Ίσως το πιο αφράτο και μαζί τραγανό τυρόψωμο! Φτιάχνεται με μόλις τέσσερα βασικά υλικά, αλλά η νοστιμιά του θα σας καταπλήξει!
Υλικά
Μερίδες: 6-8
1. 1 κιλό αλεύρι, μαλακό
2. 30 γρ. νωπή μαγιά, θρυμματισμένη
3. 2 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
4. 1 κουτ. γλυκού αλάτι
5. 1 φλιτζ. τσαγιού αγελαδινό βούτυρο (περίπου 250 γρ.), λιωμένο
6. 750 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
Διαδικασία
• Για να φτιάξουμε το θρακιώτικο τυρόψψμο, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι.
• Διαλύουμε τη μαγιά στο 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και ρίχνουμε το μείγμα στον κάδο.
• Προσθέτουμε το υπόλοιπο χλιαρό νερό και το αλάτι και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
• Την αφήνουμε κατά μέρος για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
• Στη συνέχεια, τη χωρίζουμε σε 6-8 κομμάτια.
• Βουτυρώνουμε ελαφρά μια λεία επιφάνεια και απλώνουμε το ένα κομμάτι ζύμης.
• Το βρέχουμε με λίγο από το λιωμένο βούτυρο και το πιέζουμε με τα χέρια μας (όχι με πλάστη), μέχρι να ανοίξει σε σχετικά λεπτό φύλλο.
• Πασπαλίζουμε το φύλλο με φέτα.
• Επαναλαμβάνουμε με το επόμενο κομμάτι ζύμης και το βάζουμε πάνω από το πρώτο φύλλο.
• Το πασπαλίζουμε κι αυτό με φέτα.
• Συνεχίζουμε μέχρι να ανοίξουμε όλα τα κομμάτια ζύμης και τα τοποθετούμε όλα το ένα πάνω στο άλλο, πασπαλισμένα το καθένα με φέτα.
• Δεν ξεχνάμε κάθε τόσο να ραντίζουμε τα φύλλα όσο τα ανοίγουμε, με λιωμένο βούτυρο.
• Φέρνουμε στο κέντρο όλες τις άκρες αυτού του πολλαπλού φύλλου, καλύπτοντας τη φέτα.
• Το αναποδογυρίζουμε στον πάγκο ώστε το δίπλωμά τους να έρθει προς τα κάτω και το πιέζουμε με τα δάχτυλα μέχρι να απλώσει καλά (περίπου 25 x 30 εκ.).
• Το αλείφουμε με άφθονο λιωμένο βούτυρο.
• Βουτυρώνουμε ένα ευρύχωρο ταψί και ακουμπάμε εκεί το τυρόψωμο.
• Ψήνουμε, το θρακιώτικο τυρόψωμο, σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει και να αφρατέψει.
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φούτσα
Πηγή: gastronomos.gr
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις