Πιο επίκαιρη από ποτέ η ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για τις ηλεκτρονικές απάτες

Newsroom
03/06/2022 16:55
 
 
 

 

Περισσότερο επίκαιρη από ποτέ αποδείχθηκε η ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε την Πέμπτη 2 Ιουνίου το Επιμελητήριο Κυκλάδων, σε συνεργασία με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου και τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την «Πρόληψη και αποφυγή μορφών τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής εξαπάτησης».

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσίασε το στέλεχος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αστυνόμος Β’ κα Όλγα Γαλάνη, δυστυχώς τα περιστατικά πληθαίνουν και το φαινόμενο λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, ενώ την αύξηση των κρουσμάτων επιβεβαίωσε, καταθέτοντας και τις προσωπικές του εμπειρίες, το σύνολο των επιχειρηματιών, εργαζομένων και εκπροσώπων επαγγελματικών φορέων του νομού Κυκλάδων που συμμετείχαν.

Η κα Γαλάνη παρουσίασε όλες τις σύγχρονες μεθόδους και τις νέες πρακτικές που ακολουθούν οι επιτήδειοι προκειμένου να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα, σημειώνοντας πως έχουν μελετήσει πολύ καλά τον τρόπο που λειτουργεί η κάθε επιχείρηση και γνωρίζουν ακόμη και προσωπικές πληροφορίες, γεγονός που τους καθιστά πιο πειστικούς (π.χ. όταν επικαλούνται τον λογιστή μας ή άλλα γνωστά μας πρόσωπα).

Αναφέρθηκε μάλιστα και στη σημασία του να αξιοποιούμε όλα τα συστήματα ασφαλείας που μας παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία (π.χ. εγκεκριμένα προγράμματα, antivirus, κ.λπ.) ώστε να θωρακίζουμε τα προσωπικά μας δεδομένα και να μην διευκολύνουμε άθελά μας την πρόσβαση σε αυτά. Ιδιαίτερα δε, στις ηλεκτρονικές μας αγορές να μην ανοίγουμε συνδέσμους που μας ζητούν εισαγωγή κωδικών και να φροντίζουμε οποιαδήποτε διαχείριση των προσωπικών μας δεδομένων να πραγματοποιείται μέσα από τις επίσημες ιστοσελίδες κρατικών φορέων ή τραπεζών.

Ακολούθησε ανοιχτός διάλογος όπου οι συμμετέχοντες κατέθεσαν τις προσωπικές τους εμπειρίες και έθεσαν ερωτήματα, στα οποία η κυρία Γαλάνη απάντησε αναλυτικά.

Σε κάθε περίπτωση, η κα Γαλάνη τόνισε πως όσοι έρχονται αντιμέτωποι με προσπάθειες εξαπάτησης θα πρέπει να επικοινωνούν με τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, τα οποία θα επιληφθούν κάθε περίπτωση με τον ανάλογο τρόπο. Στόχος όλων είναι να γίνουμε περισσότερο επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές μας και τα προσωπικά δεδομένα, προκειμένου να προλάβουμε δυσάρεστες και επιζήμιες καταστάσεις.

Τέλος, το Επιμελητήριο Κυκλάδων ενημερώνει όλα τα μέλη του ότι η ενημερωτική εκδήλωση έχει βιντεοσκοπηθεί και θα τους αποσταλεί μετά την επεξεργασία του βίντεο σύμφωνα με τους κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

(Visited 83 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*