Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σχεδιάζει η κυβέρνηση

 
 
 

tameio

Σχέδιο μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση επεξεργάζεται η κυβέρνηση και οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να κλειδώσουν σήμερα ή αύριο από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ειδικότερα το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση από 24% σε 13%, στο πλαίσιο των μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης του 2019, που θα χρηματοδοτηθούν από το προβλεπόμενο υπερπλεόνασμα της συγκεκριμένης χρονιάς.

Το μέτρο εξετάζεται για να εφαρμοστεί τη διετία 2020-2021 στην βάση ενός κοινωνικού προγράμματος τετραετίας που θα εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η άμεση εφαρμογή του εντός του 2019.

Η κυβέρνηση προωθεί το μέτρο με στόχο την τόνωση των επιχειρήσεων του κλάδου, τη στήριξη του τουρισμού, τη μείωση των τιμών, αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξήθηκε με τη μετάταξη των σχετικών ειδών στον κανονικό συντελεστή.

Όπως έχει υποστηριχθεί κατ’ επανάληψιν και με στοιχεία, η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% (2011) απέφερε πολύ χαμηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση εσόδων, αφενός λόγω της μείωσης του τζίρου των επιχειρήσεων και αφετέρου λόγω της φοροδιαφυγής, προς την οποία αποτέλεσε κίνητρο. Αντίθετα, την περίοδο κατά την οποία μειώθηκε ξανά στο 13% (2013-2014), τα έσοδα μειώθηκαν ελάχιστα, ενώ αυξήθηκε ο τζίρος των εν λόγω επιχειρήσεων. Το υπόδειγμα επιβεβαιώθηκε όταν στη συνέχεια, με το τρίτο μνημόνιο, επανεντάχθηκε η εστίαση στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ, πλέον 24%.

Εφόσον οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, φαίνεται να μένει εκτός των άμεσων σχεδιασμών της κυβέρνησης η μείωση της φορολογίας εισοδήματος, ενδεχομένως καθώς το κόστος είναι υψηλό και θα περιόριζε τα περιθώρια χρηματοδότησης κοινωνικών παροχών, σε περίπτωση που θα καταργηθούν τα αντίμετρα για να διασωθούν οι συντάξεις.

Τα υπόλοιπα μέτρα

Παράλληλα, με την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει μία δέσμη κοινωνικών μέτρων με ορίζοντα τετραετίας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορέις, βέβαιη θεωρείται η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%. Επίσης εξετάζεται η μείωση του πρώτη συντελεστή στην φορολογική κλίμακα από το 22% στο 20%. Όσο αφορά τον ΕΝΦΙΑ είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρχουν πρωτοβουλίες για την μείωσή του. Τα ενδεχόμενα για τον φόρο είναι δύο. Μείωση 30% όχι όμως οριζόντια ή μείωση 10% οριζόντια για το 2019 και νέα μείωση έως και 20% το 2020.

 

Πηγή: aftodioikisi.gr

(Visited 13 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*