ΑΑΔΕ: Η λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου με χρέη άνω των 150.000 ευρώ

Newsroom
04/08/2023 22:50
 
 
 

 

Στη δημοσιοποίηση των στοιχείων φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων που οφείλουν στο Δημόσιο ή/και στον e-EΦΚΑ ποσά, άνω των 150.000 ευρώ, με καθυστέρηση καταβολής άνω του έτους, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Οι σχετικοί κατάλογοι περιλαμβάνουν 10.168 φυσικά πρόσωπα και 16.839 νομικά πρόσωπα.

*Εδώ η λίστα με τα φυσικά πρόσωπα – μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και εδώ τη λίστα με τα νομικά πρόσωπα.

Ειδικότερα στο φως της δημοσιότητας έρχονται φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν:

• Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας και Τελωνείων.

• Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

• Για τα φυσικά πρόσωπα στη λίστα θα αναγράφεται: ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων.

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες δημοσιοποιούνται: ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα των 36,72 και 120 δόσεων της ΑΑΔΕ έκλεισε στις 31 Ιουλίου 2023 και σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 50.000 οφειλέτες της Εφορίας εντάχθηκαν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις. Σημειωτέον ότι μόνο για την αναβίωση των 36/72 δόσεων (χρέη πανδημίας) και των 120 δόσεων θα μπορούσαν να ενταχθούν 200.000 φορολογούμενοι.

Η πλειονότητα αφορά οφειλέτες πολλών ετών με χρέη εκατομμυρίων ευρώ σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία ουσιαστικά έχει «διαγράψει» ο εισπρακτικός μηχανισμός. Στις λίστες, όμως, υπάρχουν και νέα πρόσωπα που δεν προέβησαν στη ρύθμιση των χρεών τους από το 2020 μέχρι σήμερα.

Πάντως, ακόμα και μετά την δημοσιοποίηση των οφειλών υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των δημοσιοποιούμενων στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νομικού προσώπου.

Με βάση το νόμο από την δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι κάτωθι οφειλές ακόμα και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής:

• οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής

• οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου

• οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης

• οι οφειλές οι οποίες αποβιωσάντων ή ανηλίκων και

• οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Η άρση της δημοσιοποίησης ή η διόρθωση της εγγραφής στη δημοσιοποιημένη κατάσταση, λόγω μερικής ή ολικής εξόφλησης, ή διαπίστωσης της μερικής ή ολικής υπαγωγής της οφειλής στις εξαιρέσεις που προβλέπονται ή για οποιοδήποτε άλλο νόμιμο λόγο, διενεργείται, κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη ανά είδος οφειλής από τον:

Προϊστάμενο της ΔΟΥ, Τελωνείου ή Ελεγκτικού Κέντρου που είναι αρμόδιος για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής προς το Δημόσιο, Προϊστάμενο της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής προς τον e-ΕΦΚΑ, περιφερειακής υπηρεσίας KΕΑΟ ή από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας για τον προσδιορισμό της οφειλής Τοπικής Διεύθυνσης e-ΕΦΚΑ.

Επισημαίνεται ότι όλοι ανεξαιρέτως οι αναφερόμενοι στον κατάλογο μεγαλοοφειλετών του Δημοσίουενημερώθηκαν με επαναλαμβανόμενα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ ώστε να τακτοποιήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς ΔΟΥ/Τελωνεία και προς τον e-ΕΦΚΑ πριν από τη δημοσιοποίηση.

Πηγή: moneyreview.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 270 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*