Απόλυτη καταστροφή στις επιχειρήσεις εστίασης στα νησιά σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Newsroom
22/01/2021 1:37
  •  
  •  
  •  

 

Αβέβαιο είναι το μέλλον της εστίασης, η οποία συμπληρώνει 148 ημέρες κλειστή, καθώς ακόμα δεν υπάρχει σαφές σενάριο για το αν θα ανοίξει και με ποιους όρους.

Το σενάριο του ανοίγματος με αυστηρούς περιορισμούς δεν φέρεται να συγκεντρώνει θετικές εισηγήσεις ακόμη, ενώ την ίδια ώρα, οι επαγγελματίες του κλάδου, σε τηλεδιασκέψεις που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών και υπουργό Ανάπτυξης υποστήριξαν ότι δεν μπορούν να ανοίξουν μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Ο Φεβρουάριος θα είναι καθοριστικός μήνας για το μέλλον της εστίασης, οπότε και θα συζητηθεί λεπτομερώς το πώς θα γίνει ένα άνοιγμα του κλάδου.

Έτσι, οι πιθανές ημερομηνίες για το άνοιγμα της εστίασης μετατίθενται για τα μέσα Φλεβάρη και μετά και το αίτημα των επιχειρήσεων είναι οι όροι λειτουργίας να μην είναι ασφυκτικοί.

Ήδη πάντως τα «λουκέτα» σε επιχειρήσει εστίασης συνεχίζονται και τον πλήγμα στον κλάδο είναι τεράστιο.

Τεράστιες απώλειες στις τουριστικές περιοχές

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το θεωρητικά «καλό» τρίτο τρίμηνο, αφού αν δεν υπάρχει απόκρυψη εισοδήματος- μαμούθ στις πλέον τουριστικές περιοχές, τότε πρόκειται για την απόλυτη καταστροφή:

Μύκονος: -67,7%

Σαντορίνη: -61,2%

Πάρος: -53,4%

Νάξος: -49,7%

Ρόδος: -53%

Σποράδες: – 54,8%

Κέρκυρα: -44,7%

Κεφαλονιά: – 51,2%

Ζάκυνθος: -53,2%

Συνολικά οι επιχειρήσεις εστίασης καταγράφουν απώλειες τζίρου 780 εκατ. ευρώ μόνο στο τρίτου τρίμηνου του 2020.

Απώλειες 90% σε catering, κτήματα και αίθουσες δεξιώσεων

Η στήριξη του κλάδου χαρακτηρίζεται μονόδρομος, εφόσον, σύμφωνα με το iefimerida, η εστίαση υπολογίζεται ότι συμμετέχει στο 10% του ΑΕΠ, ενώ στις περίπου 80.000 επιχειρήσεις του κλάδου απασχολούνται περίπου 330.000 άνθρωποι.

Το πλήγμα είναι ιδιαίτερα έντονο σε επιχειρήσεις catering, αίθουσες δεξιώσεων, και τα κτήματα γάμων- βαπτίσεων που βιώνουν απώλειες άνω του 90%.

Τα στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Δεκέμβριο αναφέρουν ότι καταγράφηκε αύξηση των ανέργων κατά περίπου 28.000 άτομα.

 

(Visited 194 times, 1 visits today)