Μανώλης Γλέζος: Εκδήλωση μνήμης στο Ευρωκοινοβούλιο για τον πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης (video)

Newsroom
28/09/2022 20:54
 
 
 

 

Τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης», όπως αποκάλεσε ο Σαρλ ντε Γκωλ τον Μανώλη Γλέζο, τίμησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, έπειτα από πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της Αριστεράς (Left).

Παρόντες στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του συμβόλου της αντίστασης, ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, αποτίνοντας το δικό τους φόρο τιμής, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόεδροι των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, Έλληνες ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα, σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες της ΕΕ, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων και ακαδημαϊκοί.

Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν αντιπροσωπίες μαθητών από τη Νάξο και την Ανάφη αλλά και μουσικό συγκρότημα από Τ’ Απεράθου της Νάξου που έκλεισε τη βραδιά με παραδοσιακή μουσική και κοτσάκια.

Η ονοματοδοσία της αίθουσας «Μανώλης Γλέζος» στον α’ όροφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για ολόκληρη την Αριστερά, καταδεικνύοντας την ευρύτατη, πανευρωπαϊκή αποδοχή που είχε ο Μανώλης Γλέζος ανάμεσα σε πολιτικούς απ‘ όλο το δημοκρατικό φάσμα.

Τσίπρας: «Καθήκον όλων μας να μη χρειαστούν ποτέ ξανά άλλοι ήρωες στο μέλλον»

«Τιμάμε τον πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης, την ώρα που άλλοι νομιμοποιούν την ακροδεξιά», δήλωσε στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Και προσέθεσε: «Ο Μανώλης Γλέζος πάνω από όλα ήταν εθνικός, ήταν οικουμενικός. Ήταν σύμβολο αγώνα και διεκδίκησης απέναντι στη αδικία, απέναντι στο φασισμό για όλους τους λαούς του κόσμου.

»Δε ζούσε όμως για να είναι ένα περήφανο σύμβολο του χθες, αλλά για να είναι πάντοτε χρήσιμος στους αγώνες τους καθημερινούς στο σήμερα και στο αύριο. Στη συζήτηση, στη δράση, στον αγώνα, στην κινητοποίηση, στους δρόμους, παντού. Ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή. Αυτή είναι και η σημαντικότερη διδαχή του.

»Και δεν είναι τυχαίο που σήμερα είμαστε όλοι εδώ για να τιμήσουμε τον πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης, την ίδια ώρα που κάποιοι άλλοι κλείνουν το μάτι και νομιμοποιούν την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία σε κρίσιμες ευρωπαϊκές χώρες.

»Η τιμή στον Μανώλη Γλέζο, είναι σήμερα καθήκον για όλους εμάς, ταυτόσημο με αυτό για την υπεράσπιση των αξιών μας. Των κοινών προοδευτικών ευρωπαϊκών αξιών: Της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης.

»Κάποτε χρειάστηκαν ήρωες σαν το Μανώλη για να υπερασπιστούν αυτές τις αξίες και να σύρουν το κάρο της ιστορίας μπροστά. Σήμερα είναι καθήκον όλων μας να μη χρειαστούν ποτέ ξανά άλλοι ήρωες στο μέλλον. Αλλά η Ευρώπη να μείνει στο δρόμο της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της προκοπής. Αυτό είναι το καθήκον μας και αυτή είναι η μέγιστη τιμή στη μνήμη του, αν όλοι δουλέψουμε για να επιτελέσουμε αυτό το καθήκον».

Ανδρουλάκης: «Πυξίδα η πολιτική παρακαταθήκη του Γλέζου»

Χαιρετισμό στην εκδήλωση μνήμης για τον Μανώλης Γλέζο απηύθυνε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων:

«Σήμερα, 100 χρόνια από τη γέννησή του Μανώλη Γλέζου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον τιμά. Κάτι που δυστυχώς οι συνθήκες της πανδημίας δεν επέτρεψαν στον ελληνικό λαό. Είμαι σίγουρος ότι σε άλλη περίπτωση εκατοντάδες χιλιάδες θα τον συνόδευαν στην τελευταία του κατοικία.

»Σε όλη του τη ζωή δεν δίστασε ούτε λεπτό να παλεύει για τα ιδανικά του, όσο ισχυρός κι αν ήταν ο αντίπαλος.

»Ο Charles de Gaule τον είχε χαρακτηρίσει ως τον πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης.

»Ξεκίνησε από την Απείρανθο της Νάξου και εξελίχθηκε σε μια από τις ανεπανάληπτες εκείνες μορφές, που σφράγισαν τη νεότερη ιστορία της πατρίδας μας.

»Στη συλλογική μνήμη θα μείνει για πάντα ανεξίτηλη η νύχτα της 30ής προς την 31η Μαΐου 1941, όταν μαζί με τον Απόστολο Σάντα, σκαρφάλωσαν στα βράχια της Ακρόπολης, για να κατεβάσουν τη σβάστιγκα, το μισητό σύμβολο του θανάτου, των βασανιστηρίων, του ολοκαυτώματος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε, μάλιστα, στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και στον κόσμο, σημειώνταζς πως «σε μια εποχή όπου η ακροδεξιά ενισχύεται απειλητικά και αυταρχικοί ηγέτες ποδοπατούν το διεθνές δίκαιο, την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του ανθρώπου, η πολιτική παρακαταθήκη του Γλέζου αποτελεί πυξίδα για κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη».

»Σε μια από τις τελευταίες του δημόσιες εμφανίσεις το 2018, με τη συμπλήρωση πέντε ετών από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από την νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, ο Μανώλης Γλέζος πήγε στο δικαστήριο, στο πλευρό της οικογένειάς του, στέλνοντας ένα ισχυρό αντιφασιστικό μήνυμα.

»Όταν τον ρώτησαν κάποτε για το μυστικό της μακροζωίας του, δήλωσε πως ζούσε και για τους συντρόφους του που είχαν χαθεί.

‘Πριν από κάθε μάχη’, έλεγε χαρακτηριστικά, ‘μαζευόμασταν και κουβεντιάζαμε. Και λέγαμε: Εάν εσύ ζήσεις, μη με ξεχάσεις. Εάν εσένα δεν σε βρει το βόλι, όταν συναντάς τους ανθρώπους στο δρόμο, θα λες καλημέρα κι από μένα. Κι όταν πίνεις κρασί, θα πίνεις κρασί και για μένα’.

»Αυτή η έγνοια του για το συλλογικό καλό και την αλληλεγγύη παραμένει και σήμερα, όχι απλώς ένα επίκαιρο ζητούμενο για τις κοινωνίες μας, αλλά ζωτική ανάγκη».

Παπαδάκης: «Σύμβολο του αγώνα ενάντια στο φασισμό – ναζισμό»

Ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής, αφού αναφέρθηκε στην πολιτική και αντιστασιακή δράση του Μανώλη Γλέζου, σημείωσε ότι, «μέχρι το τέλος της ζωής του πήρε πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, δραστηριοποιήθηκε μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησής τους, όσο και με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή».

Και προσέθεσε πως «η ζωή και δράση του συνδέθηκε με την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και τους αγώνες του λαού μας. Θα τον θυμόμαστε πάντα ως σύμβολο του αγώνα ενάντια στο φασισμό – ναζισμό, για τη λευτεριά και την ειρήνη».

Πηγή: tanea.gr

(Visited 309 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*