Σεισμός στην Ελασσόνα: Στο δρόμο οι κάτοικοι, ισχυροί μετασεισμοί

Newsroom
03/03/2021 4:35
 
 
 

Ανάστατοι παραμένουν οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας μετά τα 6 Ρίχτερ που χτύπησαν περιοχή μεταξύ Τυρνάβου κι Ελασσόνας στις 12:16 το μεσημέρι της Τρίτης.

Ο σεισμός προκάλεσε αρκετές υλικές ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και υποδομές, ενώ ορισμένα εξ αυτών κατέρρευσαν, ανάμεσά τους κι ένας ιερός ναός στο Μεσοχώρι Ελασσόνας. Στο ίδιο χωριό, εγκλωβίστηκε κι ένας κάτοικος με κινητικά προβλήματα, καθώς κατέρρευσε μέρος του σπιτιού του. Ωστόσο, ο άνθρωπος γλίτωσε, απεγκλωβίστηκε από την ΕΜΑΚ και είναι καλά στην υγεία του.

Οι μετασεισμοί είναι πολλοί και ιδιαίτερα ισχυροί με αποτέλεσμα η Γη να σείεται ακατάπαυστα και τους κατοίκους να βρίσκονται στους δρόμους καθώς μέσα σε λιγότερο από μιάμιση ώρα έχουν γίνει 10 μετασεισμοί στην ευρύτερη περιοχή, από 3 έως και 5 Ρίχτερ.

Παπαζάχος: Για μήνες θα κουνιέται η Θεσσαλία

Μάλιστα, με δηλώσεις του ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, σημειώνει ότι στον χορό των μετασεισμών θα ζει τους επόμενους μήνες η Θεσσαλία.

Όπως είπε ο καθηγητής στο ethnos.gr, το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στον Τύρναβο είναι της τάξης των 6 Ρίχτερ και είναι ο κύριος σεισμός γιατί το μέγεθος είναι κοντά στο μέγιστό δυναμικό που έχει η περιοχή. «Η σεισμική ακολουθία θα είναι μεγάλη. Φυσικά και ανησυχούμε και για το τώρα και τις βλάβες που έχει προκαλέσει αλλά και για το μετά. Θα κρατήσει πολύ αυτή ιστορία και θα έχουμε μετασεισμούς για μήνες».

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαχάζος ήταν ένας πολύ ισχυρός σεισμός και σε ένα γνωστό ρήγμα (ρήγμα Τυρνάβου) ο οποίος έχει εξαντλήσει το δυναμικό του συγκεκριμένου σημείου. «Έχει δώσει και στο παρελθόν σε παλιούς γεωλογικούς χρόνους σε χιλιάδες χρόνια τέτοια Ρίχτερ» πρόσθεσε ο κ. Παπαζάχος.

 

Στην Ελασσόνα κλιμάκιο με εντολή Μητσοτάκη

Με εντολή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνουν στην περιοχή του σεισμού. Στην περιοχή μεταβαίνουν, επίσης, ο Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Αθανάσιος Δημακογιάννης.

Από το Γραφείο του Πρωθυπουργού υπήρξε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό και τους δημάρχους της περιοχής ενώ υπάρχει, επίσης, διαρκής επικοινωνία με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί με πρώτη προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή.

Εξάλλου, από τις πρώτες στιγμές ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών, που προκάλεσε η σεισμική δόνηση, από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργού Κώστα Καραμανλή και υπό το συντονισμό του Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργου Καραγιάννη, ο οποίος συμμετέχει στην κυβερνητική αποστολή στην περιοχή.

Το Υποδομών και Μεταφορών έστειλε άμεσα κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) για τη διενέργεια αυτοψιών και για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια, αλλά και κλιμάκιο μηχανικών της εταιρείας Κτηριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ. ΑΕ) για διενέργεια αυτοψιών σε σχολεία, νοσοκομεία και κέντρα υγείας της περιοχής.

Ξεκινούν οι πρώτες αυτοψίες σε κτίρια και κατοικίες για την αποτίμηση των ζημιών από τη σεισμική δόνηση μεγέθους 6 ρίχτερ, που έπληξε την περιοχή.

(Πηγή: ethnos.gr)

(Visited 66 times, 1 visits today)
Latest Post