«Όχι» ιεραρχών στον γάμο ομόφυλων – Αποστολή επιστολών προς τους βουλευτές και ανάγνωση εγκυκλίου σε όλους τους ναούς

Newsroom
23/01/2024 19:10
 
 
 

 

Ομόφωνο «όχι» για τον γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών λένε οι Μητροπολίτες της χώρας, προσθέτοντας με νόημα ότι «Η Εκκλησία ηγείται και δεν άγεται». Στην έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα αποφασίστηκε να αναγνωσθεί μία εγκύκλιος «Προς το Λαό» την Κυριακή στους ναούς, ενώ μια δεύτερη θα απευθύνεται στους βουλευτές και θα επισημαίνει τους λόγους, για τους οποίους η εκκλησία είναι αντίθετη.

Ομόφωνα «όχι» σε όλα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τα ομόφυλα ζευγάρια λένε οι ιεράρχες. Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ότι την ώρα που η πολιτεία νομοθετεί, η εκκλησία αν σιωπήσει φέρει βαρύτατη ευθύνη και αυτοκαταργείται.

Η ανακοίνωση της Ιεραρχίας χρησιμοποίησε ιδιαιτέρως σκληρή γλώσσα. «Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας ηγείται και δεν άγεται. Η Εκκλησία δε νομοθετεί, όμως δε δέχεται να επεμβαίνουν οι νομοθετούντες και να καθορίζουν τι είναι αμαρτία και τι όχι. Η ομoφυλοφυλία για την εκκλησία είναι αμαρτία. Είναι εκτροπή[…]» τόνισε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, εκπρόσωπος Τύπου της Ιεραρχίας.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, μεταξύ άλλων, αποφάσισε να στείλει επιστολές προς τους βουλευτές, να διαβαστεί στους ναούς στις 4 Φεβρουαρίου εγκύκλιος με τις θέσεις της Εκκλησίας και να μοιραστεί σχετικό φυλλάδιο, ενώ εξουσιοδότησε και τους Μητροπολίτες να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση του ποιμνίου και την προάσπιση της οικογένειας.

Η Εκκλησία πριν τη συνεδρίαση συμβουλεύτηκε καθηγητές Αστικού Δικαίου για να ενισχύσει τις θέσεις της απέναντι στο επικείμενο νομοσχέδιο.

Η Πολιτεία πρέπει να παιδαγωγεί με τους νόμους υποστήριξαν οι ιεράρχες. «Σεβόμαστε τα δικαιώματα αλλά υπάρχει και ένα “όρος” σεβασμού των δικαιωμάτων. Μπορεί κάποιος να βγει και να πει εγώ θέλω την πολυγαμία. Υπάρχουν άνθρωποι που το τηρούν στην πράξη. Πρέπει η πολιτεία να συνέλθει και να νομοθετήσει υπέρ της πολυγαμίας;» τόνισε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος.

«Σύμφωνο συμβίωσης μπορεί να είναι, γάμος δεν είναι. Μην παίζουμε με τα λόγια[…] Στάση της Εκκλησίας είναι να υπερασπίζεται τα μυστήρια και τον γάμο ως μυστήριο» δήλωσε ο Μητροπολίτης Καρπενήσιου Γεώργιος. «Ήταν κλίμα ενωτικό, ήταν το θέμα τέτοιο που δεν έδωσε ευκαιρία για αντιπαραθέσεις» σημείωσε ο Μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες να υπάρξει νέα συνεδρίαση μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος, Ελίνα Κολύβα, ουσιαστικά η απόκτηση παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια είναι αυτό που απασχολεί την Εκκλησία της Ελλάδας. Όπως αναφέρουν, από το 2015 το σύμφωνο συμβίωσης παρέχει στα ζευγάρια του ιδίου φύλου όλα τα δικαιώματα και τις δυνατότητες του γάμου, με κύρια εξαίρεση την απόκτηση παιδιών με υιοθεσία ή παρένθετη κύηση. Το σύνθημα, όπως λένε, ισότητας στον γάμο αποβλέπει σε έναν στόχο στην απόκτηση παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Σε άλλο σημείο το ανακοινωθέν αναφέρεται και στους εμπνευστές του νομοσχεδίου, αλλά και όσους επιδιώκουν να το ψηφίσουν. Εξαφανίζουν τους ρόλους των δύο φύλων και καταδικάζουν τα μελλοντικά παιδιά να μεγαλώσουν χωρίς πατέρα ή μητέρα σε ένα περιβάλλον σύγχυσης γονεϊκών ρόλων υποστηρίζουν και τους καταλογίζουν βαρύτατη ευθύνη αν το πράξουν αυτό.

Η επιστολή προς τους βουλευτές θα είναι ένα νομικό κείμενο ενώ το κείμενο που θα διαβαστεί θα έχει περισσότερο θεολογικό χαρακτήρα.

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 94 times, 1 visits today)
Latest Post

3 Comments

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*