ΕΕΚΕ: Τι πρέπει να αναγράφεται στους τιμοκαταλόγους των καταστημάτων εστίασης και αναψυχής

ζητείται σερβιτόρος
Newsroom
13/12/2023 22:18
 
 
 

 

Με αφορμή δημοσιεύματα για παραβατικές πρακτικές εστιατορίων και γενικά καταστημάτων εστίασης, αναφορικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά τους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ), επισημαίνει ποιες είναι οι ενδείξεις που πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά στους τιμοκαταλόγους των καταστημάτων αυτών:

Α. Το είδος των ελαίων και η χρήση τους
Β. «Κατεψυγμένο» κατά περίπτωση
Γ. «Προμαγειρευμένο» ή «Προτηγανισμένο», κατά περίπτωση
Δ. «Προϊόν Π.Ο.Π.» (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) ή «προϊόν Π.Γ.Ε.» (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), αποκλειστικά και μόνο για τα προϊόντα που ανήκουν επισήμως σε αυτές τις κατηγορίες. Απαγορεύεται η χρήση του όρου «Π.Ο.Π.», «Π.Γ.Ε» αν τα προϊόντα που διατίθενται δεν είναι τέτοια.
Ε. Προκειμένου για προσυσκευασμένα ποτά (μπύρα, οίνος, αλκοολούχα ποτά, αναψυκτικά, χυμοί, σόδες, ανθρακούχα νερά) αναγράφεται επιπλέον και η ειδικότερη ονομασία του είδους με την οποία προσφέρεται στο εμπόριο (ετικέτα) και ο όγκος του περιεχομένου κάθε προσυσκευασίας σε ml.
ΣΤ. Ειδικότερα για τους οίνους και τα αλκοολούχα ποτά που προσφέρονται στους καταναλωτές χωρίς να είναι εμφανής η προσυσκευασία τους, αναγράφεται υποχρεωτικά η χώρα προέλευσης και ο παραγωγός ή ο εμφιαλωτής τους όπως αυτά αναφέρονται στην επισήμανση (ετικέτα) των εν λόγω οίνων ή των αλκοολούχων ποτών.
Ζ. Προκειμένου για σαλάτες πάσης φύσεως, αναγράφονται η ονομασία κάθε σαλάτας όπως την ορίζει το κατάστημα και τα βασικά συστατικά που τη συνθέτουν.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης των ανωτέρω από τις Δ/νσεις Ανάπτυξης των Περιφερειών της χώρας, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο:
1) Για έλλειψη ενδείξεων, πεντακόσια ευρώ (500€) ανά είδος,
2) Για παραπλανητική-ανακριβή αναγραφή προϊόντος, τρεις χιλιάδες ευρώ (3.000€) ανά είδος.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 137 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*