Ένας επαναστατικός μικροσκοπικός βηματοδότης τοποθετήθηκε σε τέσσερις καρδιοπαθείς στην Κρήτη.
Πρόκειται για μία ιδέα της ομάδας του καθηγητή Καρδιολογίας Παναγιώτη Βάρδα. Υλοποιήθηκε πρόσφατα από αμερικανικό ερευνητικό κολοσσό, ο οποίος έχει εντάξει το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Κρήτης στο παγκόσμιο πρόγραμμα ανάπτυξης της πρωτοποριακής συσκευής.
Η καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου περιλαμβάνεται στα δέκα κέντρα της Ευρώπης, στα οποία εφαρμόζεται ο ενδοκαρδιακός βηματοδότης, ο οποίος δεν έχει ηλεκτρόδια.
«Πρόκειται για μία νέα γενιά βηματοδοτών, η οποία δεν φέρει ηλεκτρόδια και είναι εξαιρετικά μικροί σε μέγεθος μόλις 1,5 εκατοστό», εξήγησε χθες ο κ. Βάρδας. Η χρήση του νέου βηματοδότη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κρήτης -είπε- ξεκίνησε τον Δεκέμβριο και μέχρι σήμερα έχει τοποθετηθεί σε τέσσερις ασθενείς με απόλυτη επιτυχία.
Ο βηματοδότης τοποθετείται στην καρδιά και έχει διάρκεια ζωής δέκα έτη, όσο δηλαδή αντέχει η συστοιχία των μπαταριών που περιέχει. Δεν απαιτεί επέμβαση, καθώς τοποθετείται με καθετήρα, ο οποίος φτάνει -μέσω φλέβας- στην κορυφή της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς.
Οι συμβατικοί βηματοδότες πρέπει να αντικαθίστανται με χειρουργική επέμβαση κάθε πέντε έως επτά χρόνια, όταν εξαντλούνται οι μπαταρίες τους. Οι μικροσκοπικοί βηματοδότες δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο νέος τύπος βηματοδότη θα παρουσιαστεί εκτενώς μαζί με άλλες καινοτομίες στον χώρο της καρδιολογίας στο ετήσιο, διεθνές συνέδριο «Αγγεία και Εγκεφαλικό», το οποίο πραγματοποιείται από την Παρασκευή έως την Κυριακή στην Αθήνα.
Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν, επίσης, οι τεράστιες πρόοδοι που έχουν συντελεστεί στην Καρδιολογία. Μεταξύ αυτών, θα παρουσιαστούν υποδορίως εμφυτεύσιμοι απινιδωτές, οι οποίοι αποτελούν την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας, καθώς και συμβατικοί απινιδωτές που αφορούν τη θεραπεία των ασθενών που βρίσκονται σε κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Το βασικό τους πλεονέκτημα ότι σε αντίθεση με τους συμβατικούς, παραμένουν άθικτα τα αγγεία της καρδιάς και του αίματος.
Θα παρουσιαστούν, επίσης, νέες μέθοδοι, όπως η διαδερμική αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας. Είναι μία εναλλακτική μέθοδος, που σχεδιάστηκε για να προσφέρει μία λιγότερο επεμβατική (αντίστοιχη της στεφανιογραφίας και αγγειοπλαστικής) αντιμετώπιση στο πρόβλημα της σοβαρής αορτικής στένωσης.
«Πιστεύω ότι μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες η ιατρική τεχνολογία θα είναι σε θέση να προσφέρει μία μικρή συσκευή, η οποία θα μπορεί να εμφυτεύεται εύκολα υποδόρια και να μας προστατεύει από τον μεγάλο εχθρό της ανθρωπότητας, τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο», τονίζει ο καθηγητής.
Ο βηματοδότης περιέχει μία συστοιχία από ειδικές μπαταρίες, με διάρκεια ζωής τουλάχιστον δέκα ετών. Η τοποθέτηση του γίνεται στο αιμοδυναμικό εργαστήριο από καρδιολόγο. Χρησιμοποιείται καθετήρας, ο οποίος έχει στο άκρο του έναν ειδικό φορέα, όπου βρίσκεται ο βηματοδότης. Όταν ο φορέας φτάσει στην κορυφή της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς, σταθεροποιείται με τις ειδικές ακίδες.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ.gr