Γιορτάζοντας την Τσικνοπέμπτη με γραβιέρα και την ΕΑΣ Νάξου (φώτος)

Newsroom
09/03/2024 23:33
 
 
 

 

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου διοργάνωσε μια μοναδική εκδήλωση την Τσικνοπέμπτη στο εστιατόριο «Μπαλκόνι στις Κυκλάδες», προσφέροντας μια αξέχαστη εμπειρία γεύσης και παράδοσης. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος για την προώθηση της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π., είχε ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γύρω από τα προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης της Ευρώπης. Εκτός από την παρουσίαση της διατροφικής αξίας της γραβιέρας Νάξου από τον διατροφολόγο Παναγιώτη Κεμάλη, η βραδιά περιελάμβανε γευστικές δοκιμές και παραδοσιακή νησιώτικη μουσική. Σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής και των μέσων ενημέρωσης, καθώς και food bloggers, ήταν μεταξύ των καλεσμένων που απόλαυσαν την εκδήλωση και τίμησαν με την παρουσία τους αυτή την πρωτοβουλία.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος, το οποίο αφορά σε ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης για τη γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου στις χώρες-στόχους της Ελλάδας και της Γερμανίας.

Οι εκλεκτοί παρευρισκόμενοι

Την Ε.Α.Σ. στο event εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Δημήτρης Καπούνης και ο Αντιπρόεδρός της, Ιάκωβος Βαλέρης.

Την εκδήλωση τίμησαν, με την παρουσία τους, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης του γραφείου προώθησης αγροτικών προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νικόλαος Ταβουλάρης, μαζί με έντεκα ακόμη στελέχη του ίδιου Υπουργείου, η βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Μονογιού, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης και ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, όπως επίσης και ο εκπρόσωπος της Qualitycert Limited, εκτελεστικού οργανισμού του προγράμματος, Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης.

Επιπλέον, το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε πλήθος έγκριτων δημοσιογράφων ενημερωτικών και ψυχαγωγικών τηλεοπτικών εκπομπών, food bloggers και διαμορφωτές της κοινής γνώμης, οι οποίοι ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα.

Παρουσίαση της ποιοτικής γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. και των στόχων του προγράμματος

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους στόχους του προγράμματος που αφορούν στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για τα ευρωπαϊκά προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.), με πρωταγωνίστρια, βέβαια, τη γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου.

Επιπλέον, έγινε εκτενής ενημέρωση για τα υψηλά πρότυπα που εφαρμόζονται κατά τη διαδικασία παραγωγής της γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. και για την ιχνηλασιμότητα και τα ιδιαίτερα ποιοτικά της χαρακτηριστικά. Μάλιστα, ο διατροφολόγος, Παναγιώτης Κεμάλης, συμμετείχε στην εκδήλωση ενημερώνοντας τους παρευρισκομένους για την διατροφική αξία της γραβιέρας Νάξου τονίζοντας ότι είναι πλούσια σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σε υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Β, καθώς και μεταλλικά άλατα. Επίσης, υπογράμμισε πως το κορυφαίο τυρί της ναξιώτικης τυροκομίας μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

Να σημειωθεί, πως το μενού της εκδήλωσης ήταν προσαρμοσμένο στη γραβιέρα Νάξου η οποία… ενθουσίασε τους καλεσμένους αποσπώντας διθυραμβικά σχόλια.

Η βραδιά έκλεισε με όμορφες νησιώτικες μελωδίες και πολύ τραγούδι και χορό.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, απηύθυνε χαιρετισμό προς τους παρευρισκόμενους.

Αναλυτικά η δήλωση του Δημήτρη Καπούνη:

Αξιότιμοι εκπρόσωποι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
Αγαπητοί φίλοι, εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,
Αγαπητοί φίλοι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου,
Σας καλωσορίζω σε αυτή τη ναξιώτικη, φιλική και ενημερωτική συγκέντρωση!
Σας καλωσορίζω εκ μέρους του αγροτικού κόσμου της Νάξου, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών του νησιού μας. Ενός νησιού με παράδοση στην παραγωγή ποιοτικών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλές φορές από τα Μέσα που εργάζεστε για τα μεγάλα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει σήμερα ο πρωτογενής τομέας της Νάξου. Αρκετά από αυτά είναι κοινά με τα προβλήματα του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλα χαρακτηρίζονται από την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας, γιατί κάθε νησί είναι ένα ιδιαίτερο σύστημα.

