προηγούμενα χρόνια, πόσο μάλλον στις σημερινές συνθήκες που οι απαιτήσεις για συχνή και ενδελεχή καθαριότητα, σύμφωνα με τις οδηγίες και τα πρωτόκολλα, που επιβάλλουν συχνό και επίμονο καθαρισμό σε πόμολα, θρανία και τουαλέτες, όργανα γυμναστικής, σχολικές αίθουσες, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους, προαύλια και γραφεία. Όλες αυτές οι εργασίες δεν καλύπτονται με «τρίωρα» μάλιστα με λειτουργία ολοήμερων και εσπερινών δομών.

* Οι μάσκες και λοιπά μέσα ατομικής προστασίας που εξήγγειλε το υπουργείο δεν έχουν παραλειφθεί ακόμα από τις σχολικές μονάδες, παραπέμπονται για μετά το άνοιγμα των σχολείων και θα χρειαστεί γονείς και εκπαιδευτικοί να βάλουν το χέρι στη τσέπη.

* Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας δεν έχουν εξοπλιστεί με θερμόμετρα υπερύθρων μετώπου, όπως της δευτεροβάθμιας

* Η συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων θα λειτουργήσουν με πάνω από 20 μαθητές, ακόμα και 25άρια με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την τήρηση των αποστάσεων σύμφωνα τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Εργασίες στο 1ο Δημοτικό

Απαράδεκτη ήταν η κατάσταση που αντικρίσαμε στο 1ο Δημοτικό που θύμιζε «γιαπί», αφού γίνονταν εργασίες σοβατίσματος και βαψίματος (εργασίες που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καθώς και άλλες που είναι αναγκαίες να γίνουν και έχουν να κάνουν με τον προαύλιο χώρο για την ασφάλεια των μαθητών).

Είναι αδιανόητη η τοποθέτηση μόνο δυο καθαριστριών και μάλιστα 3/ωρης μόνο απασχόλησης σε ένα τέτοιο σχολείο. Οι καθαρίστριες που έχουν τοποθετηθεί και βρίσκονταν στο σχολείο, κατά την επίσκεψή μας, δεν μπορούσαν να δουλέψουν αν δεν έφευγαν οι σκαλωσιές και δεν τελείωναν οι εργασίες.

Άμεση ήταν η παρέμβαση του δημοτικού μας συμβούλου προς τον Δήμαρχο, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στο συγκεκριμένο σχολείο, με αίτημα:

• Να υποστηριχτούν οι δύο καθαρίστριες με προσωπικό του Δήμου ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες καθαρισμού.
• Να εξασφαλιστεί η υπερωριακή πληρωμή των καθαριστριών και του προσωπικού του Δήμου για τις ώρες που θα δουλέψουν.
• Να προγραμματιστούν άμεσα και να γίνουν όλες οι απαραίτητες επισκευαστικές εργασίες στο 1ο Δημοτικό για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Έστω και την τελευταία στιγμή, προκειμένου να ανοίξουν με ασφάλεια όλα τα σχολεία απαιτούμε από την κυβέρνηση της ΝΔ και την Δημοτική Αρχή:

• Αποφασιστική μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, ώστε κανένα τμήμα να μην έχει πάνω από 15 μαθητές. Το αίτημα για 15 παιδιά ανά τάξη δεν περιορίζεται μόνο σε συνθήκες πανδημίας, είναι ένα αίτημα απαραίτητο για να διαμορφώνονται καλύτεροι όροι για την παιδαγωγική και μαθησιακή διαδικασία μέσα στα σχολεία.
• Να προσληφθούν επιπλέον καθαρίστριες για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων του δήμου. Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρους. Να σταματήσει η εργασιακή ομηρία των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών και να μονιμοποιηθούν όλες.

• Να δοθεί έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, για να καλυφθούν όποια κενά υπάρχουν και για να υπάρξουν άμεσα περισσότερα τμήματα με λιγότερους μαθητές.

• Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια επαρκούς ποσότητας Μέσων Ατομικής Προστασίας, ειδών καθαρισμού, αντισηπτικών κ.λπ. Καμία επιβάρυνση των δημοτών μέσω της δημοτικής φορολογίας.
• Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, ώστε να υπάρξει παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού. (Ένα αίτημα που το θέσαμε στη συνάντηση στις 7 Σεπτεμβρίου που είχαμε με το Δήμαρχο και δεσμεύτηκε ότι θα το φροντίσει).

Καλούμε τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, όλους τους φορείς να οργανώσουν τη διεκδίκηση για την ασφαλή και ομαλή λειτουργία των σχολείων!

Μπροστά σε αυτή τη διαμορφωμένη κατάσταση δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την οργανωμένη αντίσταση και την πάλη για να ανατρέψουμε τα δεδομένα.

(Visited 367 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*