Ο Έπαρχος Νάξου και τρία ναξιώτικα προϊόντα στην Εβδομάδα Γαστρονομίας & Παράδοσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Newsroom
26/02/2024 19:19
 
 
 

 

Έξι προϊόντα των Κυκλάδων, τρία εκ των οποίων από τη Νάξο, ταξίδεψαν μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να εκπροσωπήσουν (μαζί με ένα ακόμη προϊόν από τη Ρόδο), το Νότιο Αιγαίο στα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο “Greek Cultural & Gastronomic Week”, που διοργανώθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2024 με πρωτοβουλία του Έλληνα ευρωβουλευτή κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση του κ. Κυμπουρόπουλου, καθώς η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διοργανώνει και συμμετέχει ετησίως σε δεκάδες εκδηλώσεις γαστρονομίας στα νησιά της, στην επικράτεια αλλά και στο εξωτερικό. Στην εβδομάδα Γαστρονομίας και Παράδοσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Νότιο Αιγαίο εκπροσώπησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Έπαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Γιάννης Μαργαρίτης.

Τα μοναδικά και αυθεντικά προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) παραγωγών από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα που έφτασαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι τα εξής:
*Μελεκούνι Ρόδου από τον παραγωγό Δ. Πισσάκα (Filema).
*Κρασί SEIRADI από τον αγροτικό συνεταιρισμό Πάρου.
*Φάβα και τοματάκι Σαντορίνης της Ένωσης Θηραϊκών Προϊόντων ΣΑΝΤΟ.
*Λικέρ Κίτρου του παραγωγού Βαλληνδρά από τη Νάξο.
*Γραβιέρα δωδεκάμηνης ωρίμανσης από το τυροκομείο Πιτταρά Νάξου.
*Αρσενικό ορεινής Νάξου από το τυροκομείο Μπαμπούνη.

Τα προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου εκτέθηκαν παράλληλα με την προβολή βίντεο από γαστρονομικές εκδηλώσεις στα νησιά των Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, ανάμεσα σε προϊόντα από τις Περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης και από το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου. Η έκθεση πλαισιώθηκε με την παρουσίαση παραδοσιακών φορεσιών, χορών και μουσικής από τα νησιά του Ν. Αιγαίου και όλη την Ελλάδα, με τη συνεργασία του Λυκείου Ελληνίδων Βρυξελλών.

Την έναρξη της έκθεση πραγματοποίησε ο Ευρωβουλευτής κ. Κυμπουρόπουλος τονίζοντας την σπουδαιότητα της παράδοσης και του πολιτισμού που αντικατοπτρίζεται στις παραδοσιακές φορεσιές και τα τοπικά προϊόντα της χώρας μας. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γαστρονομία της Μεσογειακής διατροφής. Η πολιτιστική και γαστρονομική παράδοση της χώρας μας είναι ριζωμένη μέσα στους αιώνες και από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ έχει γίνει κομμάτι του κοινού μας ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Παράλληλα, ευχαρίστησε για την αποστολή των προϊόντων τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου.

Έπειτα το λόγο πήρε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μ. Σχοινάς ο οποίος αναφέρθηκε στην σύνδεση της πολιτιστικής παράδοσης και όλων των πολιτισμικών στοιχείων στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, δημιουργώντας έτσι μια κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Η Ελλάδα έχει μακρά ιστορία στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και πολλές από τις αξίες της Ευρώπης αποτελούν κομμάτι της πολιτιστικής μας ταυτότητας».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Κώτσηρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση μιας τόσο μεγάλης εκδήλωσης η οποία προάγει τον ελληνισμό στην Ευρωβουλή. Παράλληλα αναφέρθηκε στη στήριξη και τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου και του ιδίου για την ελληνική ομογένεια και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων μέσω εργαλείων δημόσιας διπλωματίας.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Έπαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Γιάννης Μαργαρίτης δήλωσε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι παντού, εντός και εκτός Ελλάδας, προκειμένου να προωθήσει την πολιτιστική παράδοση, να ταξιδέψει προϊόντα και παραγωγούς στον κόσμο, να στηρίξει δεκάδες κάθε χρόνο γαστρονομικά δρώμενα. «Πιστεύουμε στην Γαστρονομία ως δύναμη ανάδειξης της πολιτιστικής μας ταυτότητας και την υπηρετούμε με σεβασμό. Γιατί, έτσι υπηρετούμε την ταυτότητα και προσωπικότητα των νησιών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εξέφρασε τις ευχαριστίες της στους παραγωγούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της (Αγροτικό Συνεταιρισμό Πάρου, ποτοποιεία Βαλληνδρά – Νάξος, Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων ΣΑΝΤΟ – Σαντορίνη, Filema – Δ. Πισσάκα – Ρόδος, τυροκομείο Μπαμπούνη – Νάξος, τυροκομείο Πιτταρά – Νάξος.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 836 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*