Οι τελευταίες κινητοποιήσεις ήταν μαζικές και αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο, γιατί τα προβλήματα της αγροτιάς καθρεφτίζονται και στο ράφι του καταναλωτή. Γι’ αυτό, μετά την καθολική κατακραυγή, η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να αναθεωρεί το πλάνο της για την Νέα ΚΑΠ και την πράσινη μετάβαση.
Η Ε.Α.Σ. Νάξου κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη λύση αυτών των προβλημάτων και παράλληλα να προωθεί, με τη βοήθεια κοινοτικών προγραμμάτων τα Π.Ο.Π. προϊόντα μας, ειδικά της Γραβιέρας Νάξου, στις διεθνείς αγορές.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα που αξιοποιούμε σήμερα, είναι αυτό για την ενημέρωση και προώθηση γεωργικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, όπως η Γραβιέρα Νάξου, στις χώρες-στόχους της Ελλάδας και της Γερμανίας. Η πρώτη παρουσίαση έγινε πέρυσι την 1η Μαρτίου στο Μόναχο.

Αυτές οι καμπάνιες επικεντρώνονται στην ποιότητα, στην υγεία των ζώων, στις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, στη βιωσιμότητα, στοιχεία που πλήρως διαθέτει η παραγωγή της Γραβιέρας μας. Η Γραβιέρα, που αποτελεί το σημαντικότερο, το πιο αντιπροσωπευτικό, προϊόν μας. Η Γραβιέρα που είναι το βαρύ πυροβολικό, η εμπροσθοφυλακή των ναξιακών προϊόντων, με διεθνή φήμη και πολλές διακρίσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι η γραβιέρα Νάξου, είναι προϊόν ΠΟΠ από το 1996 και πανάξια φιγουράρει μεταξύ των πιο εύγευστων και καλοδεχούμενων από τον καταναλωτή τυριών, με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Είναι πραγματικά ένας θησαυρός της ναξιακής οικονομίας, απόλαυση, τέρψη για τον καταναλωτή, σπουδαία προίκα του νησιού μας. Το σύνθημα του κοινοτικού προγράμματος προβολής «Απόλαυσε. Είναι από την Ευρώπη (Enjoy. It’s from Europe)» μεταφράζεται σε μας «Απόλαυσε. Είναι από τη Νάξο (Enjoy. It’s from Naxos)».

Βέβαια, για να διατηρηθεί η ποιότητα και η πιστοποίηση Π.Ο.Π. πρέπει να τηρούνται και τηρούνται αυστηρά από μας όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες παραγωγής. Τα αυξημένα προβλήματα όμως κόστους παραγωγής των τελευταίων χρόνων απαιτούν δραστικά, συντονισμένα και γρήγορα μέτρα από την πολιτεία.

Τα έχουμε επανειλημμένα συζητήσει και ξέρετε από πρώτο χέρι την παραγωγή, που σέβεται την τοπική παράδοση και τεχνογνωσία, αλλά και αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ναξιακού περιβάλλοντος.

Ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας και για τη βοήθειά σας στην προβολή του άξιου αυτού προϊόντος των Ναξιωτών κτηνοτρόφων, έτσι ώστε να ενημερωθεί πληρέστερα και αξιόπιστα το καταναλωτικό κοινό για τη γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. και μαζί με αυτήν και για τα άλλα ποιοτικά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα του νησιού μου.

Και πάλι σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ θερμά, που στέκεστε δίπλα στην Ε.Α.Σ. Νάξου και τους Ναξιώτες παραγωγούς, ειδικά αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο που ζει ο πρωτογενής τομέας και ειδικότερα οι νησιωτικές οικονομίες.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 286 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*