Κορωνοϊός: Το Πάσχα «κοκκίνισε» τη Νάξο

Newsroom
14/05/2021 19:10
 
 
 

 

Αν και σήμερα, Παρασκευή, άνοιξε ο δρόμος για την κανονικότητα στις ζωές των Ελλήνων πολιτών μετά την άρση βασικών μέτρων του lockdown, φαίνεται πως πολλές περιοχές ακόμη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διασποράς του κορωνοϊού με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ακόμα και με καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω επιβαρυμένων επιδημιολογικών δεδομένων.

Έτσι αρκετές περιοχές όπως η Νάξος είναι ένα βήμα από το να μπουν στο «βαθύ κόκκινο», ενώ αρκετές κινδυνεύουν και με καθολικό lockdown με πολλές από αυτές να είναι βασικές περιοχές του ελληνικού τουρισμού, τα νησιά μας δηλαδή, όπως έγινε και με την Κάλυμνο.

Συναγερμός για 10 περιοχές

«Ο ιός βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας» προειδοποίησε μεταξύ άλλων στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κ. Χαρδαλιάς λέγοντας: «Το αποδεικνύουν και τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, καθώς η επιδημιολογική εικόνα ορισμένων περιοχών δείχνει σημεία επιδείνωσης που μας προβληματίζουν. Γι’ αυτό απευθύνω έκκληση στους κατοίκους Κέρκυρας, Ορεστιάδας, Σκιάθου, Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ικαρίας, Πάτμου, Νάξου, Καρπάθου και του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των κανόνων.

Στις περιοχές αυτές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου τα τελευταία 24ωρα. Συνέπεια όμως είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να δείχνουμε όλοι μας».

Η σημερινή ενημέρωση από τους Παπαευαγγέλου – Χαρδαλιά – Μαγιορκίνη

Όπως κάθε Παρασκευή, έτσι και σήμερα, 14.05.2021, γίνεται η καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος και θα αναλύσει περαιτέρω το τι ισχύει από σήμερα.

Μαζί του και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, αλλά και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Όλα αυτά την ώρα που ο ΕΟΔΥ είχε ήδη ανακοινώσει 2.188 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, με την Αττική να καταγράφει τα 1.077 εξ αυτών και την Θεσσαλονίκη 215.

Παπαευαγγέλου

Τον λόγο πήρε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, αναλύοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ και μιλώντας για σταθερά πτωτική πορεία στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.

Μίλησε για μείωση νοσηλευομένων και εισαγωγών, αλλά και για μείωση στους θανάτους.

Άλλο η χαλάρωση των μέτρων και άλλο η χαλάρωση των ατομικών μέτρων προστασίας πρέπει όλοι ατομικά να προσέχουμε.

Είμαστε ανήσυχοι καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός και θα αργήσει να κατέβει τόνισε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στις περιοχές που φάνηκε έντονα το αποτύπωμα από τη μετακίνηση του Πάσχα.

Πιο συγκεκριμένα, μεγάλη έξαρση νέων μολύνσεων καταγράφηκε στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς και σε Ικαρία, Κάρπαθο, Κέρκυρα, Νάξο και Σκιάθο.

Νέοι 20 – 36 ετών κατά βάση όσοι προσβάλλονται από κορωνοϊό

Χαρακτηριστικό των νέων επιδημιολογικών εκρήξεων είναι η νεαρή ηλικία 20 με 36 ετών είπε η λοιμωξιολόγος. «Είναι σαφές ότι οι νέοι μας πήγαν να δουν τους δικούς τους και κάποιοι μετέφεραν τον ιό στους δικούς τους» πρόσθεσε. Ακριβώς επειδή τα νέα κρούσματα αφορούν σε νεαρούς ενήλικες δεν παρατηρούμε αύξηση νοσηλειών και επιβάρυνση του ΕΣΥ.

Ωστόσο, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως όλοι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών που δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. «Παρόλο που ο εμβολιασμός είναι το πιο σημαντικό όπλο, όσο ο ιός είναι ανάμεσά μας δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα προστασίας» σημείωσε.

