Τραγωδία στα Τέμπη: Συνελήφθη ο σταθμάρχης – Τι υποστήριξε στην κατάθεσή του

Newsroom
01/03/2023 16:41
 
 
 

 

Συνελήφθη ο σταθμάρχης του ΟΣΕ Λαρίσης, κατά τη βάρδια του οποίου έλαβε χώρα η πολύνεκρη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη, καθώς υπογράφηκε η έκθεση σύλληψης από τον εισαγγελέα που παρακολουθεί τις ανακρίσεις.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 59χρονος σταθμάρχης χαρακτηρίζεται ως υπαίτιος του δυστυχήματος και κατηγορείται εκτός των άλλων, για ανθρωποκτονία από αμέλεια (άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα), σωματική βλάβη από αμέλεια (314 ΠΚ) και επικίνδυνες παρεμβάσεις στην συγκοινωνία μέσων (291 ΠΚ).

Ο σταθμάρχης έδωσε την έγγραφη προανακριτική απολογία του ενώπιων των αστυνομικών της Τροχαίας της Λάρισας, που έχει αναλάβει την προανάκριση. Καλείται να εξηγήσει τι συνέβη και έδωσε την γραμμή στην οποία κινούνταν η εμπορική αμαξοστοιχία για να κινηθεί και η επιβατική αμαξοστοιχία. Επιπλέον, καλείται να εξηγήσει γιατί η επιβατική αμαξοστοιχία παρέμεινε για πάνω από μία ώρα στα Παλαιοφάρσαλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο 60χρονος συλληφθείς σταθμάρχης στην πολύωρη κατάθεσή του υποστήριξε ότι έδωσε εντολή για αλλαγή στην τροχιά αλλά το σύστημα δεν υπάκουσε.

Εκτός του σταθμάρχη, είχαν προσαχθεί ο κλειδούχος και ένας εκπρόσωπος της εταιρείας Hellenic Train, οι οποίοι έδωσαν ανωμοτί καταθέσεις (χωρίς όρκο). Καταθέσεις έχουν δώσει ακόμα δύο προϊστάμενοι τμημάτων μηχανοδηγών και εκδοτηρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις έρευνες της προανάκρισης επιβλέπει ο ίδιος ο προϊστάμενος εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας, ο οποίος βρίσκεται στην Αστυνομική Διεύθυνση της Τροχαίας.

Κακουργηματικές οι διώξεις για το δυστύχημα
Αυτό που κυρίως ερευνάται είναι, εάν πρόκειται για ανθρώπινο λάθος ή για μία σειρά τεχνικών παραλείψεων και σφαλμάτων που οδήγησαν στο μοιραίο δυστύχημα, καθώς και γιατί ο σταθμάρχης έδωσε τη συγκεκριμένη γραμμή στην επιβατική αμαξοστοιχία.

Πάντως όσοι θεωρηθούν ότι είναι οι υπεύθυνοι για την τραγωδία, θα καταστούν κατηγορούμενοι θα είναι αντιμέτωποι με το κακούργημα της διατάραξης στην ασφάλεια συγκοινωνιών από την οποία προκλήθηκε θάνατος, αδίκημα, που σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα, επισύρει ποινές που ξεκινούν από πολυετείς καθείρξεις 10 χρόνια και μπορούν να φθάσουν μέχρι και ισόβια κάθειρξη.

Μιλώντας νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εισαγγελέας Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, στον οποίο έχει ανατεθεί από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκου η εποπτεία της προανάκρισης των ερευνών για το δυστύχημα στα Τέμπη, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο για την ολοκλήρωση της υπόθεσης». Η έρευνα συνεχίζεται από την αστυνομία και αναμένεται να εξεταστούν όλα τα στοιχεία, ώστε να διαλευκανθούν τα αίτια του δυστυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες, διαβεβαίωσε.

Φωτογραφία: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ /EUROKINISSI

Πηγή: naftemporiki.gr  

(Visited 194 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*