Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ για το εμβόλιο AstraZeneca: «Κρίσιμης σημασίας η υπεύθυνη ενημέρωση για τα δεδομένα που υπάρχουν»

Newsroom
16/03/2021 3:07
  •  
  •  
  •  

Εύλογη χαρακτήρισε την ανησυχία της κοινής γνώμης για το εμβόλιο της AstraZeneca ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος τόνισε ότι απαιτούνται πειστικές απαντήσεις από τους αρμόδιους επιστημονικούς και κρατικούς φορείς, κυρίως όμως από το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση.

«Οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις στη χώρα μας ότι όλα εξελίσσονται κανονικά και οι εκκλήσεις για ψυχραιμία δεν πείθουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξάνθος, προσθέτοντας ότι «η άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση» θα συνέβαλε στη συνολική αξιοπιστία του εμβολιαστικού εγχειρήματος.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Ξανθού:

Η ανησυχία της κοινής γνώμης είναι εύλογη μετά το «ντόμινο» αποφάσεων από πολλές ευρωπαϊκές χώρες για αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astra-Zeneca.

Τα αγωνιώδη ερωτήματα των πολιτών που πρόκειται να εμβολιαστούν τις επόμενες μέρες απαιτούν πειστικές απαντήσεις από τους αρμόδιους επιστημονικούς και κρατικούς φορείς (Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ΕΟΦ, ΕΟΔΥ), αλλά κυρίως από το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση.

Δυστυχώς η Ευρώπη και οι θεσμοί της δεν φρόντισαν έγκαιρα για μια κοινή στάση των κρατών-μελών και «πυροδότησαν» την αυτονόμηση των εθνικών ρυθμιστικών αρχών.

Οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις στη χώρα μας ότι όλα εξελίσσονται κανονικά και οι εκκλήσεις για ψυχραιμία δεν πείθουν και υπονομεύουν το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης στην κοινωνία για την ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου.

Είναι κρίσιμης σημασίας για τη συνολική αξιοπιστία του εμβολιαστικού εγχειρήματος η άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση των κομμάτων, των υγειονομικών και της κοινής γνώμης για τα δεδομένα που υπάρχουν, για την τοποθέτηση των ευρωπαϊκών επιστημονικών οργανισμών (ΕΜΑ, ECDC) καθώς και για την τακτική που προτίθεται να ακολουθήσει η χώρα στο χειρισμό του προβλήματος.

Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η αξία της διαφάνειας, της επιστημονικής τεκμηρίωσης και της διασφάλισης κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων στην αποτελεσματική διαχείριση μιας σοβαρής κρίσης Δημόσιας Υγείας .

(φωτό: ert.gr)

(Visited 33 times, 1 visits today)