Τοmato tonnato; Ναι! Αντικαταστήσαμε το μοσχάρι με μυρωδάτες φέτες ντομάτας και ετοιμάσαμε το απόλυτο πρώτο πιάτο του φετινού καλοκαιριού.
Λίγο πολύ, όλοι έχουμε απολαύσει δροσερές μπουκιές από την απαλή σάλτσα τόνου με τις λεπτοκομμένες φέτες μοσχαριού του ιταλικού πιάτου vitello tonnato. Εμπνευστήκαμε από την εμβληματική συνταγή, την δοκιμάσαμε παντοιοτρόπως και καταλήξαμε σε μια παραλλαγή με ντομάτα αντί για κρέας.
Υλικά
Μερίδες: 4
• 3-4 μεγάλες και σφιχτές ντομάτες, ξεσποριασμένες και κομμένες σε φέτες πάχους 3 χλστ.
• λίγος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
• αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα τονάτο
• 250 γρ. τόνος διατηρημένος σε λάδι, καλά στραγγισμένος
• 1 κουτ. σούπας κάππαρη ξαλμυρισμένη και στραγγισμένη
• 3 φιλέτα αντσούγιας, διατηρημένα στο λάδι και καλά στραγγισμένα
• 400 γρ. μαγιονέζα σπιτική ή του εμπορίου
• 40 ml χυμός λεμονιού
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
1. Για να φτιάξουμε tomato tonnato, αρχικά αλατοπιπερώνουμε τις ντομάτες και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για να στραγγίξουν τα υγρά τους, μέχρι να τις χρειαστούμε.
2. Στον πολυκόφτη που διαθέτουμε ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα, μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη και λεία σάλτσα.
3. Σε μια πιατέλα απλώνουμε τη σάλτσα τόνου και από πάνω τακτοποιούμε τις φέτες ντομάτας.
4. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε το καλοκαιρινό tomato tonnato.
15′ προετοιμασία
Σύνολο: 15′
Νένα Ισμυρνόγλου
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φουτσά
Πηγή: gastronomos.gr
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις