Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και η L’Oréal Hellas γιορτάζουν τα 20 χρόνια του Διεθνούς Προγράμματος L’ORÉAL-UNESCO «Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» μέσα από μια μοναδική επετειακή Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη που πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως και τις 23 Σεπτεμβρίου 2018.
Η έκθεση παρουσίασε τη συνολική συνεισφορά του θεσμού παγκοσμίως, κάνοντας παράλληλα μια αναδρομή στο Ελληνικό Πρόγραμμα, μέσα από μια σειρά δυναμικών φωτογραφικών πορτρέτων Ελληνίδων βραβευμένων επιστημόνων του θεσμού από τον Τάσσο Βρεττό.
Μεταξύ των βραβευμένων γυναικών επιστημόνων και η Δρ Γεωργία Σφυρόερα από τη Ναξο. Η Γεωργία Σφυρόερα είναι Βιολόγος, κατάγεται από τη Νάξο, ζει και εργάζεται στην Αμερική και το 2012 είχε βραβευτεί απο την L΄OREAL-UNESCO με το βραβειο “For Women in Science” για την Ελλάδα.
Το συγκεκριμένο βραβείο που δίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο (στην καλύτερη γυναίκα επιστήμονα ανά Ήπειρο) αλλά και σε εθνικό επίπεδο, στην καλύτερη νέα γυναίκα επιστήμονα της Ελλάδας.
Η L’ORÉAL-UNESCO τιμά όλες τις Ελληνίδες που εχουν βραβευτεί
Στο πλαίσιο της 20ης επετείου του θεσμού, η L’Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO εκτός από την έκθεση, διοργάνωσαν για πρώτη φορά στη χώρα μας και μια επιστημονική ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 22 Σεπτεμβρίου 2018 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη. Οι ενέργειες αυτές έχουν σκοπό να ρίξουν φως στο «θηλυκό πρόσωπο της επιστήμης», τονίζοντας για ακόμα μια φορά πως «ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη χρειάζεται γυναίκες».
Το διεθνές πρόγραμμα L’ORÉAL-UNESCO «Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» ιδρύθηκε το 1998 με στόχο να συμβάλλει στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ των δύο φύλων στον κόσμο της επιστήμης. Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στη δημόσια και επαγγελματική ζωή, ιδιαίτερα στο χώρο των Επιστημών, όπου το «γυάλινο ταβάνι» υπάρχει ακόμα. Σήμερα, μόνο 28% των επιστημόνων είναι γυναίκες και μόλις 3% των βραβείων Νόμπελ έχουν απονεμηθεί σε γυναίκες από το 1901, όταν και καθιερώθηκε ο θεσμός. Από την έναρξη του προγράμματος μέχρι σήμερα, 3.124 γυναίκες επιστήμονες έχουν διακριθεί σε 117 χώρες. Συγκεκριμένα, 102 έλαβαν βραβεία για αριστεία στην επιστήμη, εκ των οποίων τρεις στη συνέχεια κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ, ενώ 3.022 ταλαντούχες νέες γυναίκες έλαβαν υποτροφίες προκειμένου να ολοκληρώσουν το πολλά υποσχόμενο ερευνητικό τους έργο.
Τα Ελληνικά Βραβεία L’ORÉAL-UNESCO “Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη” εντάσσονται στο Διεθνές Πρόγραμμα. Τα Βραβεία αυτά χορηγούνται σε συνεργασία με τη L’Oréal Hellas και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO με στόχο την προώθηση, την ενίσχυση, καθώς και τη στήριξη των επιτευγμάτων των γυναικών, που δραστηριοποιούνται στην έρευνα στον τομέα των Βιοεπιστημών ή των Φυσικών Επιστημών στην Ελλάδα. Τα Ελληνικά Βραβεία θεσμοθετήθηκαν το 2006 και μέχρι σήμερα έχουν βραβεύσει 26 σπουδαίες γυναίκες ερευνήτριες.
Επιστημονική ημερίδα «Women in science classes»
Η Ημερίδα Women In Science Classes, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, έδωσε την ευκαιρία σε νέους φοιτητές και ερευνητές να γνωρίσουν τις Ελληνίδες Βραβευμένες επιστήμονες, σε ένα πλαίσιο συνάντησης με συζήτηση και το διάλογο για θέματα που τους απασχολούν σχετικά με τις σπουδές τους και τη μελλοντική τους καριέρα.
Οι γυναίκες επιστήμονες που έχουν τιμηθεί με τα Ελληνικά Βραβεία L’ORÉAL-UNESCO “Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη”, μοιράστηκαν καθοριστικές στιγμές από την ερευνητική τους πορεία και τα επιστημονικά επιτεύγματά τους και έδωσαν στις γυναίκες επιστήμονες του αύριο πολλούς λόγους για να συνεχίσουν με όρεξη και πείσμα το συναρπαστικό ταξίδι τους στον κόσμο της επιστήμης.
Έκθεση φωτογραφίας «Το θηλυκό πρόσωπο της επιστήμης»
Στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε και μια ξεχωριστή Έκθεση Φωτογραφίας στο Μουσείο Μπενάκη, στην οποία παρουσιάστηκαν οι στόχοι και τα επιτεύγματα του θεσμού στην πορεία αυτών των δύο δεκαετιών.
«Το Θηλυκό Πρόσωπο της Επιστήμης» είναι μία ξεχωριστή Φωτογραφική Έκθεση με τα πορτραίτα βραβευμένων γυναικών του Ελληνικού Προγράμματος L’ORÉAL-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, μέσα από την κάμερα του Τάσσου Βρεττού. Ο Τάσσος Βρεττός φωτογραφίζει τη γυναίκα πίσω από την επιστήμονα και αναδεικνύει την ομορφιά της. Φωτογραφίζει μερικά από τα πιο λαμπρά μυαλά της Ελλάδας που διαθέτουν όραμα και πάθος για την έρευνα και την επιστημονική πρόοδο.