Το κατσικάκι μπαίνει στην κατσαρόλα σε στρώσεις, μαλακώνει, μελώνει, και με τη λιγοστή αλλά πεντανόστιμη λαδερή σαλτσούλα του είναι ένα ποίημα.
Οι αδερφές Μπουρδάκη στην ταβέρνα του Βαρδή, που την μοιράστηκαν μαζί μας, τονίζουν όμως, ότι πρέπει να προσέξουμε κάτι σημαντικό: το πιάτο αυτό δεν είναι κλασικό μαγειρευτό ή βραστό. Το κρέας «ψήνεται» στα υγρά του και στο ελαιόλαδο και μόνο αν χρειαστεί προσθέτουμε στη διάρκεια του μαγειρέματος νερό, αλλά ελάχιστο. Έτσι, στο τέλος μένει μια λιγοστή, λαδερή σαλτσούλα ύψιστης νοστιμιάς και το κρέας μελώνει και γίνεται εξαιρετικά τρυφερό.
Υλικά
Μερίδες: 6
• 2 κατσικίσια μπουτάκια με το κόκαλο (ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας τα κόψει σε λεπτές φέτες πάχους 1 εκ. ή λίγο πιο φαρδιές από παϊδάκι)
• 130 ml λευκό, ξηρό κρασί
• 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι
• 300 ml ελαιόλαδο
• αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
1. Για να φτιάξουμε την συνταγή κατσικάκι τσιγαριαστό, μαγειρεμένο για 3 ώρες, σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε σχετικά δυνατή φωτιά και βάζουμε τις φέτες κρέατος σε δόσεις, σε μονή στρώση. Σοτάρουμε κάθε στρώση μέχρι να ροδίσει η μία πλευρά και στη συνέχεια γυρνάμε τις φέτες για να ροδίσει και η άλλη.
2. Βγάζουμε τις ροδισμένες φέτες από την κατσαρόλα και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες δόσεις.
3. Βάζουμε όλες τις ροδισμένες φέτες μέσα στην κατσαρόλα, στρωμένες και τακτοποιημένες, και σβήνουμε με το μισό κρασί. Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε ζεστό νερό που να τις μισοκαλύψει.
4. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το θυμάρι και αφήνουμε να πάρουν βράση.
5. Χαμηλώνουμε αμέσως τη φωτιά καλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 3-31½ ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει πολύ καλά και να μελώσει.
6. Στο διάστημα αυτό προσέχουμε να μη σωθεί το νερό και, αν δούμε ότι μειώνεται αρκετά, προσθέτουμε μια πολύ μικρή ποσότητα και σκεπάζουμε ξανά την κατσαρόλα – μια διαδικασία που ίσως χρειαστεί να επαναλάβουμε μερικές ακόμα φορές στη διάρκεια του μαγειρέματος, ρίχνοντας όμως κάθε φορά ελάχιστο νερό.
7. Μία με δύο φορές στη διάρκεια του μαγειρέματος, ανοίγουμε την κατσαρόλα και με μια λαβίδα αλλάζουμε θέση στις φέτες του κρέατος, φέρνοντας τις κάτω φέτες, που είναι πάντα βυθισμένες στο υγρό, επάνω και τοποθετούμε τις επάνω φέτες στη θέση των κάτω. Έτσι όλα τα κομμάτια θα μαγειρευτούν καλά μέσα στο υγρό. Το φαγητό πρέπει να μείνει με ελάχιστη λαδερή σάλτσα και το κρέας να έχει μαλακώσει καλά. Τότε ρίχνουμε το υπόλοιπο κρασί, σείουμε καλά την κατσαρόλα, μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά ακόμη και αποσύρουμε από τη φωτιά.
8. Συνοδεύουμε το κατσικάκι με τηγανητές πατάτες.
5′ προετοιμασία
3 ώρες και 30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 35′
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Πηγή: gastronomos.gr
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις