Επιδείνωση των προβλημάτων από τους λαγοκέφαλους

λαγοκέφαλων
Άκης Αξαόπουλος
03/09/2019 15:30
 
 
 

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το θέμα των λαγοκέφαλων κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Ιδιαίτερα ανησυχητική καταγράφεται η αύξηση των πληθυσμών λαγοκέφαλων (lagocephalus sceleratus) στην Μεσόγειο, καθώς σύμφωνα με σχέδιο εκτίμησης κινδύνου που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1143/2014 σχετικά με τα χωροκατακτητικά ξένα είδη, ο λαγοκέφαλος έχει εγκατασταθεί και στις ακτές της Ελλάδας, ενώ εντονότατο είναι το πρόβλημα στις ακτές της Κρήτης, όπου συνεχώς καταγράφονται περιστατικά ακόμα και «επίθεσης» των συγκεκριμένων ψαριών σε λουόμενους.

Επίσης σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΕ αριθ. 508/2014 Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ), δύναται να υποστηρίξει δράσεις και µε τη συµµετοχή αλιέων, κατά περίπτωση, οι οποίες αποσκοπούν στη διατήρηση και βελτίωση της βιοποικιλότητας όπως η αποκατάσταση συγκεκριµένων θαλάσσιων και παράκτιων οικοτόπων για τη στήριξη βιώσιµων αλιευτικών αποθεµάτων, συµπεριλαµβανοµένης της επιστηµονικής προετοιµασίας και αξιολόγησής τους.

Στην συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα τον Σεπτέμβρη του 2018, μεταξύ των Ευρωπαίων Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, με στελέχη της Γενικής Γραμματείας για την Αλιεία στη Μεσόγειο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (GFCM-FAO) και του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), η χώρα μας, έθεσε το θέμα την προστασίας της μικρής παράκτιας αλιείας από την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον, όπως την είσοδο εισβολικών ειδών στη Μεσόγειο (Λεσσεψιανοί Μετανάστες), όπως είναι και ο λαγοκέφαλος.

Επειδή το είδος ψαριού «λαγοκέφαλος» και άλλα χωροκατακτητικά ξένα είδη έχουν διαταράξει σε μεγάλο βαθμό την οικολογική ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Επειδή έχει επηρεάσει δραματικά την οικονομική δραστηριότητα των αλιέων.

Επειδή αποτελεί τοξικό είδος με ισχυρή νευροτοξίνη στου ιστούς που το καθιστά απειλή για τη δημόσια υγεία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιές πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για την εφαρμογή στρατηγικής για τον περιορισμό ή την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η εξάπλωση του λογοκέφαλου;
Έχει δρομολογηθεί η χρηματοδότηση δράσεων, που αποσκοπούν στην χαρτογράφηση, την πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης χωροκατακτητικών ξένων ειδών;
Υπάρχει σχεδιασμός υιοθέτησης εφαρμογής των προτάσεων της ερευνητικής κοινότητας για την καθιέρωση μεθόδων στοχευμένης αλιείας, με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση του, είτε ως εξαγώγιμο προϊόν σε χώρες που το καταναλώνουν, είτε ως φαρμακευτική πρώτη ύλη μέσω της απομόνωσης της νευροτοξίνης;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Βαρδάκης Σωκράτης

Αραχωβίτης Σταύρος

Μάλαμα Κυριακή

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Χρηστίδου Ραλλία

(Visited 167 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*