Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων: «Κατάκτηση και δικαίωμά μας το Δώρο Χριστουγέννων»

Newsroom
18/12/2023 14:18
 
 
 

 

Κεκτημένο δικαίωμα των εργαζομένων αποτελεί το Δώρο Χριστουγέννων σύμφωνα με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας ότι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα δεν θα πρέπει να υποκύψουν σε εκβιασμούς για μη καταβολή ή ακόμη και για επιστροφή του Δώρου.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Συνάδελφοι / Συναδέλφισσες,
όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που αμειβόμαστε με μισθό ή ημερομίσθιο, που είμαστε πλήρους ή μερικής απασχόλησης και έχουμε σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούμαστε Δώρο Χριστουγέννων.

Κάθε έτος, για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων, λαμβάνεται υπόψη η χρονική περίοδος 1 Μαΐου – 31 Δεκεμβρίου. Οι μισθωτοί που εργάζονται αδιάκοπα είτε για ολόκληρο το παραπάνω διάστημα, είτε για μέρος αυτού δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων ίσο με έναν μηνιαίο μισθό ή 25 ημερομίσθια ή το ποσό που προκύπτει αναλογικά βάσει τουδιαστήματος εργασίας τους. Η καταληκτική ημερομηνία καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων είναι η 21η Δεκεμβρίου.

Το Δώρο Χριστουγέννων, το Δώρο Πάσχα, το Επίδομα Αδείαςείναι δεδουλευμένες απολαβές, αποτελούν τμήμα του μισθού μας και τα δικαιούμαστε όλοι οι εργαζόμενοι. Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να τα καταβάλουν. Είναι δικαίωμά μας που με αγώνες έχουμε κατακτήσει και δεν το χαρίζουμε.

Επειδή στον κλάδο μας έχουμε συναντήσει πολλά φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, εργοδότες που δεν καταβάλλουν το Δώρο ή το ζητάνε πίσω από τους εργαζόμενους, θα πρέπει να τονίσουμε ότι:
-Κανείς δεν πρέπει να ανέχεται να ακούει «εδώ δεν δίνουμε Δώρα».
-Το Δώρο δεν είναι οικειοθελής παραχώρηση, είναι υποχρέωση του εργοδότη.
-Κανείς δεν πρέπει να αποδεχθεί το «δεν ήταν στη συμφωνία μας και πρέπει να μου το επιστρέψεις».
-Είναι άκυρη η οποιαδήποτε συμφωνία για παραίτηση από την αξίωση καταβολής τουΔώρου Χριστουγέννων.
-Κανείς δεν πρέπει να εξαναγκαστεί να επιστρέψει τα χρήματα του Δώρου.
-Δεν μπορεί να δοθεί σε είδος, κουπόνια κτλ αλλά μόνο σε χρήματα.
-Δεν συμψηφίζεται με τυχόν αποδοχές ανώτερες των προβλεπόμενων από τη σύμβαση.

Σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων ή για οποιαδήποτε άλλη καταγγελία, διευκρίνηση ή απορία καλούμε τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Κυκλάδων (στοιχεία επικοινωνίας: siyp_cyclades@hotmail.com, 6939310665) ή να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Κανείς να μην μείνει χωρίς Δώρο Χριστουγέννων. Να μην παραχωρήσει κανένας το δικαίωμα του, να μην υποκύψει κανείς σε εκβιασμούς για μη καταβολή ή ακόμη και για επιστροφή του Δώρου Χριστουγέννων.

Για να έχουμε όλοι και όλες καλές γιορτές!

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 60 times, 1 visits today)

4 Comments

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*