«Σήμερα βλέπουμε το αποτύπωμα του Πάσχα. Σημαντική επιβάρυνση στην Αιτωλοακαρνανία. Το μήνυμα είναι σαφές.
Βλέπουμε εξάρσεις κυρίως σε νησιά, όπως η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κέρκυρα, η Σκιάθος με κοινό χαρακτηριστικό την νόσηση νέων ανθρώπων. Είναι ξεκάθαρο πως οι νέοι μας πήγαν να δουν τους δικούς τους και κάποιοι μετέφεραν τον ιό στους τόπους τους», είπε χαρακτηριστικά.

Σημασία των self test

Επιπρόσθετα μίλησε για την σημασία της χρήσης των self tests, λέγοντας πως 1/4 κρούσματα το τελευταίο διάστημα προήλθαν από το νέο αυτό εργαλείο, κάτι που δείχνει και πόσο σημαντικό είναι στην μάχη κατά της πανδημίας, καθώς αν δεν υπήρχαν τα self tests, τότε οι συμπολίτες μας αυτοί -στην πλειοψηφία τους ασυμπτωματικοί- θα μετέδιδαν τον ιό στην κοινότητα -και κυρίως στο ενδοοικογενειακό τους περιβάλλον- χωρίς να το γνωρίζουν.

Μαγιορκίνης – Έγιναν λιγότερα τεστ λόγω αργιών
Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας για μικρή αλλά αναμενόμενη αύξηση στις νέες διαγνώσεις, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα λόγω των αργιών έγιναν λιγότερα τεστ.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 8%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με την νόσο παρουσίασε μείωση.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του εμβολιασμού αλλά και στην τήρηση των μέτρων προστασίας, λέγοντας ότι δεν είναι ακόμα η στιγμή για χαλάρωση.

Όσον αφορά στα self-test, είπε ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 10 εκατ. ατομικές συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 3 εκατ. πολίτες και έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι σήμερα, 14.172 κρούσματα.

Νίκος Χαρδαλιάς

Ο Υπουργός ανακοίνωσε επίσημα πια τέλος του εξάμηνου lockdown που ξεκίνησε από σήμερα. «Είναι ξεκάθαρο ότι η αργή αλλά σταθερή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, κάνουν δυνατή την σταδιακή άρση των μέτρων», είπε ξεκινώντας, υπενθυμίζοντας όμως πως υπάρχουν κανόνες που παραμένουν.

Από σήμερα επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Για τη μετακίνηση στα νησιά, με πλοίο ή αεροπλάνο, με εξαίρεση Εύβοια, Σαλαμίνα και Λευκάδα, απαιτείται αρνητικό τεστ (PCR, self ή rapid τεστ) για όλους, ακόμη και για ανήλικους από 5 ετών και πάνω.

Για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, απαιτείται η συμπλήρωση της φόρμας PLF μία ημέρα πριν, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό PCR, είτε βεβαίωση νόσησης από 2-9 μήνες για όλους ενήλικες και τους ανήλικους άνω των 5 ετών. Οι ταξιδιώτες επίσης θα υποβάλλονται και σε έλεγχο πιστοποίησης.

Ο συνοριακός έλεγχος στην Κακκαβιά, θα λειτουργεία από τις 7 πρωί έως τις 7 το απόγευμα, με όριο έως 400 άτομα, χωρίς να υπολογίζονται οι οδηγοί φορτηγών.

Επίσης, καταργείται το sms για τη μετακίνηση και το click away και click in shop για το λιανεμπόριο. Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα είναι από τις 00:30 το βράδυ και η κυκλοφορία θα επιτρέπεται μόνο για εργασία, ιατρικούς λόγους ή βόλτα κατοικιδίου.

Ανοίγουν επίσης τα μουσεία, με 2 μέτρα απόσταση ανά άτομο και ένα άτομο ανά 15 τμ.

Το χρονοδιάγραμμα

Τη Δευτέρα 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και οι πρακτικές και εργαστηριακές σε ΙΕΚ.

Από τη Δευτέρα θα λειτουργούν με ένα self test τη βδομάδα τα σχολεία για μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό.

Από τις 17 ανοίγουν τα μουσικά εκπαιδευτικά μαθήματα σε ατομικό επίπεδο.

Στις 21 Μαΐου ανοίγουν τα θερινά σινεμά με κενή θέση ανά δύο άτομα, χωρίς διάλειμμα και με ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Στις 28 Μαΐου ανοίγουν τα υπαίθρια θεάματα.

Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για τις δεξιώσεις και τις άλλες δραστηριότητες.

(Visited 2.596 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*