Στις Βρυξέλλες αντιπροσωπίες από Νάξο και Ανάφη για τα εγκαίνια της αίθουσας «Manolis Glezos»

Newsroom
24/09/2022 00:41
 
 
 

 

Εκδήλωση μνήμης για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μανώλη Γλέζου και τα επίσημα εγκαίνια της αίθουσας «Manolis Glezos» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου.

LIVE | Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Βρυξέλλες): Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μανώλη Γλέζου και εγκαίνια της αίθουσας «Manolis Glezos»

Ο Μανώλης Γλέζος φάρος μνήμης των λαών

Στην εκδήλωση που θα παραστεί και ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετέχουν και αντιπροσωπείες από τις Κυκλάδες και συγκεκριμένα από τη Νάξο και την Ανάφη.

Από τη Νάξο θα παραστούν δύο μαθητές από τη Β΄ τάξη του Γενικού Λυκείου «Μανώλης Γλέζος», οι οποίοι επιλέχθηκαν με κλήρωση, συνοδευόμενοι από την εκπαιδευτικό Μαρία Ζευγώλη, μέλη της οικογένειας του Ναξιώτη Αγωνιστή, καθώς και Απεραθίτικο μουσικό συγκρότημα.

Από την Ανάφη θα παραστούν με συνοδό εκπαιδευτικό, όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου με Λυκειακές τάξεις «Μανώλης Γλέζος» καθώς είναι μόνο οχτώ παιδιά στο σύνολο. Οι μαθητές από την Ανάφη που αρχικά είχε αποφασιστεί να μεταβούν στις Βρυξέλλες για την εκδήλωση ήταν δύο -όπως και στη Νάξο-. Όμως κατόπιν σχετικής πρότασης του Διευθυντή κου Αθανασίου Βάρσου συμφωνήθηκε να οργανωθεί εκπαιδευτική εκδρομή στο Ευρωκοινοβούλιο για όλο το σχολείο. Τα έξοδα για τα οχτώ παιδιά του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Ανάφης καλύπτονται ως επί το πλείστων με Δωρεά της ΑΜΚΕ Αιγέας του Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου. Στην εκδρομή συμμετέχουν και αρκετοί γονείς με δικές τους δαπάνες, ενώ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια Ανάφη -> Πειραιάς & Πειραιάς -> Ανάφη για όλους, είναι δωρεά από τον Δήμο Ανάφης.

Κατά την εκδήλωση και τα εγκαίνια της αίθουσας «Manolis Glezos» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεταξύ άλλων θα μιλήσουν για τη ζωή και τα έργα του Μανώλη Γλέζου, φίλοι και συναγωνιστές που τον έζησαν από κοντά ενώ θα προβληθεί και ένα απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ «Ένας αιώνας αντίστασης» των Ντίνας Κάτσαρη, Ευγενίας Κατούφα και Νίκου Γκωσέ.

Η εκδήλωση θα κλείσει με μια συναυλία με σκοπούς και τραγούδια από τ΄ Απεράθου, την ιδιαίτερη πατρίδα του Γλέζου, που τόσο αγαπούσε και δεν ήταν λίγες οι φορές που την ανέφερε στην αίθουσα συνεδριάσεων του ευρωκοινοβουλίου.

Το συγκρότημα των οργανοπαιχτών θα απαρτίζεται από την Μαρία Αναματερού στο τραγούδι, τον Γιάννη Ζευγώλη στο βιολί και το Ματθαίο Ζευγώλη στο λαούτο.

(Visited 581 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*