ΓΕΛ Τραγαίας: Σχολική γιορτή για την 25η Μαρτίου αφιερωμένη στη Νάξο με υλικό από το naxostimes.gr

Newsroom
27/03/2021 02:27
 
 
 

 

Στο Γενικό Λύκειο Τραγαίας Νάξου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας webex, όπως και στα υπόλοιπα σχολεία της χώρας, η γιορτή της 25ης Μαρτίου.

Σχολική γιορτή της 25ης Μαρτίου, για πρώτη φορά με εκτενές αφιέρωμα στη Νάξο

Το μεγαλύτερο μέρος της γιορτής, στηρίχτηκε σε υλικό το οποίο προέρχεται από το Naxostimes.gr και των εκπομπών που μεταδίδονται κάθε Παρασκευή στις 19:00 ζωντανά, όπου καλούνται ειδικοί επιστήμονες να μιλήσουν για τη Νάξο και τις Κυκλάδες της Τουρκοκρατίας και του 1821.

Στη σχολική γιορτή ακούστηκαν, από το αρχείο της εκπομπής, ο Λευτέρης Ελευθερίου -ο οποίος ζωντάνεψε την ιστορία για το κάστρο του Απαλίρου-, ο Στέφανος Ψαρρός (Ψαρροστέφανος) που αφηγήθηκε σχετικές παραδόσεις και ο φιλόλογος Αντώνης Τζιώτης, ο οποίος έκανε αναφορά στην ιστορία του χτισίματος της εκκλησίας του Φιλωτίου κατά την Τουρκοκρατία.

Επίσης, ο ιστορικός Νίκος Λεβογιάννης ο οποίος μίλησε για την ιστορία της Νάξου στα δύσκολα εκείνα χρόνια, ο Γιάννης Βερώνης που έκανε λόγο για το Νάξιο φιλικό Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο και το ρόλο του στον αγώνα του 1821 και ο Βασίλης Φραγκουλόπουλος με παρεμβάσεις του για τα παραπάνω θέματα.

Στη γιορτή φυσικά συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου που συνέβαλαν με το δικό τους τρόπο στην παρουσίαση των ιστορικών συμβάντων στην πρωτότυπη αυτή γιορτή, που αφιερώθηκε στο νησί τους και στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Ακούστηκαν κοτσάκια, αλλά και τραγούδια με τσαμπούνα όπως «Τα κλεφτόπουλα» και άλλα τραγούδια που για πρώτη φορά παίχτηκαν με τσαμπούνα από το Χρήστο Μανιό.

Η σχολική γιορτή της 25ης Μαρτίου ήταν αφιερωμένη στη Νάξο και αποτέλεσε για τους συμμετέχοντες, ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την τοπική ιστορία

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η πρωτότυπη αυτή γιορτή του Γενικού Λυκείου Τραγαίας είχε πολύ μεγάλη απήχηση αφού την παρακολούθησαν πλήθος μαθητών και των γονέων τους… οι οποίοι ενθουσιάστηκαν.

Να σημειώσουμε ότι κατά τις σχολικές γιορτές για την 28η Οκτωβρίου 1940, έχουν γίνει πολλές αναφορές στη Νάξο όμως, για την 25η Μαρτίου είναι η πρώτη φορά -όπως φαίνεται- μέχρι σήμερα που έχει γίνει μία σχολική γιορτή αποκλειστικά με στοιχεία και αναφορές στη Νάξο στην ιστορία και τις παραδόσεις της, κι αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην εκπομπή «Ιστορική διαδρομή στα χρόνια της Επανάστασης στη Νάξο και τις Κυκλάδες» που μεταδίδει το naxostimes.gr αλλά και στην πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών του σχολείου, να αξιοποιήσουν αυτό το υλικό.

Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων η παρουσιάστρια και συντονίστρια της εκπομπής Πόπη Αλιμπέρτη: «Το γεγονός αυτό, πραγματικά, με χαροποίησε ιδιαίτερα αφού αισθάνομαι ότι με αυτήν την προσπάθεια συμβάλαμε ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστό και να αναδειχθεί το γεγονός ότι η Νάξος και οι Κυκλάδες δεν απουσίαζαν από τα γεγονότα της επανάστασης του 1821».

Η κ. Αλιμπέρτη ευχαρίστησε θερμά τους επιστημονικούς συνεργάτες της εκπομπής Νίκο Λεβογιάννη και Βασίλη Φραγκουλόπουλο καθώς και όλους όσοι μέχρι σήμερα συμμετείχαν στην «Ιστορική διαδρομή» και όλους όσοι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να συμμετέχουν στις επόμενες εκπομπές.

Να σημειωθεί ότι, όπως μας ενημερώνει η εκπαιδευτικός Μαρία Γρατσία, στο Γυμνάσιο Τραγαίας το 2008, οργανώθηκε σχολική εορτή της 25ης Μαρτίου, η οποία περιείχε στοιχεία από πρόσωπα και γεγονότα της Νάξου.

Δείτε τις εκπομπές “Ιστορική διαδρομή στη Νάξο και τις Κυκλάδες” στο κανάλι του www.naxostimes.gr στο YouTube

(Visited 486 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*