Συνελήφθησαν λιμενικός και ιδιώτης που λαδώνονταν για να εκδίδουν άδειες με πλαστά πιστοποιητικά

Newsroom
13/11/2021 13:31
 
 
 

 

Στη σύλληψη δύο ατόμων για έκδοση αδειών σε σκάφη και μηχανές, χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, προχώρησαν οι Αρχές. Παράλληλα, αναζητείται ακόμη ένας εμπλεκόμενος στην υπόθεση.

Συγκεκριμένα, από 150 έως 5.000 ευρώ λάμβαναν ένας ανθυπασπιστής του Λιμενικού Σώματος και ένας ιδιώτης που εκτελούσε χρέη μεσάζοντα, προκειμένου να εγγράφονται στο βιβλίο συγκεκριμένου Λιμενικού Τμήματος σκάφη και μηχανές και να εκδίδονται οι οικείες άδειες εκτέλεσης πλόων, χωρίς όμως τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ή με πλαστά.

Οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ., στις 23/4/2021, πριν από επτά μήνες δηλαδή, έλαβαν έγγραφη καταγγελία που φέρεται να είχε συντάξει πολίτης, χωρίς επιπλέον στοιχεία, για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Αμέσως ενημερώθηκε ο αντεισαγγελέας Εφετών, ο οποίος και διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της δωροληψίας, δωροδοκίας, της ψευδούς βεβαίωσης και παράβασης καθήκοντος.

Ακολούθησε πολύμηνη έρευνα της υπηρεσίας, και τελικά συνελήφθησαν στις 11 Νοεμβρίου, ο ανθυπασπιστής του Λιμενικού Σώματος για ψευδή βεβαίωση και παράβαση καθήκοντος, καθώς και ο ιδιώτης για ψευδή βεβαίωση και ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις.

Παράλληλα, αναζητήθηκε στο πλαίσιο του αυτοφώρου ακόμα ένα άτομο για ψευδή βεβαίωση, ωστόσο δεν εντοπίστηκε.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως κατά τον έλεγχο δικαιολογητικών που εκδόθηκαν στις 10 Νοεμβρίου από τον ανθυπασπιστή, για συγκεκριμένο σκάφος, διαπιστώθηκε ότι ο σχετικός φάκελος παρουσίαζε σοβαρές ελλείψεις.

Συγκεκριμένα, απουσίαζαν παραστατικά αγοράς σκάφους και μηχανής, η βεβαίωση κατασκευαστή για τη μέγιστη συνεχή ιπποδύναμη της μηχανής και η βεβαίωση δήλωσης συμμόρφωσης σκάφους και μηχανής, αντιστοίχως.

Ουσιαστικά, εξέδωσε δημόσιο έγγραφο, προορισμένο για εξωτερική κυκλοφορία και κάθε νόμιμη χρήση, βεβαιώνοντας ψευδώς ότι παρέλαβε τα νόμιμα δικαιολογητικά που απαιτούνταν για την έκδοση του επίμαχου δημόσιου εγγράφου, σε συνεργασία με τον δεύτερο συλληφθέντα.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:

• 14 σφραγίδες με επωνυμίες επιχειρήσεων εμπορίας εξωλέμβιων μηχανών και ναυτιλιακών ειδών,
• μπλοκ τιμολογίων με εγγραφές σκαφών και μηχανών,
• κενά φωτοαντίγραφα βεβαιώσεων συνεχόμενης αποδιδόμενης ισχύος μηχανών,
• κενές βεβαιώσεις ναυπηγών,
• κενές δηλώσεις συμμόρφωσης σκαφών αναψυχής,
• φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,
• φωτοτυπία άδειας εκτέλεσης πλοών σκάφους κ.λπ. δικαιολογητικά,
•πρωτότυπη άδεια εκτέλεσης πλοών σκάφους κ.λπ. δικαιολογητικά,
• πιστόλι αερίου-κρότου, γεμιστήρα και αβολίδωτο φυσίγγιο.

Επίσης, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε δύο Λιμενικά Τμήματα ελήφθησαν φωτοαντίγραφα πιστοποιητικών από 57 φακέλους λεμβολογίων και μικρών σκαφών, για περαιτέρω έλεγχο.

Το κατασχεθέν όπλο απεστάλη για εργαστηριακή εξέταση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για ακόμα ένα άτομο, το οποίο αναζητείται.

(Visited 2,090 times, 1 visits today)