Κακοκαιρία “Ξενοφών”: Τι προβλέπεται για τις επόμενες ημέρες – Κίνδυνος τροπικής καταιγίδας

 
 
 

kymata 29 dekemvrios 2016 3
Συνεχίζεται η κακοκαιρία “Ξενοφών” πλήττοντας σχεδόν όλη τη χώρα με θυελλώδεις ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας πάνω από τα 1800μ υψόμετρο περίπου ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν σήμερα Τετάρτη και την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου δημιουργώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Οι βροχοπτώσεις σήμερα θα έχουν τοπικό χαρακτήρα, κυρίως γύρω από ορεινούς όγκους, με ασθενείς χιονοπτώσεις πάνω από τα 1800μ. Αντίθετα την Πέμπτη οι βροχοπτώσεις περιμένουμε να έχουν πιο γενικευμένο χαρακτήρα στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (Θεσσαλία, Στερεά, Πελ/νησο) και νότια νησιωτικά τμήματα (Κυκλάδες – Κρήτη).
Μεταξύ των 8 πιο ισχυρών ριπών ανέμου που κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου Meteo το πρωί της Τετάρτης 26 Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι τις 10:30 είναι στην Ανάφη (93 km/h), την Κέα (87 km/h) και την Κόρωνο Νάξου (85 km/h).

anemos 26 9 2018

Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, το οποίο είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό “ματιού”.

Κυκλώνες τέτοιου τύπου έχει επικρατήσει να ονομάζονται Medicanes, από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes, και εμφανίζονται περίπου 1 ή 2 φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο. Η προγνωσιμότητα του Medicane είναι μικρή, ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα. Η παρακάτω εικόνα δείχνει τη θέση του Medicane το απόγευμα της Παρασκευής 28 Σεπτεμβρίου όπως προβλέπεται σήμερα Τετάρτη.

kyklonas 26 9 2018

Πρόγνωση ταχύτητας και διεύθυνσης των ανέμων το απόγευμα της Παρασκευής 28 Σεπτεμβρίου 2018 από το “Ανεμολόγιο”.

Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο και φθάνουν κατά τόπους σε πολλές θαλάσσιες περιοχές τα 9 με 10 μποφόρ.

Ο καιρός σήμερα στις Κυκλάδες σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στην Κρήτη, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Βόρειοι 8-9 μποφόρ και βαθμιαία 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη νότια Κρήτη η μέγιστη 2-3 βαθμούς υψηλότερη.

Ο καιρός αύριο Πέμπτη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα κεντρικά και νότια με τοπικές βροχές στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Αττική, την ανατολική και τη νότια Πελοπόννησο και τη νότια νησιωτική χώρα. Σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη. 
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6-8 και στα πελάγη τοπικά 9-10 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Χωρίς αξιόλογη μεταβολή

Καλλιάνος: Σοβαρό ενδεχόμενο τροπικής καταιγίδας το Σαββατοκύριακο

Το πολύ βαθύ χαμηλό βαρομετρικό που δημιουργείται στις νότιες περιοχές της Σικελίας θα κατευθυνθεί πολύ γρήγορα προς τα ανοιχτά της Αδριατικής και στο Ιόνιο Πέλαγος και από εκεί θα κινηθεί με πορεία δυτικότερα προς τα νότια τμήματα του Αιγαίου και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το φαινόμενο σταδιακά θα λάβει τροπικά χαρακτηριστικά και θα εξελιχθεί σε medicane επιδεινώνοντας σημαντικά τον καιρό στη Νοτιά και Νοτιοδυτική Ελλάδα, ενώ σε δεύτερο χρόνο και στην υπόλοιπη χώρα. Η κίνηση αυτή, θα έχει ως αποτέλεσμα -εφόσον διατηρηθούν τα στοιχεία- να σημειωθούν σφοδροί άνεμοι που σε συνδυασμό με ισχυρές βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν αρκετές περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας το Σάββατο και την Κυριακή. Ειδικά η Πελοπόννησος, η Εύβοια και η Κρήτη, θεωρούνται περιοχές που θα εμφανίσουν τα πιο έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το Σαββατοκύριακο. Εκτιμάται πως το τροπικό σύστημα θα επηρεάσει μεγάλες περιοχές της χώρας και τη Δευτέρα, με κύριο χαρακτηριστικό τους ισχυρούς ανέμους, τις έντονες καταιγίδες ακόμη και χαλαζοπτώσεις.

«Ασυνήθιστο για την εποχή φαινόμενο»

«Γενικά ο κόσμος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός από σήμερα Τετάρτη έως και την Κυριακή. Πρόκειται για μία ασυνήθιστη για την εποχή κακοκαιρία, που παρόμοια δεν έχει σημειωθεί στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Τα προηγούμενα χρόνια τέτοια εποχή, η θερμοκρασία άγγιζε τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου ενώ τώρα θα υποχωρήσει αισθητά» λέει ο μετεωρολόγος κ. Καλλιάνος, κάνοντας λόγο για ένα σπάνιο για την εποχή καιρικό φαινόμενο.

(Visited 8 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*