Εποχικά εργαζόμενοι: Τι ισχύει για τις επαναπροσλήψεις και για όσους μείνουν χωρίς δουλειά 

Newsroom
22/06/2020 15:25
 
 
 

 

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στους εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τις επαναπροσλήψεις. Οι εποχικά εργαζόμενοι ζουν με την αβεβαιότητα για το αν θα επιστρέψουν στη δουλειά τους ή όχι, με αποτέλεσμα να τίθεται σοβαρό θέμα επιβίωσής τους.

Σε εκτενή ενημέρωση που απευθύνεται στους εποχικά εργαζόμενους τουριστικών επιχειρήσεων παντός είδους προχώρησε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Επαρχίας Θήρας.

Η ενημέρωση αφορά στην επαναπρόσληψη όσων την δικαιούνται, αλλά και στην παροχή ειδικής αποζημίωσης από τον ΟΑΕΔ για όσους δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης ή στην παροχή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για εκείνους που οι επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνταν, δεν θα επαναλειτουργήσουν όλο το καλοκαίρι.

Επίσης, το Συνδικάτο προτείνει την κλιμάκωση του αγώνα στον κλάδο και τους χώρους δουλειάς, προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι νέες απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων στον Τουρισμό.

Αναλυτικά αναφέρει:

Α. ΓΙΑ ΕΠΟΧΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ

Όλοι οι εργαζόμενοι που εργάστηκαν το 2019 (είτε με πλήρη είτε με μερική απασχόληση) σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, villas, camping κλπ. ή ως οδηγοί τουριστικών λεωφορείων επαναπροσλαμβάνονται υποχρεωτικά από τον ίδιο εργοδότη.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι εργάστηκαν το 2019 σε κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα ή ως οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, πρέπει ΑΜΕΣΑ να ζητήσουν από τον πρώην εργοδότη τους την επαναπρόσληψή τους, τηλεφωνικά αλλά και με sms ή mail ώστε να υπάρχει απόδειξη.

Οι δε εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να τους προσλάβουν και έχουν το δικαίωμα να θέσουν τις συμβάσεις τους σε αναστολή. Αυτό δεν κοστίζει τίποτα στους εργοδότες, ενώ οι εργαζόμενοι παίρνουν 534 ευρώ και 25 ένσημα το μήνα από 1/6 έως 30/9. Για όλο αυτό το διάστημα απαγορεύεται να γίνει οποιαδήποτε απόλυση, ενώ αν πραγματοποιηθεί τότε αυτή θεωρείται άκυρη. Οι επαναπροσλήψεις πρέπει να γίνουν το αργότερο μέχρι 30/6!

Η διαδικασία με την οποία οι εργοδότες θα θέτουν τη σύμβαση των εργαζομένων σε αναστολή θα γίνεται με υπεύθυνη δήλωση τους στο «ΕΡΓΑΝΗ» από 1/7 έως και 7/7 και αποστολή με e-mail ή sms στους εργαζόμενους του αριθμού πρωτοκόλλου της πράξης τους στο «ΕΡΓΑΝΗ».

Αντίστοιχα και οι εργαζόμενοι θα υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 στο supportemployees.services.gov.gr του Υπουργείου Εργασίας, από 1/7 έως και 7/7 δηλώνοντας τα στοιχεία τους, τον αριθμό πρωτοκόλλου που θα τους έχει αποστείλει ο εργοδότης και τα στοιχεία του εκμισθωτή του σπιτιού που νοικιάζουν, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης ενοικίου.

Β. ΓΙΑ ΕΠΟΧΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ.

Για περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν θα επαναλειτουργήσουν όλο το καλοκαίρι οι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534 ευρώ και ένσημα) και υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 στο supportemployees.services.gov.gr χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση άρα και αριθμός πρωτοκόλλου από τον εργοδότη.

Γ. ΓΙΑ ΕΠΟΧΙΚΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗΣ (εστιατόρια, καφέ μπαρ, ενοικίαση αυτοκινήτων κλπ.)

