Σύρος: Προβληματισμένοι γονείς και εκπαιδευτικοί για συγχρωτισμό, προσωπικό καθαριότητας και υγειονομική υποστήριξη των σχολείων

Newsroom
22/09/2020 15:49
 
 
 

 

Σύσκεψη των διοικητικών συμβουλίων του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, της ΕΛΜΕ Α’ Κυκλάδων και της Ένωσης Γονέων Δήμου Σύρου- Ερμούπολης πραγματοποιήθηκε χθες στην Ερμούπολη, με αντικείμενο τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δημόσια Εκπαίδευση στη Σύρο, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά αρμοδιότητας των συλλόγων των εκπαιδευτικών, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας στην χώρα μας.

Έξι μήνες μετά την (ορθή) απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων, γονείς και εκπαιδευτικοί προβληματίζονται έντονα για την «απαράδεκτη ολιγωρία τόσο της Πολιτείας, όσο και των τοπικών παραγόντων να λάβουν τα ελάχιστα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετικό δελτίο Τύπου, στο οποίο εκφράζεται επίσης, η αγωνία τους για τα μοναδικά προληπτικά μέτρα προφύλαξης, που είναι η περίφημη «ατομική ευθύνη» και η χρήση της μάσκας.

Από το σύνολο των επειγόντων ζητημάτων που εξετάστηκαν κατά την διάρκεια της σύσκεψης των τριών Διοικητικών Συμβουλίων, ιεραρχήθηκαν τα εξής:

Α. Η άμεση ανάγκη αντιμετώπισης του απαράδεκτου συγχρωτισμού που επιβάλλεται στα σχολεία. Η ανάγκη δημιουργίας τμημάτων με μικρότερο αριθμό μαθητών, καθώς σήμερα παρατηρείται συνωστισμός ακόμα και 27 μαθητών σε προβληματικές έως ακατάλληλες αίθουσες. Να προσληφθεί ο αναγκαίος αριθμός εκπαιδευτικών για τα νέα τμήματα αλλά και να αντιμετωπιστούν τα πολυάριθμα «κενά» εκπαιδευτικών που αντιμετωπίζουν σήμερα τα σχολεία στα νησιά μας.

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου – Τήνου – Μυκόνου, η ΕΛΜΕ Α’ Κυκλάδων και η Ένωση Γονέων Δήμου Σύρου- Ερμούπολης θεωρούν εντελώς απαράδεκτη, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, την αύξηση του αριθμού των μαθητών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά (από 22 σε 25) ταυτόχρονα με την θέσπιση ελαχίστου ορίου (15) μαθητών.

Β. Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας, ώστε να είναι δυνατό να εφαρμοστούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ. «Δυστυχώς σήμερα, παρά τα παχιά λόγια, το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί, καθώς καλούνται ελάχιστοι εργαζόμενοι με 6ωρα και 3ωρα ωράρια εργασίας, να φροντίσουν την καθαριότητα σχολείων που λειτουργούν σε 8άωρη βάση και μάλιστα με αυξημένα καθήκοντα εφαρμογής των οδηγιών του ΕΟΔΥ» επισημαίνει το δελτίο Τύπου γονέων και εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Γ. Να οργανωθεί άμεσα η υγειονομική υποστήριξη των σχολείων με ομάδα γιατρών και νοσηλευτών, καθώς σήμερα η Πολιτεία επιφορτίζει, κατά τρόπο εντελώς απαράδεκτο και ανεύθυνο, εκπαιδευτικούς με καθήκοντα και ευθύνες υγειονομικού προσωπικού. Να εξασφαλιστούν άμεσα όλα τα αναγκαία, καταλλήλων προδιαγραφών, μέσα (μάσκες, αντισηπτικά, καθαριστικά, προστατευτικές στολές κ.λπ.)

Τέλος, συναποφασίστηκε η διοργάνωση ανοιχτής σύσκεψης όσων γονιών και εκπαιδευτικών επιθυμούν να παραβρεθούν, την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020 στις 17:00 το απόγευμα στο ανοιχτό αμφιθέατρο του συγκροτήματος των Γυμνασίων (Ξηρόκαμπος) της Ερμούπολης προκειμένου να ενημερωθούν γονείς και εκπαιδευτικοί για την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, αλλά και για να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Στον ίδιο χώρο θα ακολουθήσει (19:00) ενημέρωση των εκπροσώπων του τοπικού τύπου.

(Visited 80 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*