Αφιερωμένο στην 25η Μαρτίου το σημερινό doodle της Google

Newsroom
25/03/2023 02:11
 
 
 

 

Στον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου του 1821 είναι αφιερωμένο το σημερινό (25/3) doodle της Google με τη μηχανή αναζήτησης να… ντύνεται στα «γαλανόλευκα» για να υπογραμμίσει τη σημασία που έχει η ημέρα για την Ελλάδα και τον απανταχού ελληνισμό σε όλη την υφήλιο.

Ο εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 γίνεται στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε όλο τον κόσμο από τους Έλληνες της διασποράς στις 25 Μαρτίου κάθε χρόνο, την ημέρα εορτασμού και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Η ημέρα αυτή είναι επίσημη αργία στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Συνήθως οι εκδηλώσεις εορτασμού περιλαμβάνουν παρελάσεις και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις την ίδια ημέρα ή την προηγούμενη.

Οι μεγαλύτερες εκδηλώσεις είναι η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα την 25η Μαρτίου και στην Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, ενώ την προηγούμενη, στις 24 Μαρτίου, πραγματοποιείται μαθητική εορτή στα σχολεία της χώρας. Σε άλλους Δήμους, γίνονται παρελάσεις στρατιωτικών τμημάτων, μαθητών, συλλόγων κλπ. καθώς και δοξολογίες σε ναούς.

Ο εορτασμός σε αυτή την ημέρα καθιερώθηκε το 1838 από την Κυβέρνηση του βασιλιά Όθωνα.

Η 25η Μαρτίου είχε οριστεί επισήμως ως ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 κατά του τουρκικού ζυγού, από τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρίας, Αλέξανδρο Υψηλάντη «ως ευαγγελιζομένη την πολιτικήν λύτρωσιν του ελληνικού έθνους».

Ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας που οργάνωσε την Επανάσταση, άρχισε τις επιχειρήσεις και την έναρξή της στο Ιάσιο την 24 Φεβρουαρίου 1821. Ωστόσο, στην κοινή συνείδηση τα όσα συνέβησαν εκεί πέρασαν στην ιστορία ως μεμονωμένα συμβάντα. Κυρίως γιατί υπήρξε μεγάλη απογοήτευση στις τάξεις των Ελλήνων για τη μη υποστήριξη του Αγώνα από τη Ρωσία, όπως περίμενε και διέδιδε η Φιλική Εταιρία. Η Πολιτεία, επικύρωσε το επικρατούν εθνικό συναίσθημα καθιερώνοντας ως ημέρα εθνικού εορτασμού της Επανάστασης την 25η Μαρτίου.

(Visited 132 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*