32 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Newsroom
24/01/2021 20:50
 
 
 

 

Συναγερμός επικρατεί στις ελληνικές αρχές για την εξάπλωση της μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Το στέλεχος που εντοπίστηκε είναι αυτό που έχει καταγραφεί στη Βρετανία.

Στο “κόκκινο” η επαγρύπνηση των ελληνικών αρχών για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, αυτό που πρώτα εντοπίστηκε στη Βρετανία και πλέον έχει εντοπιστεί και στη χώρα μας. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε, το απόγευμα της Κυριακής, ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 32 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους Β.1.1.7 στην Ελλάδα.

Από τους μέχρι στιγμής ελέγχους, σύμφωνά με τον ΕΟΔΥ, έχουν εντοπιστεί συνολικά 32 θετικά στο μεταλλαγμένο στέλεχος κρούσματα και απ’ αυτά τα 17 εντοπίζονται στην Αττική. Τα άλλα τέσσερα είναι στενές επαφές άλλου κρούσματος και οκτώ έχουν καταγραφεί στην Κρήτη και τρία στις πύλες εισόδου.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων με το συγκεκριμένο στέλεχος.

Σημειώνεται ότι τα 32 αυτά κρούσματα, είναι νέα κρούσματα της μετάλλαξης που εντοπίζονται στην Ελλάδα και προστίθενται στα 27 που είχαν ανακοινωθεί μέχρι χθες. Δηλαδή, στο σύνολο όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους από τη Βρετανία που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα είναι 59. Σε αυτά προστίθεται επίσης κι ένα θετικό που βρέθηκε από τον αναδρομικό έλεγχο και το οποίο είχε εντοπιστεί στις 23 Δεκεμβρίου.

Η ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο της λειτουργίας του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού μετά την επικαιροποιημένη αξιολόγηση του κινδύνου κυκλοφορίας μεταλλαγμένων στελεχών του ιού SARS-CoV-2 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ενημερώνει ότι:

Το Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) κατά την εβδομάδα 17-23 Ιανουαρίου 2021 ολοκλήρωσε τη γονιδιωματική ανάλυση 235 δειγμάτων. Εξ αυτών, τα 172 δείγματα αφορούν αναδρομικό έλεγχο της περιόδου από 11/11/2020 έως και 31/12/2020 ενώ 63 δείγματα αφορούν την περίοδο από 11/01/2021 έως και 18/01/2021.

Το σύνολο των 172 δειγμάτων που ελέγχθηκαν αναδρομικά προέρχονται από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ. Από τον έλεγχο αναδείχθηκε ένα δείγμα θετικό για το νέο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2 (μετάλλαξη Μ. Βρετανίας), με ημερομηνία διάγνωσης με μοριακό τεστ PCR στις 23/12/2020.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος 63 πρόσφατων δειγμάτων (11/1/21-18/1/21), εκ των οποίων 3 δείγματα προέρχονται από Πύλες Εισόδου, 4 δείγματα αφορούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος με το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7, 12 δείγματα προέρχονται από την ΥΠΕ Κρήτης και 44 δείγματα από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ.

Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 32 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2.
Συγκεκριμένα:
• 3 δείγματα από τις Πύλες Εισόδου.
• 4 δείγματα που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου Β.1.1.7 κρούσματος.
• 8 δείγματα προερχόμενα από τη ΥΠΕ Κρήτη.
• 17 δείγματα από την Αθήνα.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων με το συγκεκριμένο στέλεχος. Το Δικτύο Γονιδιωματικής Επιτήρησης θα συνεχίσει την εργαστηριακή επιτήρηση των μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2 με ακόμα εντονότερο ρυθμό τις επόμενες εβδομάδες.

(Visited 72 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.