Νέα μέτρα: Στο στόχαστρο οι ανεμβολίαστοι – Μέσα στην εβδομάδα επίταξη γιατρών

Newsroom
15/11/2021 12:59
 
 
 

Νέα περιοριστικά μέτρα, ακόμα και εντός της εβδομάδας, εξετάζει η κυβέρνηση προσπαθώντας να αναχαιτίσει το κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και δίνοντας ανάσες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κατάσταση ασφυξίας.

Σε κάθε τόνο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποκλείουν την εφαρμογή οριζόντιων καθολικών μέτρων, κάτι το οποίο έχει επαναλάβει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ακολουθώντας το δόγμα «δεν πάμε σε lockdown, ενώ έχουμε εμβόλιο».

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί οι οποίοι μπαίνουν στο κάδρο με νέους περιορισμούς να βρίσκονται προ των πυλών, ενώ – όπως προανήγγειλε μέσω του OPEN ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης – έρχονται επιτάξεις για ιδιώτες γιατρούς εντός της εβδομάδας, αν δεν καλυφθούν τα κενά αλλά και νέα μέτρα για τους πολίτες που δεν προχωρούν σε εμβολιασμό.

 

Πλεύρης: Αυστηροποίηση μόνο για τους ανεμβολίαστους αν χρειαστεί

«Φαίνεται να έχουν μια σταθερότητα τα κρούσματα, αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Φαίνεται ότι συγκρατείται η διασπορά αλλά αυτό μπορεί να είναι παροδικό, θα δούμε την κατάσταση σήμερα και αύριο και μετά θα μιλήσουμε για νέα μέτρα με τους ειδικούς» δήλωσε στο OPEN ο κ. Πλεύρης και ξεκαθάρισε ότι εάν αποφασιστούν νέα μέτρα αυτά θα αφορούν μόνον στους ανεμβολίαστους.

«Και οι κλίνες ΜΕΘ και η συντριπτική πλειοψηφία των θανάτων είναι συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί» επισήμανε ο κ Πλέυρης και τόνισε ότι τα όποια νέα μέτρα θα είναι «προστατευτικά και όχι τιμωρητικά». «Νοσούν και οι εμβολιασμένοι ωστόσο η πίεση στο σύστημα υγείας γίνεται από τους ανεμβολίαστους. Όποιο μέτρα χρειαστεί η κυβέρνηση θα το πάρει», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Δεν αποκλείουμε καμία περαιτέρω αυστηροποίηση στους ανεμβολίαστους αν το κρίνουν οι ανάγκες».

 

Επιτάξεις σε ιδιώτες γιατρούς εντός της εβδομάδας

Μέσα στην εβδομάδα θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε επιστράτευση γιατρών αν δεν καλυφθούν τελικά τα κενά στο ΕΣY, όπως ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην εκπομπή του OPEN, «Ώρα Ελλάδος». Σήμερα ή αύριο ολοκληρώνεται η διαδικασία της εθελοντικής προσέλευσης και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιστράτευση, η οποία θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου η κατάσταση είναι περισσότερο επιβαρυμένη.

Εάν υπάρχει ανάγκη, εν συνεχεία θα προχωρήσει η επιστράτευση και στην υπόλοιπη Ελλάδα, σημείωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο OPEN το πρωί της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου.

 

Νέα μέτρα: Το γαλλικό μοντέλο και τα εναλλακτικά σενάρια – Ένα βήμα πριν τις κρίσιμες αποφάσεις

Το γαλλικό παράδειγμα – όπου για να διατηρηθεί το υγειονομικό πάσο θα πρέπει τα άτομα άνω των 65 ετών να κάνουν και αναμνηστική δόση- εξετάζει η κυβέρνηση. Αυτό άλλωστε διαφάνηκε και από δήλωση του Άκη Σκέρτσου, ο οποίος σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», άφησε «παράθυρο» ώστε η τρίτη δόση εμβολίου να αποτελεί την αναγκαία συνθήκη για την είσοδο σε κλειστούς χώρους.

Σε περίπτωση που το μέτρο κλειδώσει, τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να κάνουν και την τρίτη δόση για να διατηρήσουν σε ισχύ το πιστοποιητικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί πρώτα στην εστίαση και στην ψυχαγωγία.

Παράλληλα, εξετάζεται μια ευρύτερη βεντάλια μέτρων, ωστόσο στόχος είναι να γίνουν προσεκτικές κινήσεις για να περιοριστεί ο αντίκτυπος στην οικονομία. Για παράδειγμα, στο χώρο της εστίασης και της διασκέδασης εξετάζεται το ενδεχόμενο κάποιων πρόσθετων μέτρων, ώστε να τηρούνται μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των πελατών.

Επίσης, έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για ενίσχυση της τηλεργασίας, ενώ κερδίζει έδαφος η κλιμακωτή προσέλευση των δημοσίων υπαλλήλων στην εργασία τους για να υπάρξει αποσυμφόρηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Να σημειωθεί εδώ πως έχουν υπάρξει εισηγήσεις για διπλή μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ωστόσο είναι ένα μέτρο που αμφισβητείται καθώς δεν είναι εύκολο να γίνεται έλεγχος.

 

Στο κάδρο οι ανεμβολίαστοι

Όσον αφορά στους ανεμβολίαστους, ένα από τα βασικά σενάρια που εξετάζονται είναι να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ, που θα πρέπει κάθε εβδομάδα να κάνουν. Με το σημερινό πλαίσιο είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο μοριακά ή rapid test την εβδομάδα με δικά τους έξοδα (δηλαδή τουλάχιστον 80 ευρώ το μήνα). Ωστόσο, θεωρείται πιθανό να απαιτηθεί μεγαλύτερος αριθμός τεστ την εβδομάδα (από τρία έως και πέντε) ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων.

Παράλληλα αναμένεται να σφίξει ακόμα περισσότερο ο κλοιός για όσους είναι ανεμβολίαστοι, καθώς ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (όπως η Αυστρία και η Γερμανία) λαμβάνονται αυστηρότερα μέτρα. Πάντως, το ενδεχόμενο να απαιτείται rapid test για την είσοδο σε σούπερ μάρκετ, φούρνους και γενικά καταστηματα τροφίμων δε συζητείται.

(Πηγή: ethnos.gr)

(Visited 266 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*