Ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων για τη μεταφορά μαθητών στη Σαντορίνη

admin
22/01/2015 17:54
 
 
 

Σχετικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τη μεταφορά μαθητών στο νησί της Θήρας και προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια και να υπάρχει σωστή ενημέρωσή σας, αναφέρουμε τα εξής:

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 24001/2013 (ΦΕΚ 1449/τ.Β/14-06-2013) είναι αρμόδια για τη μεταφορά μαθητών της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης. Στην εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζονται σαφώς οι χιλιομετρικές αποστάσεις (δηλαδή η απόσταση οικίας μαθητού από τη σχολική μονάδα), για τις οποίες ο Νόμος επιτρέπει την κάλυψη της δαπάνης για τη μεταφορά τους. Κατόπιν επεξεργασίας των στοιχείων (χιλιομετρική απόσταση οικίας μαθητού-σχολικού συγκροτήματος, αριθμός μαθητών κλπ.) που μα δόθηκαν από τις σχολικές μονάδες προκύπτει ότι με την ισχύουσα νομοθεσία δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης της δαπάνης της μεταφοράς μαθητών για τους οποίους υπάρχει διαμαρτυρία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Θήρας.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εφαρμόζοντας τη νομοθεσία προέβη εγκαίρως στη δημοπράτηση και συμβασιοποίηση του έργου της μεταφοράς μαθητών από τις περιοχές της Θήρας που κατοικούν έως τα σχολικά συγκροτήματα και των οποίων η δαπάνη είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία. Συγκεκριμένα για το νησί της Θήρας το κόστος της μεταφοράς μαθητών που κατεβλήθη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για το σχολικό έτος 2013-2014 ανήρχετο στο ποσό των 307.781,85€ και για το σχολικό έτος 2014-2015 το κόστος διαμορφώθηκε στις 314.444,10€. Από τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι η δαπάνη της μεταφοράς μαθητών της νήσου Θήρας, η οποία καλύπτεται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι αυξητική προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της μεταφοράς μαθητών. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν δύναται να καλύψει τη μεταφορά των εν λόγω μαθητών, όχι λόγω οικονομικής δυσπραγίας, αλλά επειδή δεν της το επιτρέπει η νομοθεσία.

Παρά ταύτα αμέσως μόλις μας γνωστοποιήθηκε το πρόβλημα (4 ημέρες πριν το παρόν Δελτίο Τύπου) ξεκινήσαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρεθεί λύση στο υπάρχον πρόβλημα. Τονίζουμε ότι η νομοθεσία που καθορίζει την κάλυψη της δαπάνης μεταφοράς μαθητών ισχύει –όπως αντιλαμβάνεστε- πανελλαδικώς και δυστυχώς δεν προβλέπεται ιδιαίτερη ρύθμιση για τη νησιωτική Ελλάδα. Οι ευθύνες λοιπόν ουδόλως βαρύνουν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αλλά μόνο αυτούς που νομοθετούν αγνοώντας την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου μη τηρώντας το άρθρο 101 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας.

Εμείς, ως νέα Περιφερειακή Αρχή, δεσμευόμαστε ότι θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση του νησιωτικού χώρου όσον αφορά τη μεταφορά μαθητών από το Υπουργείο κάτι το οποίο θα έπρεπε να έχει γίνει από τα προηγούμενα χρόνια. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως το δίκαιο του αιτήματός σας και είμαι σίγουρος ότι θα σας έχουμε συμπαραστάτες στην προσπάθειά μας για τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τη μεταφορά μαθητών στα νησιά μας.

(φωτό: tovima.gr)

(Visited 25 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*