Όσοι εργαζόμενοι δεν έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης, θα λάβουν μηνιαία έκτακτη αποζημίωση από τον ΟΑΕΔ στο ύψος του τελευταίου μηνιαίου επιδόματος ανεργίας που έλαβαν αν:
α) απασχολήθηκαν κατά το έτος 2019, με πλήρη ή μερική απασχόληση χωρίς να έχουν δικαίωμα επαναπρόσληψης,
β) έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας, διάρκειας τριών (3) μηνών και πέντε (5) ημερών κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020 ή τακτική επιδότηση ανεργίας, της οποίας η διάρκεια επιμηκύνθηκε κατά έναν (1) μήνα κατά το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο 2019 έως και τον Φεβρουάριο 2020.

Η έκτακτη αποζημίωση καταβάλλεται για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2020, εφόσον παραμένει εγγεγραμμένος άνεργος στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για αυτό το διάστημα.
Για να λάβουν την έκτακτη αποζημίωση οι άνεργοι πρέπει να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΟΑΕΔ εντός χρονικού διαστήματος που θα ορίσει ο ΟΑΕΔ και να δηλώσουν με προτυποποιημένη υπεύθυνη δήλωση ότι παραμένουν άνεργοι κι ότι από την σύμβασή τους δεν υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Για να επιδοτηθεί κάποιος εργαζόμενος από τον ΟΑΕΔ πρέπει να είναι εργαζόμενος χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης. Συνεπώς αυτοί που έχουν δικαίωμα επανάπρόσληψης δηλ. οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, οδηγοί λεωφορείων κλπ. είναι αμφίβολο αν μπορούν να επιδοτηθούν από τον ΟΑΕΔ. Άρα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης να κάνουν την διαδικασία στο supportemployees.services.gov.gr είτε πραγματοποιηθεί η επαναπρόσληψη είτε όχι, είτε με αριθμό πρωτοκόλλου από τον εργοδότη είτε όχι. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να μείνουν εντελώς ξεκρέμαστοι, όπως και όλοι οι άνεργοι που δεν επιδοτήθηκαν από τον ΟΑΕΔ και οι οποίοι δεν δικαιούνται απολύτως τίποτα.

Σε κάθε περίπτωση για ενημέρωση ή για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει να επικοινωνήσετε ΑΜΕΣΑ με το Συνδικάτο στα τηλέφωνα: 6980300150, 6982857807, 6982275026 και στο e-mail: syndikatotourismouthiras@gmail.com

Καλούμε τους εργαζόμενους και εργαζόμενες του νησιού σε επισιτισμό, τουρισμό, ξενοδοχείο για συζήτηση-ενημέρωση από κοντά α) την Τετάρτη 25/6 στις 19:30 στο Καμάρι απέναντι από το αγροτικό ιατρείο και β) την Πέμπτη 26/6 στις 19:30 στην πλατεία Εμπορείου .

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Αμέσως μετά τις δηλώσεις του Προέδρου των ξενοδόχων και των άλλων εκπροσώπων των επιχειρηματικών ομίλων στο τουρισμό, η κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει τις νέες απαιτήσεις τους.
Για τους εργαζόμενους, μετά από τις δυναμικές κινητοποιήσεις μας τον τελευταίο μήνα σε όλη την χώρα, δίνει το δικαίωμα σε όσους εργάστηκαν το 2019, να ενταχτούν στην αναστολή σύμβασης.

Ταυτόχρονα όμως αφήνει χωρίς εισόδημα όλους τους εργαζόμενους που δεν επιδοτήθηκαν με ταμείο ανεργίας το 2019, δηλαδή τη μεγάλη πλειοψηφία των ελαστικά απασχολουμένων (εξτρά, ορισμένου χρόνου κλπ) που είναι χιλιάδες σε όλη τη χώρα.

Όσοι έσπευσαν να πουν γι’ αυτήν την άθλια υπουργική απόφαση , ότι βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση, είναι ξεκάθαρο ότι στηρίζουν τη προσπάθεια της κυβέρνησης και των εργοδοτών να σταματήσουν τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις.

ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ!

Οργανώνουμε την κλιμάκωση του αγώνα μας στον κλάδο και τους χώρους δουλειάς με νέες κινητοποιήσεις. Μέχρι την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

*Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων μας με βάση τις ΣΣΕ. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία.
*Καμία εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας.
*Να απαγορευτούν οι απολύσεις, να ακυρωθούν όσες έγιναν.
*Ταμείο ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις.
*Ένταξη στο Μηχανισμό Στήριξης όλων των ελαστικά απασχολούμενων.
*Ακύρωση χρεώσεων σε ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο, Εφορία, τράπεζες, απαγόρευση πλειστηριασμών.

(Visited 778 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.