Αναστολή του ΦΠΑ και προσλήψεις στα νησιά εξήγγειλε ο Τσίπρας από τη Νίσυρο

tsipras omilia
admin
13/12/2016 15:54
 
 
 

Η Ελλάδα είναι χώρα νησιωτική και αυτό είναι ευλογία, είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας από την ακριτική Νίσυρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι έως το 2018 θα έχουν αναπτυχθεί ιατρικές μονάδες στα νησιά, με οικογενειακούς γιατρούς, που θα επιλεγούν με κριτήρια εντοπιότητας προκειμένου να προσληφθούν. Βασική μας προτεραιότητα είναι η υγεία. Θέλουμε όλοι οι νησιώτες, ειδικά οι ηλικιωμένοι, να αισθάνονται ασφαλείς, είπε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα o πρωθυπουργός μίλησε για ενίσχυση δημόσιων υπηρεσιών στις νησιωτικές περιοχές με προσλήψεις στους δήμους μικρών και απομακρυσμένων νησιών με υπαλλήλους αλλά και αναβάθμιση γραφείων φορολογούμενων στις περιοχές που δεν υπάρχουν ΔΟΥ.

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας το μεγάλο και κρίσιμο θέμα είναι η νησιωτική ανάπτυξη τονίζοντας ότι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης θα έρθει αν υπάρξει σχέδιο ανάπτυξης για τα νησιά και γι’ αυτό το λόγο ο νέος αναπτυξιακός νόμος προβλέπει την ένταξη των νησιών σε ειδικό καθεστώς ενισχύσεων.

Ο πρωθυπουργός, εξήγγειλε την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ για τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, τα οποία σηκώνουν, όπως είπε, το βάρος όλης της Ευρώπης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ενώ ανακοίνωσε τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και μέτρα για τη βελτίωση των δομών της υγείας, της παιδείας και των μεταφορών.

Η Ελλάδα δεν θα υποστείλει τη σημαία υποστήριξης της κοινωνικής συνοχής, είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνοντας ότι ενεργοποιείται άμεσα το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής, Τα νησιά διαθέτουν εξαιρετικούς ανθρώπινους και φυσικούς πόρους. Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τη νησιωτικότητα σε ευκαιρία ανάπτυξης, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για επανασχεδιασμό του δικτύου ακτοπλοΐας, ώστε να είναι δυνατή η καλύτερη εξυπηρέτηση των νησιωτών μας, αναφέροντας ότι θα υπάρξει διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, ειδικά σε θέματα ποιότητας και ελέγχου της ακτοπλοΐας.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «Θα πρέπει να δείξουμε έμπρακτα τη στήριξη στα νησιά». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Να απευθυνθώ σε αυτούς και αυτές που φυλάττουν Θερμοπύλες, όπως εσείς, η πολιτεία έχει χρέος, απέναντί σας να ζείτε με αξιοπρέπεια, να έχετε ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες πολίτες». Δήλωσε, «Συγκινημένος και χαρούμενος που έρχομαι και πάλι στο νησί σας».

Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας αλλά τα χρήματα που πλεονάζουν δεν θα ρωτήσουμε κανένα για να τα δώσουμε σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη, τόνισε ο πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός μίλησε για «ανόητους τεχνοκράτες», που όπως είπε χαρακτηριστικά, «βαφτίζουν το λάθος, σωστό», αναφερόμενος στις θέσεις του ΔΝΤ για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε ψηλά το κεφάλι. Έχουμε αποδείξει ότι προσπαθούμε, παρά τις δυσκολίες και τα βαριά μέτρα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Η νησιωτικότητα είναι θεμέλιο της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και άρθρο του Ελληνικού Συντάγματος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Κουρουμπλής: Προσλήψεις 400 υπαλλήλων στα νησιά

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ, είχε εξαγγείλει την πρόσληψη 400 υπαλλήλων σημειώνοντας: «Είναι 300 περίπου προσλήψεις για την Αυτοδιοίκηση στα νησιά και περίπου άλλες 100 προσλήψεις στις δύο Περιφέρειες του Αιγαίου. Άρα λοιπόν είναι αρκετές θέσεις, μόνιμες θέσεις, που μπορούν να βοηθήσουν την καλύτερη λειτουργία των Δήμων», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στη θεματική ενότητα για τη νησιωτικότητα.

Παράλληλα ο κ. Κουρουμπλής είχε αναφερθεί, και στην αναγκαιότητα εφαρμογής ενός Ευρωπαϊκού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τα νησιά, προαναγγέλλοντας ότι ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλία στη συνάντηση των εννέα ηγετών του Νότου που θα γίνει τέλος του χρόνου, αρχές του 2017. «Στόχος, όπως είπε, θα είναι να υπάρξει συντονισμός όλων των χωρών, προκειμένου στη Σύνοδο Κορυφής -στα πλαίσια της Μαλτέζικης Προεδρίας- να έχουμε μια οργανωμένη και συγκροτημένη παρέμβαση για τη διεκδίκηση ενός τέτοιου προγράμματος».

 

Πηγή: aftodioikisi.gr

(Visited 38 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*