Η Βεργίνα ένα από τα δέκα πιο σημαντικά μνημεία της UNESCO

admin
07/02/2015 11:19
 
 
 

Το CNN σε αφιέρωμά του παρουσιάζει τα 10 πιο σημαντικά μνημεία της UNESCO που παρουσιάζουν ιστορικό ενδιαφέρον, αν και δεν είναι τα πιο γνωστά.

Η ιστορία και ο πολιτισμός της Ελλάδας έρχεται και πάλι στο προσκήνιο μέσα από ένα αφιέρωμα του CNN το οποίο συγκαταλέγει τη Βεργίνα στη λίστα με τα 10 πιο σημαντικά ιστορικά μνημεία της UNESCO. Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος του κειμένου, μπορεί τα μνημεία αυτά να μην είναι τα πιο ωραία ή τα πιο γνωστά, ωστόσο, υπόσχονται ένα μαγευτικό ταξίδι στο παρελθόν έχοντας να διηγηθούν συναρπαστικές ιστορίες.

 

Ανάμεσα στην πόλη Ποτοσί της Βολιβίας και του οχυρού Μασάντα στο Ισραήλ, στη δεύτερη θέση, βρίσκονται οι Αιγές ή αλλιώς η Βεργίνα, μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα. Πιο συγκεκριμένα το αφιέρωμα αναφέρει:
Αιγές-Βεργίνα
 

Η ανακάλυψη του μακεδονικού τάφου του Φιλίππου ΒΆ στις Αιγές, ένα χωριό που σήμερα αναφέρεται ως Βεργίνα, ήταν μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα. Η ανακάλυψη επιβεβαίωσε ότι αυτό το μικρό χωριό της Ελλάδας ήταν η πρωτεύουσα της Μακεδονίας.
 

Πίσω στο 338 π.Χ., ο Φίλιππος ΒΆ κατέκτησε την υπόλοιπη Ελλάδα μέσω της εκστρατείας «διαίρει και βασίλευε», μία φράση που έχει συνδεθεί στενά με το όνομά του.
 

Δέκα χρόνια νωρίτερα είχε προσκληθεί από τον Αριστοτέλη στην Αθήνα για να διδάξει τον υιό του, τον Αλέξανδρο ΙΙΙ.
Στο απόγειο της εξουσίας του, ο Φίλιππος ΒΆ δολοφονήθηκε στο θέατρο των Αιγών από έναν από τους σωματοφύλακές του, τον Παυσανία. Ο πρόωρος θάνατός του έφερε στην εξουσία τον 23χρονο Αλέξανδρο.
 

Μία δεκαετία αργότερα ο Αλέξανδρος κατέκτησε τον μισό από τον τότε γνωστό κόσμο δημιουργώντας μία αυτοκρατορία που εκτεινόταν στις ρωσικές στέπες, το Αφγανιστάν  και το Παντζάμπ της Ασίας, δίνοντάς του τον χαρακτηρισμό «Μέγας Αλέξανδρος».
 

Η Ελληνιστική Ελλάδα ξεκίνησε εδώ.
 

Σήμερα, τα πιο σημαντικά ευρήματα στο μνημείο της UNESCO την Βεργίνα, είναι το μνημειώδες παλάτι και το νεκροταφείο, το οποίο περιέχει περισσότερους από 300 τύμβους, μερικοί από τους οποίους χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα π.Χ.
 

Αναλυτικά η λίστα με τα 10 πιο ιστορικά μνημεία της UNESCO είναι:
   

    1.   Ποτοσί-Βολιβία
    2.   Αιγές-Βεργίνα
    3.   Μασάντα-Ισραήλ
    4.   Μνημείο Λούθερ-Γερμανία
    5.   Μαυσωλείο του Πρώτου Κινέζου Αυτοκράτορα – Κίνα
    6.   Εθνικό Ιστορικό Πάρκο, Σίταντελ, Σαν Σούσι – Αϊτή
    7.   Λουμπινι, Γενέτειρα του Βούδα – Νεπάλ
    8.   Βασιλικά Ανάκτορα του Αμπομέι – Μπενίν
    9.   Head Smashed in Buffalo Jump – Καναδάς
    10. Οχυρό Άγκρα – Ινδία

 

 

Πηγή: aftodioikisi.gr

 

 

(Visited 50 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*