Σε καραντίνα η χώρα: Ποια καταστήματα κλείνουν, ποια μένουν ανοιχτά (λίστα)

Newsroom
14/03/2020 02:17
 
 
 

 

Μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας για 14 μέρες ξεκινώντας από σήμερα Σάββατο 14 Μαρτίου, των παρακάτω:

· Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά

· Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away

· Κέντρα διασκέδασης

· Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων

· Βιβλιοθήκες

· Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι

· Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια

· Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι μεμονωμένης άθλησης όπως θα διευκρινιστεί στην ΚΥΑ)

· Θεματικά πάρκα (λούνα παρκ κλπ) / εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής.

· Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος

*Οι επιχειρήσεις διατηρούν τη δυνατότητα να εκτελούν διοικητικές ή άλλες εργασίες κεκλεισμένων των θυρών με την τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής.

Μένουν ανοιχτά (ενδεικτικά):

· Λιανεμπόριο με εξαίρεση τα ανωτέρω

· Λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. σούπερ μάρκετ)

· Λαϊκές αγορές

· Φούρνοι και ζαχαροπλαστεία χωρίς τραπεζοκαθίσματα

· Φαρμακεία

· Ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας

· Καφετέριες κατά το μέρος που κάνουν διανομή προϊόντων και take away

· Ξενοδοχεία (αυστηρά για εξυπηρέτηση των τουριστών με τη δυνατότητα delivery και take away από το μπαρ ή το εστιατόριο που λειτουργεί εντός)

· Τράπεζες (με ειδικές οδηγίες για άδεια παρουσίας έως 5 άτομα σε κάθε κατάστημα / γκισέ με μέτρα προστασίας, δυνατότητα επιμήκυνσης ωραρίου και καταβολή συντάξεων σε περισσότερες ημέρες / λειτουργίες π.χ. δανείων σε απογευματινές ώρες και σύσταση για διαδικτυακές συναλλαγές)

· Τηλεφωνικά κέντρα με ειδικές οδηγίες για κατάλληλη απόσταση και μέτρα υγιεινής των εργαζομένων

Περαιτέρω, θα ληφθούν ειδικότερα μέτρα για άτομα που εργάζονται στο Δημόσιο τομέα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και πάσχουν από σοβαρή ανοσοκαταστολή.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΦΕΚ

Κλείνουν καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια και εμπορικά κέντρα

Νέα έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος του Υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, για τη μη εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε, κλείνουν εμπορικά κέντρα, καφέ, καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια με καθίσματα. Εξαιρούνται τα ντελίβερι και οι διανομές κατ’ οίκον.

Επίσης, κλειστά θα μείνουν βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και αθλητικές εγκαταστάσεις (εκτός από τους ανοιχτούς χώρους). Λουκέτο θα μπει και στα κέντρα αισθητικής.

Ανοιχτά θα μείνουν τα σούπερ μάρκετ, οι φούρνοι, το λιανεμπόριο και τα καταστήματα τροφίμων, καθώς και τα φαρμακεία.

Χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι τα νέα μέτρα λαμβάνονται καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν φτάσει τα 190. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε δεν τηρούνται τα μέτρα περιορισμού και αυτοπεριορισμού, κάτι που αναγκάζει την επιτροπή να λάβει νέα, πιο αυστηρά.

(Visited 801 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*