Τσίπρας από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο: «Ο Μανώλης Γλέζος είναι η ίδια η ιστορία μας» (video)

Newsroom
28/09/2022 18:46
 
 
 

Για τον Μανώλη Γλέζο, την μεγάλη πορεία του στην ελληνική ιστορία και την κληρονομιά που άφησε πίσω του μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή (28/09) εκδήλωση του Ευρωκοινοβουλίου προς τιμήν του.

Για τον Μανώλη Γλέζο, την πορεία του και την παρουσία του στην Ελλάδα αλλά και τα όσα πρόσφερε σε αυτή μίλησε στο Ευρωκοινοβούλιο, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι «είναι μεγάλη η συγκίνησή μου, διότι πιστεύω ότι σήμερα είναι μεγάλη μέρα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδίδει τεράστια τιμή σε έναν όχι απλά Ελληνα πολιτικό, αλλά σε ένα σύμβολο αντίστασης και αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη, που πάλεψε ενάντια στον φασισμό. Για αυτό είναι μια σπουδαία και ιστορική στιγμή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

«Ο Μανώλης Γλέζος για όλους εμάς δεν υπήρξε απλά ένα σύμβολο, θα έλεγα ότι είναι η ίδια η ιστορία μας. Το πρόσωπο μιας Ελλάδας που αγωνίζεται, το μυαλό μια Ελλάδας που οραματίζεται, η ψυχή μιας Ελλάδας που δεν υποτάσσεται ποτέ στον αυταρχισμό» συνέχισε ο κ. Τσίπρας την ομιλία του και πρόσθεσε: «αν μία στιγμή ήταν όλη του η ζωή, αναφέρθηκαν και άλλοι σε εκείνη τη στιγμή, θα ήταν εκείνη η νύχτα που μαζί με τον Λάκη Σάντα, με άγνοια κινδύνου, ως νέα παιδιά, κατέβασαν το λάβαρο της φρίκης του ναζισμού από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης».

«Το θάρρος του Μανώλη Γλέζου πήγαζε πάντα από τις ιδέες του»

«Αυτό το θάρρος, όμως, και η ορμή και η λάμψη στα μάτια του Μανώλη, όμως έμειναν ίδια, ακόμα και όταν ήταν 80 και 90 χρονών» σημείωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξηγώντας: «Γιατί το θάρρος του Μανώλη Γλέζου πήγαζε πάντα από τις ιδέες του. Από την πίστη στις ιδέες του. Από τη βαθιά του πίστη ότι η Δημοκρατία και η Ελευθερία και η Δικαιοσύνη είναι αρχές απαράβατες για την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη. Και σε αυτές αφιέρωσε όλη του τη ζωή».

«Θα θυμάστε όταν μιλούσε με πάθος για τις γερμανικές αποζημιώσεις μιλούσε εκ μέρους του γερμανικού λαού, όχι του ελληνικού. Αυτές τις αρχές μεταλαμπάδευσε, όχι μόνο σε εμάς τους συντρόφους του, όχι μόνο στους προοδευτικούς και Αριστερούς αλλά σε έναν ολόκληρο λαό, τον ελληνικό λαό με το παράδειγμα του, αλλά και σε όλους τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου» επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε την ομιλία του λέγοντας ότι «ο Μανώλης ήταν βεβαίως σοσιαλιστής, αριστερός, ήταν όμως και εθνικός, ήταν οικουμενικός, ήταν σύμβολο αγώνα και διεκδίκησης απέναντι στη αδικία, απέναντι στο φασισμό για όλους του λαού του κόσμου. Δε ζούσε όμως για να είναι ένα περήφανο σύμβολο του χθες, αλλά για να είναι πάντα χρήσιμος στους αγώνες τους καθημερινούς του σήμερα και στο αύριο. Στη συζήτηση, στην έντονη διαμάχη τη λεκτική, στη δράση, στην κινητοποίηση, στον αγώνα, στο δρόμο. Και αυτή αν θέλετε είναι και η σημαντικότερη διδαχή του. Τίποτα δεν είναι δεδομένο σε ένα κόσμο που η καταπίεση και ο αυταρχισμός ψάχνουν πάντα τρόπο να επιβληθούν. Τίποτα δεν χαρίζεται σε ένα κόσμο χτισμένο με τα υλικά της εκμετάλλευσης και της αδικίας. Αλλά τα πάντα κερδίζονται με αγώνες καθημερινούς».

«Ο Μανώλης Γλέζος μας αφήνει πίσω μια βαριά κληρονομιά»

«Ο Μανώλης Γλέζος μας αφήνει πίσω μια βαριά κληρονομιά με τις πράξεις του αλλά και μια σπουδαία ιδέα. Ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει, αν αγωνιστούμε με πάθος για αυτό, αλλά και αν ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για αυτό, παραμερίζοντας υπαρκτές διαφορές», τόνισε εν συνεχεία ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας παράλληλα ότι «αυτή η κληρονομιά, νομίζω ότι είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ. Οδηγός μας στις καινούργιες μάχες απέναντι στο σκοτάδι της ακροδεξιάς και του ολοκληρωτισμού που απειλεί και πάλι σήμερα να γυρίσει το ρολόι της Ευρώπης δεκαετίες πίσω» και προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η μεγάλη διαχωριστική γραμμή που δυστυχώς και σήμερα μετά από δεκαετίες εκ νέου ξεπροβάλει ως μία αναγκαιότητα σε μια Ευρώπη που απειλείται».

«Και δεν είναι τυχαίο που σήμερα είμαστε όλοι εδώ για να τιμήσουμε τον πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης, την ίδια ώρα που κάποιοι άλλοι κλείνουν το μάτι και νομιμοποιούν την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία σε κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε επιπλέον ο κ. Τσίπρας συμπληρώνοντας ότι «η τιμή στον Μανώλη Γλέζο, θα έλεγα ότι είναι σήμερα ένα καθήκον για όλους εμάς, ταυτόσημο με αυτό για την υπεράσπιση των αξιών μας. Των κοινών προοδευτικών ευρωπαϊκών αξιών. Της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατέληξε λέγοντας: «Κάποτε χρειάστηκαν ήρωες σαν το Μανώλη για να υπερασπιστούν αυτές τις αξίες και να σύρουν το κάρο της ιστορίας μπροστά. Σήμερα είναι καθήκον όλων μας να μη χρειαστούν ποτέ ξανά άλλοι ήρωες σαν τον Μανώλη στο μέλλον. Αλλά η Ευρώπη να μείνει στο δρόμο της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της προκοπής».

(Visited 85 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*