Αντώνιος Σιγάλας: Η Βουλή άναψε «πράσινο φως» για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Newsroom
23/03/2023 12:13
 
 
 

.

Με νομοθετική διάταξη, που ψήφισε η Ελληνική Βουλή, άναψε το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του έργου της λεγόμενης «ενδιάμεσης φάσης» για τη διαχείριση  των απορριμμάτων.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανταποκρίθηκε άμεσα και αποτελεσματικά στο τεκμηριωμένο αίτημα του Δήμου Θήρας και στην επιτακτική ανάγκη να δοθεί σύγχρονη λύση στο χρονίζον πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων στη Σαντορίνη.

Τόσο ο Υπουργός κ. Κ. Σκρέκας όσο και ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Ν. Ταγαράς καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ κ. Ε. Μπακογιάννης, με ρεαλισμό, ευαισθησία και αποφασιστικότητα εισηγήθηκαν και υποστήριξαν τη λυτρωτική για τα νησιά μας διάταξη, η οποία ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή.

Σύμφωνα με αυτήν οριοθετείται συγκεκριμένος χώρος στη θέση «Αλωνάκι», εντός του οποίου μπορεί να τοποθετηθούν οι φορητές εγκαταστάσεις της μερικής επεξεργασίας και δεματοποίησης των απορριμμάτων που θα ανακτώνται από τον υπερκορεσμένο και παράνομο ΧΑΔΑ του νησιού.

Όπως ήταν αναμενόμενο αυτή η διάταξη βρέθηκε στο στόχαστρο εκείνων που συστηματικά θεωρητικολογούν, καταγγέλλουν, κατακρίνουν, αλλά ουδέποτε προτείνουν. Πρόκειται για τους μόνιμους «εραστές» της απραξίας και του «όχι σε όλα».

Γι αυτούς που δεν εξεγείρονται μπροστά στην απαράδεκτη κατάσταση του επί εικοσαετία παράνομα λειτουργούντος ΧΑΔΑ, διαρρηγνύουν όμως τα ιμάτιά τους γιατί η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ και η ενδιάμεση φάση θα γίνουν στο χώρο που σήμερα δεσπόζει η ανεξέλεγκτη χωματερή!

Η συντριπτική πλειοψηφία όμως των Σαντορινιών απαιτεί την πλήρη εξάλειψη αυτής της περιβαλλοντικής και αισθητικής ασχήμιας, και αυτό θα κάνει η σημερινή Δημοτική Αρχή.

Έχοντας ως μοναδική πλέον εκκρεμότητα την σχετική έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ο Δήμος Θήρας είναι έτοιμος να προχωρήσει στην παράλληλη δημοπράτηση των έργων της Αποκατάστασης του ΧΑΔΑ και  της ενδιάμεσης φάσης. Έργα για τα οποία έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των απαιτούμενων μελετών και έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

Χαιρετίζουμε την αποφασιστική και υποστηρικτική προς την Σαντορίνη στάση της κυβέρνησης και προχωράμε.

(Visited 26 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*