Κορωνοϊός: Στις τάξεις με καινούργια υγειονομικά πρωτόκολλα – Πώς θα γίνεται η διαχείριση κρούσματος

Newsroom
02/09/2021 10:05
 
 
 

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι διευθύνσεις εκπαίδευσης σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου στις 13 του μήνα ν΄ ανοίξουν τα σχολεία χωρίς σοβαρά προβλήματα, ενώ το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται ν’ ανακοινώσει νέο πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων καθώς ο στόχος της κυβέρνησης για τη φετινή σχολική χρονιά είναι να προχωρήσει ομαλά η δια ζώσης λειτουργία των σχολικών συγκροτημάτων.

Σύλλογοι εκπαιδευτικών από διάφορες περιοχές δηλώνουν ότι ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι ενέργειες για τον καθαρισμό και την απολύμανση των κτιρίων και ζητούν άμεσα πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας, ενώ επιμένουν να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη. Ζητούν επίσης επιπλέον δρομολόγια για τη μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο με μέτρα μείωσης της πληρότητας των μέσων μεταφοράς, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Δάσκαλοι και καθηγητές τονίζουν ότι είναι μεγάλη ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των σύνθετων μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και η πολύμηνη τηλεκπαίδευση, με παράλληλο περιορισμό της ύλης των μαθημάτων ώστε να καταστεί δυνατή η κάλυψη όλων των μαθησιακών «κενών» που έχουν τα παιδιά.

 

Νέο πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων

Το υπουργείο Παιδείας, μετά από συνεργασία με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, θα οριστικοποιήσουν τους κανόνες διαχείρισης των κρουσμάτων, όταν αυτά εκδηλώνονται στα σχολεία.

Όπως ανέφερε και η ίδια η υπουργός Παιδείας, το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με αυξημένους ελέγχους και διαφορετική από πέρυσι διαχείριση όταν υπάρχουν κρούσματα σε μια τάξη. Για παράδειγμα, εφόσον εμφανιστεί κάποιο κρούσμα να υποβάλλονται σε rapid test όλοι οι μαθητές του τμήματος. Δηλαδή, δεν θα κλείνει το τμήμα αμέσως όπως γινόταν πέρσι . Η υποχρεωτική χρήση μάσκας θα παραμείνει ως μέσο, εκτός βέβαια από τις ώρες άθλησης των μαθητών (γυμναστική).

Ήδη είναι γνωστό ότι η προσέλευση των μαθητών στα σχολεία θα γίνεται, με την προϋπόθεση ότι θα κάνουν δύο φορές την εβδομάδα, Κυριακή και Τετάρτη, self test, τα οποία θα χορηγούνται δωρεάν από τα φαρμακεία. Το αρνητικό αποτέλεσμα του self test θα δηλώνεται χειρόγραφα στη συγκεκριμένη φόρμα (σχολική κάρτα) ή ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οι μαθητές θα πρέπει να φέρουν τη σχολική κάρτα καθημερινά στο σχολείο και να την επιδεικνύουν στον εκπαιδευτικό της τάξης.

Οι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές, θα πρέπει να επιδεικνύουν στον Διευθυντή του Σχολείου ή σε άλλο όργανο που θα οριστεί από τον ίδιο πιστοποιητικό ή βεβαίωση εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (εργαστηριακό). Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχουν κυρώσεις (αναστολή καθηκόντων, μη καταβολή αποδοχών κλπ.)

 

Τι ζητούν οι εκπαιδευτικοί

Δάσκαλοι και καθηγητές ζητούν να παρθούν πρόσθετα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων για την ασφάλεια των μαθητών τους και των εκπαιδευτικών. Ανάμεσα σε αυτά, μείωση του αριθμού μαθητών και η διενέργεια δωρεάν διαγνωστικών test για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε να μην ξανακλείσουν φέτος τα σχολεία.

Επίσης, ζητούν μέτρα για τη μεταφορά των μαθητών, μόνιμο προσωπικό καθαριότητας και όχι σε 2ωρες συμβάσεις και απολύσεις προσωπικού καθαριότητας. Μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ, σε όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές, με την ευθύνη του ΕΟΔΥ μέσα στα σχολεία. Πλήρη επιστημονική ενημέρωση της κοινωνίας σχετικά με την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, με ταυτόχρονη ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας. Αυξημένες προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών σε όλες τις ειδικότητες και όλες τις δομές. Παράλληλη στήριξη για όλους τους μαθητές που αποδεδειγμένα τη χρειάζονται. Αυξημένη χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας και καθαριότητας από το κράτος (δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας πχ μάσκες, αντισηπτικά κλπ.)

(Πηγή: ethnos.gr)

(Visited 179 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*